Col. Costel Dobre, inspectorul șef al I.J.J. Ialomița: Principala problemă cu care ne confruntăm este deficitul de personal
Evaluarea activităților derulate de jandarmii ialomițeni în perioada sezonului estival a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 1 octombrie, de către reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița.
Potrivit acestora, în perioada 1 iunie – 15 septembrie, efectivele Jandarmeriei Ialomița au asigurat ordinea publică pe timpul desfășurării manifestărilor și adunărilor publice intervenind prompt, eficient și la nevoie pentru soluționarea evenimentelor apărute și aplicarea măsurilor legale.
„Efectivele instituției noastre au acționat în cadrul dispozitivului de menținere a ordinii și siguranței publice, contribuind împreună cu lucrătorii I.P.J. Ialomița la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. Totodată, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de violență la nivel județean și a fenomenului deținerii, consumului și traficului de substanțe psihotrope/interzise, structurile Jandarmeriei Ialomița au asigurat angrenarea unor efective suplimentare în cadrul dispozitivului de menținere a ordinii publice, în sistem integrat, pentru desfășurarea acțiunilor specifice (BLOCADA)”, a declarat colonel Dobre Costel Marius, inspectorul șef al I.J.J. Ialomița.
Activitatea jandarmilor a fost direcționată în principal în misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind executate peste 470 de astfel de misiuni, cu un efectiv de 1.681 de jandarmi, cele mai importante, sub aspectul complexității și a numărului de participanți fiind festivalurile și sărbătorile localităților.
De asemenea, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița au fost constituite capacităţi de intervenţie în măsură să asigure o reacţie rapidă şi adecvată la producerea oricăror evenimente în spaţiul public, pe traseele de deplasare şi în zonele de dispunere ale locaţiilor de interes, sau la solicitările primite pe diferite căi (SNUAU 112, apeluri telefonice, solicitări directe de la cetățeni sau alte instituții, etc.).
În perioada de referinţă au fost executate 399 misiuni de intervenţie cu un efectiv de 1108 jandarmi, astfel: pentru aplanarea unor conflicte – 169 intervenții cu un efectiv folosit de 476 jandarmi; pentru incidente provocate de animale / insecte, pericol de agresiune – 30 intervenții cu un efectiv folosit de 74 jandarmi; pentru asigurarea funcțiilor de sprijin la producerea unor situații de urgență – 5 intervenții cu un efectiv folosit de 10 jandarmi; pentru soluționarea actelor de dezordine de amploare mică și cu risc scăzut – 51 intervenții cu un efectiv folosit de 146 jandarmi, iar în sprijinul structurilor M.A.I. au fost 122 intervenții cu un efectiv folosit de 339 jandarmi.
Toate solicitările de intervenţie, indiferent de modalitatea prin care s-a făcut solicitarea sau de solicitant, au fost tratate cu prioritate faţă de alte acţiuni, misiuni, reuşindu-se intervenţia oportună la orice incident la care au fost solicitate echipajele de jandarmi, potrivit principiului „cel mai apropiat de locul evenimentului intervine”, urmând ca sprijinul ulterior să fie acordat în funcţie de natura şi amploarea evenimentului.
În perioada de referință au fost organizate şi executate 652 acţiuni în cooperare cu alte instituţii (structuri M.A.I., executori judecătorești, alte instituții ale statului, precum și acțiuni speciale) cu un efectiv de 1.579 jandarmi, misiuni care au fost executate în baza planurilor de cooperare/colaborare încheiate la nivel central şi local și în baza solicitărilor primite.
