Ialomița: Se pregătește ediția a XV-a a Zilei Porumbului. Conferință națională dedicată managementului riscurilor în agricultură.
Forumul APPR anunță o nouă ediție a Zilei Porumbului, eveniment cu tradiție în județul Ialomița, mai precis la ferma lui Nicolae Sitaru (Elsit).
Organizatorii celei de-a XV-a ediții își propun să aducă în prim plan, pe lângă importanța culturii de porumb la nivelul țării noastre, și îngrijorarea fermierilor cu privire la tendința de scădere accelerată a suprafețelor cultivate cu porumb atât la nivel național cât și european.
În cadrul evenimentului, care va avea loc joi, 11 septembrie, în jurul orei 10:00, un loc central este alocat celei mai mari conferințe naționale dedicate managementului riscurilor în agricultură, o dezbatere despre efectele schimbărilor climatice asupra activităților agricole, cu accent pe cultivarea porumbului și cât de urgentă este o strategie incluzivă privind managementul riscurilor în agricultură.
În cadrul conferinței se va discuta despre posibilele soluții pe care le au fermierii din România la cele patru mari probleme cu care aceștia se confruntă: schimbările climatice (condiții climatice extreme, alternanțe mari între temperaturile foarte înalte și foarte scăzute), managementul riscurilor în agricultură (seceta presupune surse financiare enorme pentru compensarea pierderilor și evitarea colapsului financiar al fermierilor), Pactul verde european și impactul lui în agricultură (fiind un poluator semnificativ, industria agricolă a fost vizată de pachete legislative ale Green Deal), iar cea de-a patra problemă, costul ridicat al tranziției de la agricultura convențională la cea sustenabilă (schimbarea tehnologiilor agricole presupune costuri suplimentare pentru fermieri).
Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care fermierii din România se confruntă în acest an. Din această cauză, culturile de porumb sunt extrem de afectate, iar fermierii doresc soluții și răspunsuri. Mai mult decât atât, seceta din ultimii ani are un impact devastator asupra culturilor, determinând o slabă dezvoltare a plantei și condiții favorabile proliferării dăunătorilor. Suprafețele calamitate cresc de la an la an, iar în 2024, din nou, efectele secetei sunt dramatice pentru fermieri.
„Gestionarea riscurilor în agricultură a devenit o problemă de urgență națională. Fermierii români se confruntă cu efectele devastatoare ale secetei. Impactul secetei asupra agriculturii românești este tot mai evident, iar măsurile de protecție sunt insuficiente. Mai mult, seceta nu mai reprezintă un risc asigurabil, tocmai pentru că aceasta a devenit o constantă în peisajul agricol românesc. Din această cauză, asigurătorii nu mai văd un interes comercial în oferirea de polițe de asigurare împotriva acestui tip de risc. Nu ne facem că plouă! Avem nevoie de măsuri pentru managementul riscurilor în agricultură”, precizează organizatorii..
În cadrul evenimentului, o competiție gastronomică al cărei start a fost dat la târgul agricol FarmConect de la Slobozia, “Mămăliga de Aur”, revine anul acesta cu ediția a II-a în cadrul evenimentului Ziua Porumbului Orezu, desfășurat pe 11 septembrie, în ferma Elsit.
Chef Nicolai Tand va asigura o atmosferă inedită de competiție, așa cum doar un chef bucătar poate să o facă.