Adrian Stoicescu, directorul Urban SA Slobozia: Refacerea canalizării de pe strada Lacului, cea mai mare investiție de la Revoluție încoace, făcută în regie proprie de către Urban SA Slobozia
Municipiul Slobozia are 35 de km de canalizare menajeră și pluvială. La jumătate, față de necesar. Mai mult decât atât, rețeaua este veche, măcinată în multe zone, fiind realizată din ciment, subdimensionată, astfel că pe anumite porțiuni acestea prezintă probleme foarte mari.
Deși aceste probleme cu canalizarea se cunosc de cel puțin 10 ani, dar și necesitatea de a fi schimbată, nimeni nu și-a asumat o astfel de investiție costisitoare. Dacă la apă s-a schimbat aproape 96% din rețea, la sistemul de canalizare nu s-a intervenit deloc. Din cauza lipsei fondurilor, niciodată nu s-a intervenit să se înlocuiască măcar o parte. Lipsa fondurilor a fost cel puțin scuza oficială a responsabililor din Primăria Slobozia, proprietarul sistemului de canalizare, indiferent cine a fost primar sau în Consiliul Local. Deși au existat la un moment dat posibilități de finanțare, cel puțin în sesiunea 2014 – 2022, nici UAT Slobozia, nici ADI, „nu au catadicsit să obțină nici măcar un euro pe apă și apă uzată”.
Astfel că, în ani, acest sistem s-a degradat foarte mult. Intervențiile operatorului de apă și canal Urban SA Slobozia, care face doar lucrări de intervenție în urma unor avarii, de decolmatare și de curățare, acolo unde este cazul, au fost din ce în ce mai dese. Pe strada Lacului sau pe bulevardul Unirii, de exemplu, potrivit declarațiilor directorului Urban SA, Adrian Stoicescu, dacă până în 2010 – 2011 intervențiile la canalizare erau o dată la trei ani, în ultima perioadă au fost cel puțin de trei ori pe an. Astfel că reprezentanții Urban SA Slobozia au luat o decizie îndrăzneață, aceea de a înlocui canalizarea de pe strada Lacului, care a creat deseori probleme. O investiție în valoare de 1 milion de lei, fonduri suportate integral de societatea Urban din redevență.
„Intervențiile pe sistemul de canalizare, a cărui limită de viață este depășită, sunt din ce în ce mai dese. (..) Sistemul de canalizare este format din materiale folosite acum mulți ani, gen ciment, care se macină destul de des. Noi nu avem un sistem de canalizare din materiale moderne. Peste 95% din acest sistem este din ciment, care are cea mai scăzută perioadă de viață din cele care există pe piață, gen pafsin, plastic, ceramică. Noi avem canalizările principale de ø 800 sau 500 și practic „carnea”, grosimea este de 25 mm și cu timpul se erodează și ajung ca o foaie de hârtie. Și atunci se crapă sub greutatea șoselei, se colmatează și nu mai poate fi exploatată. Urban a intervenit până acum trei, patru ani doar în condițiile extreme, când s-a observat o crăpare de bitum și s-a intervenit local.
Pe Lacului s-a identificat această nevoie de a fi schimbată integral canalizarea, care era de ø 500, încă din anii 2007 – 2008, lucru care a dus la apariția unui referat de necesitate, care a dus la apariția unui proiect tehnic, care a dus la apariția unei licitații și a unui contract semnat. Din motive obiective, deși contractul era încheiat cu TMUCB, nu s-a mai făcut lucrarea. Aproximativ 12 ani mai târziu, am făcut un management, o centralizare a intervențiilor pe strada Lacului și ne-am dat seama că dacă până în 2010 – 2011 intervențiile erau o dată la trei ani, acum aveam trei intervenții pe an. Era destul de riscant să o mai lași în exploatare în condițiile în care era. Am luat decizia, în urma apariției unei avarii, în octombrie 2023, să intervenim și să schimbăm integral canalizarea în zona critică. Din intersecția cu Unirii și intersecția cu strada Decebal de la spital. Sunt circa 170-180 ml și patru-cinci cămine stradale. S-a săpat la adâncimea de 3,5- 4,5 metri, deci lucrarea a fost destul de grea, cu un grad foarte mare de dificultate, din mai multe considerente. În momentul în care s-a săpat s-a observat că practic pământul nu mai era compactat. Așa de îmbibat cu apă era, așa de prost era solul. Ideea era că, în momentul în care am intervenit, am realizat că în orice moment se putea prăbuși toată și a fost foarte bine că am intervenit în ultimul moment.