În activităţile Jandarmeriei Ialomiţene nu s-a urmărit doar combaterea faptelor antisociale, punându-se accent şi pe latura preventiv-educativă şi, odată cu aceasta, realizarea unui parteneriat cu societatea civilă în contextul în care obiectivul este unul comun: crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
Pe timpul sezonului estival au fost desfășurate 24 activități preventive în mod independent în stațiunea Amara, în cadrul campaniei „Turiști în Siguranță!” la care au participat 1.267 de turiști cazați la hotelurile din stațiune și care au frecventat atât plajele publice cât și cele private și o activitate preventivă în cooperare cu celelalte structuri partenere la tabăra de copii Amara în cadrul campaniei „Vacanța în siguranță” la care au participat 20 de elevi.
De asemenea, în perioada de referință s-a desfășurat și o activitate preventivă în ceea ce privește consumul de droguri și alcool, împreună cu partenerii M.A.I., la care au participat voluntarii din cadrul Direcției Educație, Cultură și Tineret Slobozia care s-au ocupat de organizarea festivalului „Freeland 2024”, elevi ai instituțiilor de învățământ ialomițean.
Pe timpul vacanței școlare „de vară”, jandarmii au fost prezenți și la misiuni de asigurare a ordinii publice la care au participat elevi ai instituțiilor de învățământ ialomițean cum ar fi „Ziua Limbii Române”, „Ziua micilor artiști”, „Natură, artă și culoare în vacanța mare”.
Pe timpul executării misiunilor au fost constatate independent 54 de infracțiuni, 87 de infracțiuni constatate în cooperare cu poliția, fiind aplicate 1.204 sancțiuni contravenționale.
„Principala problemă cu care ne-am confruntat în această perioadă a fost deficitul de personal care coroborat cu efervescența în planul social au condus la executarea de către colegii noștri a unui număr mare de ore. Încercăm în această perioadă să recuperăm acele ore efectuate suplimentar, dar o facem cu foarte mare dificultate deoarece, deși a trecut sezonul estival, viața socială continuă cu aceeași dinamică și cunoașteți faptul că ne confruntăm cu foarte multe situații în sfera ordinii publice, plecând de la mici stări conflictuale, până la tranzitări în zona de responsabilitate, având în vedere că a început sezonul competițional sportiv, toate reprezentând provocări zilnice pentru efectivele noastre”, a adăugat inspectorul șef al IJJ Ialomița.
Situaţia încadrării structurilor de ordine publică din cadrul I.J.J. Ialomiţa prezintă un deficit de 36 % din totalul efectivelor, deficit existând și în zona de pază obiective. Această situație trenează de ani buni, astfel că reprezentanții Inspectoratului speră să se revină la o oarecare stare de normalitate după încheierea concursurilor de încadrare susținute în această perioadă.
Totodată, speră ca tinerii să aleagă arma jandarmi, chiar dacă mulți dintre ei nu vor fi repartizați în județul Ialomița la terminarea școlii de subofițeri.
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, în statul de organizare este prevăzut și Postul de jandarmi din Staţiunea balneoclimaterică Amara, cu un efectiv de 7 subofiţeri, din care sunt încadraţi 5 subofiţeri. Majoritatea misiunilor pe timpul sezonului estival 2024 au fost executate de aceste efective, atât independent cât şi în cooperare cu lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Amara.
Dispozitivele adoptate în Staţiunea balneoclimaterică Amara au fost dimensionate în funcţie de numărul turiştilor din zona complexelor hoteliere, taberei școlare, a teraselor și plajelor.
Pe timpul sezonului estival nu au fost înregistrate fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice, cu ocazia desfăşurării unor activități, cât şi în zona plajelor şi locurilor de cazare situate în staţiunea balneoclimaterică Amara.
De asemenea, în cadrul conferinței de presă, reprezentanții Jandarmeriei Ialomița au prezentat și activitățile desfășurate în luna septembrie, mai precis peste 580 de misiuni de ordine publică.
În urma misiunilor executate, jandarmii ialomițeni au constatat 259 fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică. În toate aceste cazuri, intervențiile au fost imediate și ferme. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 73.000 de lei. În perioada analizată au fost constatate 34 de infracțiuni, 10 în mod independent, iar 24 în cooperare cu poliția.