IPJ Ialomița: În 2023, au fost sesizate 7.106 infracţiuni, 53% fiind înregistrate în mediul urban
„Am făcut eforturi mari pentru a fi prezenți în stradă și a asigura cetățeanului un confort, o siguranță cât mai bună și am promisiuni că vom fi mult mai implicați, mai proactivi și că ne vom desfășura activitatea cât mai eficient și cât mai bine”, a declarat comisar șef de poliție Aldea Mihai Adrian, împuternicit inspector șef al IPJ Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
Declarația vine ca urmare a faptului că, în 2023, din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au fost ocupate 78,32%.
Șeful IPJ Ialomița a transmis în acest context faptul că este mulțumit de activitatea colegilor, a polițiștilor ialomițeni, precizând, însă, că instruirea permanentă, mai ales a tinerilor polițiști, este o necesitate, în condițiile în care, pe lângă lipsa de personal, pregătirea profesională scăzută poate fi considerată o vulnerabilitate.
„(…) Am depus anul trecut eforturi foarte mari și pentru a ne promova ca meserie în majoritatea școlilor din județ. În zona de Sud, în special zona Olteniei, este o atractivitate mai mare pentru meseria de polițist. Sunt județe care au avut tradiție în sensul acesta, cu copii care acced în școlile de poliție, care le termină și intră în sistem. Încercăm și noi să ne promovăm imaginea pentru a atrage tineri către școlile de poliție și sperăm să avem și din județul nostru doritori care vor să vină către meseria de polițist”, a adăugat inspectorul șef al IPJ Ialomița.
Faptul că tinerii polițiști vin din școală cu un anume grad de pregătire face ca programele de instruire, atât teoretică, dar și practică, să fie extrem de necesare. Instruirea permanentă reprezintă un atu nu numai pentru polițiștii tineri, care sunt mai predispuși la greșeli, din cauza lipsei de experiență, ci și pentru ceilalți.
Astfel, în cadrul programelor curente de pregătire tactică, în anul 2023 au fost realizate 18 sesiuni de instruire privind folosirea dispozitivelor tip Spike Strip Systems, de oprire în trafic a autovehiculelor, sesiuni de instruire teoretică și practică pentru polițiștii din categoria celor care conduc autovehicule de serviciu cu regim prioritar, precum şi 47 de ședințe de tragere.
În cadrul conferinței de presă, care a avut ca temă evaluarea activităților desfășurate de polițiștii ialomițeni în anul 2023, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a ținut să precizeze faptul că au fost înregistrate scăderi privind infracționalitatea pe mai multe segmente.
Așadar, în 2023, au fost sesizate 7.106 infracţiuni, iar în funcţie de mediul în care au fost comise se constată că, din totalul infracţiunilor sesizate, 53% au fost înregistrate în mediul urban, indicator care a crescut faţă de anul 2022 cu 5%, iar 47% au fost înregistrate în mediul rural, indicator care a scăzut faţă de 2022 cu 6%.
În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, în anul 2023, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, au fost înregistrate cu 2% mai puţine infracțiuni decât în anul 2022. Infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 5% față de 2022, infracţionalitatea economică a scăzut cu 2%, față de 2022, iar infracţionalitatea de altă natură a crescut cu 6% față de 2022.
În ceea ce privește criminalitatea contra patrimoniului, în anul 2023 au fost sesizate 2.494 de infracţiuni contra patrimoniului, reprezentând 35,09% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița. Față de perioada similară a anului 2022, reprezintă o creștere cu 6,17%.
Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 56,81%, procent ce a scăzut cu 6% față de anul 2022.
Comisar șef de poliție Condruț Silviu Georgian, adjunctul inspectorului șef, a declarat că, „în anul 2023, s-a dispus măsura urmăririi naţionale și internaționale faţă de 48 de persoane, au fost desfăşurate activităţi pentru identificarea a 117 persoane dispărute și au fost înregistrate 162 de măsuri preventive. În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 16 sesizări referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse, în urma acestor sesizări 9 dosare de supraveghere fiind închise cu preschimbare în arestare preventivă și, într-un caz, în arest la domiciliu”.
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 91 de acţiuni şi 176 de controale pe liniile arme, materii explozive şi substanţe periculoase și au fost sesizate 77 de infracţiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic au fost constatate 6 infracțiuni. Au fost ridicate, în vederea confiscării, 30 de arme, peste 1.100 de tone de deșeuri periculoase și 1.051 de kilograme de articole pirotehnice. În anul 2023, în cadrul serviciului au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale.
În ceea ce privește criminalitatea economico – financiară, au fost efectuate 121 de acţiuni specifice, în cadrul cărora au fost constatate 19 infracțiuni în flagrant, respectiv 18 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 ce privește mărcile și indicațiile georgrafice şi o infracțiune prevăzută de Legea nr. 8/1996 ce privește dreptul de autor și drepturile conexe. Au fost aplicate 176 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 829.000 de lei, au fost confiscate sume de bani în valoare de 98.600 de lei și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 210.300 de lei.
