Slobozia, 23 aprilie: Evenimente la Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” și Centrul Cultural ”Ionel Perlea”: lansări de carte, expoziții, dezbateri, spectacole
Marți, 23 aprilie, este Ziua Bibliotecarului, dar și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Totodată, este un excelent prilej de a conversa despre cărți, bibliotecari și biblioteci.
Pentru a marca aceste zile importante, Biblioteca Județeană “Ștefan Bănulescu” Ialomița și Editura Corint vă invită la un eveniment în dublă ipostază: lansarea cărții “Secretul bibliotecarei”, scrisă de Marie Benedict și Victoria Christopher Murray, traducere de Carmen Ion, și la dezbaterea „Biblioteca – spațiu de trăit”.
Lansarea va avea loc marți, 23 aprilie, de la ora 11, la sediul Bibliotecii Județene “Ștefan Bănulescu” Ialomița.
Invitați să vorbească despre noua apariție editorială vor fi: conf.dr.Otilia Sîrbu – secretar științific Academia Română; Dragoș Adrian Neagu- președinte Asociația Națională a Bibliotecarilor; Sorin Burlacu- director Biblioteca Județeană “Vasile Voiculescu” Buzău; Elena Balog – director Biblioteca Județeană „Ștefan bănulescu” Ialomița. Moderează: Simona Preda- brand manager Editura Corint.
Cu acest prilej este anunțată și deschiderea Bibliotecii.
„Biblioteca a fost mereu un loc plin de mister, de povești, un loc intim, dar și foarte populat cu emoții. Un spațiu cu totul privat, care mă cuprindea și mă oglindea totodată, scria Alberto Manguel. Biblioteca este și o relație, nu doar un loc. Legătura ei cu spațiul geografic, cu timpul și contextul istoric în care este alcătuită creează conexiuni noi între proprietar – a cărui hartă de preocupări și plăceri este proiectată – și alți cititori, prieteni, curioși sau chiar invidioși. Tocmai pentru că este mister, paradis sau labirint, una dintre primele cărți publicate în acest an de Editura Corint este „Secretul bibliotecarei”, scrisă de două autoare americane de bestseller: Marie Benedict și Victoria Christopher Murray. Secretul bibliotecarei este o ficțiune istorică în care autoarele au reconstituit viața celei mai de succes bibliotecare a Americii, un personaj la fel de fascinant și inteligent în realitate, precum în carte: Belle da Costa Greene. Născută într-o familie de culoare, dar cu pielea creolă, Belle și-a ascuns originea ca să poată învăța și triumfa într-o America rasistă și segregaționistă. A ajuns bibliotecara personală a bogătașului J.P. Morgan și i-a transformat dorința de a colecționa manuscrise rare în cea mai importantă bibliotecă instituție. „Îndrăzneala mea este motivul pentru care Biblioteca Piermont Morgan este pe cale să devină de neegalat în lume”, spunea personajul Belle.Cartea Secretul bibliotecarei este disponibilă în librării și pe site-ul editurii Corint. Anul acesta, Biblioteca – Muzeu Morgan din New York sărbătorește centenarul ca instituție publică și a ales s-o facă omagiind-o pe cea care a fost sufletul ei: Belle da Costa Greene”, se precizează într-un comunicat remis presei.
Tot pe 23 aprilie va avea loc și deschiderea Centrului Cultural „Ionel Perlea” Ialomița și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița.
Toate acestea vin după o perioadă în care spațiul în care își desfășoară activitățile aceste instituții a trecut printr-un proces de reabilitare termică.
Cu ocazia deschiderii, pe lângă activitățile de Ziua Bibliotecarului, lansări și prezentări de carte, vor avea loc și un spectacol folcloric cu Ansamblul „Doina Bărăganului” al CJCPCT Ialomița (ora 13.00), lansarea cărții „Florării din Bărăgan”, un spectacol al Liceului de Arte „Ionel Perlea (ora 14.00), o prezentare de carte Romulus Lal (ora 15.00), invitate în recital fiind soprana Ecaterina Coresi Lal – laureată a Fetivalului Ionel Perlea și pianista Adriana Maier.
De asemenea, începând cu ora 16.00, va avea loc vernisajul „Exercițiu de admirație”, cu Tudor Meiloiu, Liviu Brezeanu, Mateiaș Alexandru, iar de la ora 17.00, vernisajul expoziției de fotografie „Florării din Bărăgan”, de Florin Floreanu.