Trebuie spus faptul că acea canalizare de pe Lacului preia apele uzate din zone critice ale Sloboziei, de la Spital, care după cum știți a fost extins cu patru corpuri de clădire, sunt blocuri cu 10 etaje pe toată lungimea străzii, apoi din zona ISU, sunt clădiri de birouri, restaurante. Și erau colmatări destul de dese. Acesta a fost și motivul pentru care s-a luat decizia înlocuirii cu ceramică vitrată, pentru că este mult mai rezistentă. Diametrul a rămas la fel, de 500, pentru că dacă s-ar fi schimbat ar fi creat o altă problemă, de gâtuire. Așadar, am terminat integral lucrarea de înlocuire a conductei respective, acum suntem la etapa de a face, în parteneriat cu primăria, lucrările de asfaltare a străzii. De ce am făcut parteneriat? Pentru că lățimea străzii este de 8 -9 metri, noi am săpat pe doi metri, iar după ce am prezentat situația primarului și domnilor de la DADP, am ajuns la concluzia că nu are rost să asfaltăm doar doi metri, pentru că vor exista diferențe, iar până la urmă primăria tot trebuia să asfalteze diferența. Și atunci am luat decizia să îndepărtăm tot stratul de asfalt, să refacem integral structura. Noi am început lucrarea imediat după ce am primit ok-ul și acceptul primăriei, pentru că trebuia să fie și în cotă, strada având o anumită înclinație. Noi facem o parte, DADP o parte, inclusiv partea financiară este împărțită între noi și primărie și sperăm ca în maxim 2-4 săptămâni să terminăm integral. Acum suntem la faza de compactare a infrastructurii, urmând să se toarne piatră, apoi asfalt pe toată strada”, ne-a declarat Adrian Stoicescu, directorul Urban SA.
Materialele folosite la canalizare sunt din ceramică vitrată, care este mult mai rezistentă și are durata de viață mai mare, de peste 100 de ani. Costurile acestei investiții sunt suportate de Urban SA din redevență.
„Este cea mai mare investiție de la Revoluție încoace făcută în regie proprie de către operatorul regional Urban SA Slobozia și suntem mândri de acest lucru. Această investiție ajută foarte mult orașul, populația din zona respectivă și asigurăm oamenii că după ce am identificat alte zone critice vom proceda la înlocuire. Ne dorim pe o lungime cât mai mare. Sperăm și din fonduri europene, pentru că bugetul nostru este foarte restrâns, sperăm ca și primăria să se implice mai mult pentru accesarea acestor fonduri și să vedem poate reușim. Investiția s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei, plătiți integral de Urban din redevența permanentă. Din cei 15 lei, 3 lei este, în medie, redevența pe care noi trebuie să o întoarcem în sistemele operate. Acești bani au fost plătiți integral din contul IID (Înlocuire, Investiții, Dezvoltare), pe care îl avem alimentat din luna septembrie anul trecut. Am reușit să strângem aceste fonduri care, după cum se observă, sunt foarte utile în final populației”, a adăugat directorul Urban SA Slobozia.
Înlocuirea întregului sistem de canalizare din Slobozia, pe toți cei 35 de kilometri, este o necesitate. Însă, pentru că nu este posibilă o astfel de investiție majoră, cel puțin deocamdată, se va încerca punctual înlocuirea canalizării în zonele critice, cum ar fi pe bulevardul Unirii. Mai mult decât atât, au fost identificate și alte probleme, la hidrofoare, la stații de pompare ape uzate… lucrări care ar fi trebuit să fie făcute de primărie.
„Din păcate, fondurile au fost insuficiente, și atunci, pe urgențe, le vom înlocui așa cum putem, în așa fel încât să aducem calitate serviciilor pe care le prestăm. Pentru că, după cum știți, hidrofoarele sunt extrem de necesare în blocurile de până la 10 etaje. Dacă nu ai hidrofor, apa nu urcă până la etajele superioare. Și atunci, având în vedere că multe dintre hidrofoare sunt vechi, sunt depășite, încercăm să găsim soluții de înlocuire. De asemenea, știți că în Slobozia sunt 26 de stații de pompare ape uzate. Noi am înlocuit o mare parte din pompe încă din 2021 și continuăm investițiile în limita fondurilor pe care le avem”, a concluzionat Adrian Stoicescu.
Așadar, locuitorii din zona străzii Lacului sau cei care tranzitează orașul prin acea parte vor mai avea puțin de așteptat. Cei care cunosc, însă, câte probleme au existat în acea zonă de-a lungul timpului, cât de „vălurită” era șoseaua și cu câtă teamă treceai cu mașina, știu că va merita așteptarea.