Ialomița: Cuantumul stimulentului financiar pentru nou-născuți a fost redus, în condițiile în care numărul nașterilor a scăzut drastic
Consilierii județeni au aprobat astăzi, 28 martie, în cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, reducerea valorii stimulentului financiar care se acordă familiilor pentru nou-născuți, în condițiile în care măsura de protecție socială, inițiată în urmă cu cinci ani, cu scopul de a stimula natalitatea și a veni în sprijinul familiilor, nu și-a atins scopul, rata natalității fiind într-o continuă scădere.
Analizându-se datele statistice furnizate de Direcția Județeană de Statistică Ialomița și Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Ialomița, cu privire la numărul născuților înregistrați în perioada 2017 – 2023, s-a constatat faptul că natalitatea a scăzut drastic.
Dacă în primul an de implementare a acestei măsuri se înregistrau 2.841 de nou-născuți (2019), iar în 2020 s-au înregistrat 2.979 de copii, în următorii ani scade drastic numărul acestora. Astfel, în 2021 s-au înregistrat 2.603 copii, în anul 2022 au fost 2.595, iar în anul 2023 au fost înregistrați 2.096 de născuți vii.
De-a lungul anilor, cuantumul stimulentului a fost majorat, în speranța că va atrage după sine și creșterea ratei natalității, ajungând la valoarea de 2.000 de lei pentru prima naștere și 2.500 de lei pentru a doua naștere.
Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița consideră că scopul instituirii acestei măsuri nu a fost atins, astfel că au redus cuantumul acestui ajutor la jumătate, respectiv la 1.000 de lei/familie, atât pentru prima, cât și pentru a doua naștere, iar în cazul nașterilor gemelare, această sumă se va înmulți cu numărul copiilor născuți vii.
Totodată, au fost aduse câteva schimbări cu privire la metodologia de acordare.
Așadar, în cadrul acestui program, beneficiarii sunt părinții/părintele copilului/copiilor nou-născuți, cu domiciliul ambilor părinți sau al părintelui în cazul familiei monoparentale în județul Ialomița, cu minim 6 luni înainte de nașterea copilului, care locuiesc efectiv în județul Ialomița, fapt atestat prin actul/actele de identitate. Totodată, în urma anchetei sociale trebuie să reiasă faptul că solicitantul a locuit și locuiește efectiv la acel domiciliu, iar în cazul în care se cunoaște la a câta naștere este mama nou-născutului să se facă o mențiune despre acest fapt.
După îndeplinirea tuturor criteriilor, stimulentul financiar va fi virat în contul beneficiarului sau trimis prin mandat poștal până la finalul lunii următoare depunerii cererii la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița.
Hotărârea se va aplica începând cu 1 aprilie 2024.