Restaurarea obiectelor de patrimoniu – prioritate pentru Muzeul Județean Ialomița
Vestigiile trecutului din această Câmpie a Bărăganului fac parte din identitatea noastră ca ialomițeni, sunt adevărate arcuri ancestrale către un timp din care ne tragem însăși ființa colectivă, ca arhetip al devenirii civilizației la Dunărea de Jos de-a lungul mileniilor.
Specialiștii Muzeului Județean Ialomița desfășoară an de an campanii de cercetare arheologică pe siturile din arealul instituției: Bordușani-Popină, Săveni-La Movile, Piscu Crăsani, Popina Blagodeasca (Vlădeni) și Orașul de Floci (Giurgeni).
Artefactele aduse la lumină sunt supuse apoi unei munci laborioase de restaurare și conservare, care se realizează după principii științifice clare și modern, cu criterii riguros respectate de personalul-restaurator.
În cursul lunii martie a acestui an, la Baza de Expunere Muzeală și Cercetare Arheologică „Orașul de Floci”, Simona Munteanu, restaurator-expert în cadrul Muzeului Județean Ialomița, a readus la viață importante mărturii istorice ale continuității locuirii în această parte a țării. Obiecte din metal (bronz, cupru sau fier), din os sau ceramic au fost restaurate spre a fi apoi valorificate în expoziții și lucrări științifice. Totul pentru îmbogățirea patrimoniului cultural al zonei. Vestigiile provin de pe siturile Săveni-La Movile și Orașul de Floci, cuprinzând vârfuri de săgeți, baza unei florete medievale, cuțite sau obiecte de podoabă, cu o vechime între 700 și 4000 de ani.
Vorbim despre o perioadă istorică complexă, care atestă continuitatea locuirii în această zonă a Europei, începând cu anii 3650 î.Hr., urmând apoi epocile ulterioare, de tranziție spre epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului. Aceasta din urmă coincide cu dezvoltarea culturii geto-dacice la nord de Dunăre, în Câmpia Soarelui.
Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, consideră că activitatea de restaurare „este o parte importantă, poate cea mai importantă, a vieții unui muzeu, în condițiile în care asigură prezervarea acestor piese de patrimoniu cultural-istoric pentru generațiile următoare. Fiecare dintre ele are propria poveste, iar suma lor duce la povestea locuirii acestei zone, una fascinantă, deosebit de bogată, dar mai ales, una care și-a pus amprenta asupra a ceea ce astăzi denumim spațiul ialomițean, încadrat în cel national și european”.
Amintim și faptul că lucrările din vara lui 2023 de pe șantierul Săveni – La Movile au fost efectuate de o echipă de cercetare formată din dr. Florin Vlad – coordonator științific, drd. Simona Munteanu și muzeograf-arheolog Radu Coman, din echipa extinsă făcând parte dr. Cătălin Bem, dr. Cătălina Cernău, dr. Adrian Bălășescu, dr. Valentin Radu și dr. Vasile Gabriel.
Pe șantierul arheologic de la Orașul de Floci – Giurgeni, cercetările au fost efectuate de dr. Dana Mihai, dr. Florin Vlad, drd. Simona Munteanu și muzeograf-arheolog Radu Coman.
Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița