Slobozia: Clădirea în care va funcționa Centrul de Transfuzie Sanguină Ialomița a fost eficientizată energetic
Astăzi, 9 Mai, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor aferente proiectului „Creșterea eficienței energetice a Clădirii Administrative din str. Răzoare, nr. 3” Slobozia, clădire în care își va desfășura activitatea și Centrul de Transfuzie Sanguină Ialomița.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa de finanțare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon. Valoarea totală a fost de 5.833.901,38 lei (TVA inclus), iar obiectivul general – eficientizarea energetică prin scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2), respectiv scăderea consumului anual de energie primară al clădirilor publice (kWh/an).
Administratorul public al județului Ialomița, Alexandru Potor, împreună cu vicepreședinții Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore și Alexandru Dinu, alături de echipa de implementare a proiectului, au susținut că „acest proiect este unul dintre proiectele care vor aduce beneficii majore ialomițenilor”.
„Acest proiect a fost mult așteptat, pentru că a fost marcat de multe dificultăți. Deși pare ușor, nu a fost. Vreau să mulțumesc doamnei Valentina Brașoveanu, managerul de proiect, și echipei de la Consiliul Județean, pentru eforturile pe care le-au depus pe parcursul implementării. Această clădire nu a fost dedicată inițial găzduirii Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomița. Din fericire, am reușit să găsim împreună cu finanțatorul, ADR Sud Muntenia, modalități prin care să modificăm acest proiect cu finanțare europeană. Acesta este un exemplu viu că proiectele cu finanțare europeană pot fi modificate, pot fi adaptate, în așa fel încât ele să răspundă cât mai bine nevoilor de a presta servicii publice de calitate către cetățeni. Dacă nu ar fi fost așa, probabil că Centrul de Transfuzii ar fi rămas tot în zona Spitalului Județean de Urgență. Din fericire, lucrurile nu sunt așa. Doamna director Cruceat a găsit o casă foarte frumoasă, acum renovată și adusă la un standard de funcționalitate mai bun ca urmare a investiției care a fost făcută cu fonduri europene, care au fost absorbite în totalitate. Felicitări echipei de proiect și mulțumiri constructorului care a fost alături de noi și cu care am reușit să găsim soluții pentru a finanța acest proiect și pentru a-l duce la bun sfârșit. (…) Îl felicit pe domnul Cornățeanu și mă bucur din suflet că antreprenorii locali, din Slobozia, din județul Ialomița, sunt cei care lucrează pe șantierele și obiectivele din județ, bineînțeles câștigători în urma unor licitații publice. Mulțumim pentru calitatea lucrărilor. Să știți că pe parcursul lucrărilor am avut privilegiul de a vedea cu câtă minuțiozitate lucrează o firmă din Slobozia, cu câtă atenție la detalii, și îl felicit”, a transmis Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Potrivit datelor din proiect, lucrările au vizat în principal termoizolarea pereților exteriori ai clădirii din zidărie cu polistiren expandat, protejat cu tencuială izoheat, de asemenea, planșeul către pod a fost termoizolat cu poliuretan, a fost montată pardoseală de trafic greu peste termosistem de 5 cm, a fost înlouită tâmplăria veche din lemn cu tâmplărie modernă din profile PVC cu geam termoizolant, au fost efectuate lucrări de consolidare de acoperiș, lucrări de amenajare interioară, reparații finisaje interioare și elemente din beton armat, realizarea de instalații termice, două pompe de căldură aer-apă, 2 panouri solare pentru apă caldă, realizarea unui sistem de ventilare cu 27 de recuperatoare de căldură, refacerea sistemului de iluminat interior și de siguranță, realizarea unui sistem de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.
„Eu sunt extrem de bucuros pentru că astăzi văd finalul unui proiect pe care l-am trăit „da capo al fine” alături de doamna Valentina Brașoveanu și echipa de la Consiliul Județean, de la momentul depunerii cererii de finanțare, de la semnarea acesteia, partea de realizare a documentației tehnice, licitația pentru atribuirea lucrărilor și apoi execuția propriu-zisă, pentru care și eu scot în evidență modul în care constructorul a transpus în fapte ceea ce a primit prin proiectul tehnic. Astăzi este unul din șirul de evenimente pe care le-am început de ceva vreme și pe care urmează să le continuăm, recepționând clădiri emblematice pentru Slobozia, pentru care Consiliul Județean s-a angajat nu doar să le administreze, ci să și le modernizeze, să le redea cetățenilor și amintesc aici Centrul Cultural Ionel Perlea. (…) Astăzi recepționăm această clădire de pe strada Răzoare și ne pregătim să recepționăm și lucrările făcute la Muzeul Județean de Istorie, Centrul Militar Județean se apropie și el de final, în aceiași termeni de execuție și de redare a utilității pe care o are această clădire, și nu în ultimul rând clădirea Școlii Profesionale Speciale „Ion Teodorescu” unde avem același constructor și sunt sigur că va arăta cel puțin la fel de frumos ca această clădire în care ne aflăm astăzi. Felicit echipa de implementare și constructorul și sper din toată inima să ne vedem și la celelalte recepții la terminarea lucrărilor, astfel încât cetățenii din Slobozia, ialomițenii, să beneficieze de aceste clădiri la standarde moderne, așa cum ne-am angajat”, a declarat și vicepreședintele C.J. Ialomița, Cătălin Grigore.
În cadrul acestui proiect, pe lângă spațiul în care va funcționa Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, sunt menținute și funcționalități administrative pentru Consiliul Județean. Mai precis, anumite direcții din cadrul instituției își vor desfășura aici activitatea, precum Direcția pentru Mediu, ADI ECOO 2009, Corpul de Control etc.
„Încă de la momentul renovării Centrului de Transfuzie Sanguină, respectiv din august 2021, acest spațiu s-a dovedit că îndeplinește cerințele legale privind circuitele funcționale stabilite prin Ordin de ministru și corespunde nevoilor unui centru de transfuzii. Mai mult decât atât, după finalizarea proiectului de creștere a eficienței energetice, această clădire este mai spațioasă, mai curată, modernă, călduroasă, ceea ce face să creștem calitatea actului medical, prin crearea de spații adecvate atât pentru personalul medical, cât și pentru donatorii de sânge ai județului, prin crearea de spații moderne și primitoare. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean pentru finalizarea acestui proiect, echipei tehnice, constructorului, personalului medical și donatorilor de sânge care au acceptat zgomotul șantierului, totul pentru un mare bine, în folosul comunității”, a afirmat Raluca Cruceat, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ialomița.
În cadrul unei declarații de presă, administratorul public al județului, Alexandru Potor, a precizat că pe zona de sănătate, mai precis la Spitalul Județean, sunt proiecte aflate în stadiu avansat de finalizare.
Acesta a susținut că noua Unitate de Primire Urgențe este acum funcțională, mulțumind tuturor celor care au lucrat acolo, medici, asistenți, pentru că au făcut eforturi foarte mari muncind în condiții deosebit de dificile, dar și pacienților care au ajuns la UPU în această perioadă, pentru înțelegere. De asemenea, Alexandru Potor susținea că Ambulatoriul de Specialitate este gata în proporție de 99,99%, fiind în faza de primire a avizelor, iar noul Bloc Operator este undeva între 85 și 90% grad de finalizare. În ceea ce privește modernizarea spitalului, lucrările sunt în stadiu avansat, sunt în grafic, iar până la finalul acestui an vor fi gata.