De asemenea, poliţiştii criminalişti au participat la peste 2.800 de cercetări la faţa locului şi au ridicat 5.547 de urme criminalistice. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 79 de persoane sau obiecte. Din totalul autorilor identificaţi în această perioadă, 51 au fost identificaţi prin valorificarea urmelor papilare ca autori de infracţiuni de natură judiciară”.
De asemenea, comisar șef de poliție Savu Daniel Sebastian, care coordonează domeniile din sfera poliției de ordine publică, rutieră, siguranță școlară, prevenire și protecția animalelor, a afirmat că, în anul 2023, infracţiunile stradale au reprezentat 14,31% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului, înregistrând o scădere cu 9%.
„După mediul unde acestea s-au comis, 47% sunt în mediul urban şi 53% în mediul rural. De asemenea, 48 de infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict. Polițiștii din structurile de siguranță publică și cei de proximitate au constatat 57 de infracțiuni și au aplanat 351 de stări conflictuale”, a declarat acesta.
Trebuie menționat că anul trecut s-au înregistrat trei infracțiuni de omor, față de una în 2022, toate cu autori cunoscuți, scăderi fiind înregistrate la infracțiunile de viol și tâlhărie.
În ceea ce privește siguranţa în şcoli, împreună cu polițiști de ordine publică și rutieră, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 2.513 activități în unitățile de învățământ și 948 de activități preventive, care au avut ca scop combaterea infracționalității în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, verificarea legalității transportului de elevi și a celui public de persoane, prevenirea și combaterea absenteismului școlar și verificarea modului de asigurare a pazei și protecției unităților școlare.
În anul 2023, în mediul școlar au fost înregistrate 41 de infracțiuni (cu 12 mai puțin față de anul 2022), majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violențe. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ, ori să fi fost primejduită viaţa, integritatea corporală, ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.
Pe linia prevenirii și combaterii violenței în familie, pe parcursul anului 2023 au fost emise 109 ordine de protecție provizorii, din care 53 au fost confirmate de magistrați.
Pe linie de infracţionalitate în domeniul silviculturii și pisciculturii, în anul 2023, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate, au fost înregistrate 94 de dosare penale, au fost aplicate 99 de sancţiuni contravenţionale şi confiscați aproximativ 490 de metri cubi de material lemnos.
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol au fost constatate 78 de infracţiuni și au fost aplicate 84 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, polițiștii au confiscat peste 1,5 tone de pește din speciile crap, caras, plătică, șalău, știucă, somn sau sturion, precum şi 3 kilograme de icre de sturion, 3 ambarcațiuni și 149 de unelte de pescuit.
În ceea ce privește siguranţa traficului rutier, în anul 2023, în judeţul Ialomiţa s-au produs 50 de accidente grave de circulaţie, având ca urmări 34 de persoane decedate şi 27 de persoane rănite grav.
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost preocupările de altă natură ale conducătorilor auto, alte abateri săvârşite de participanţii la trafic, precum şi nerespectarea legislaţiei rutiere de către bicicliști.
În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 665 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracţiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat.
De asemenea au fost aplicate 37.740 de sancţiuni contravenţionale, în majoritatea cazurilor pentru depăşirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi.
Polițiștii au reţinut, în vederea suspendării, 2.890 de permise de conducere şi au retras 2.078 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.
Trebuie menționat faptul că dacă până anul trecut polițiștii ialomițeni dețineau doar două aparate DrugTest, acum mai au încă șase.
În ceea ce privește Biroul pentru Protecția Animalelor, structura de specialitate care desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol, anul trecut au fost înregistrate 64 de petiții, au fost aplicate 215 sancțiuni contravenționale, iar în lipsa adăposturilor specializate au fost încredințate altor entități, conform prevederilor legale, 38 de animale aflate în stare de pericol.
În ceea ce privește Serviciul Județean de Poliție Transporturi Ialomița, care se compune din 5 posturi de poliţie, respectiv: Post Poliție Transporturi Feroviare Urziceni, Post Poliție Transporturi Feroviare Slobozia, Post Poliție Transporturi Feroviare Țăndărei, Post Poliție Transporturi Feroviare Fetești şi Post Poliție Transporturi Navale Fetești, trebuie spus că la nivelul acestei structuri se constată o creştere a infracționalității sesizate.
Astfel, au fost sesizate 137 de infracțiuni, cu 35 mai multe decât în anul precedent. Din totalul infracțiunilor sesizate, 37 sunt de natură economico – financiară, 41 de natură judiciară și 56 de altă natură.
S-au înregistrat 15 infracţiuni contra patrimoniului, respectiv 4 furturi din vagoanele de marfă, 4 furturi de componente de la infrastructura de transport, 2 furturi de ambarcaţiuni, 2 furturi de motoare de ambarcaţiune şi 3 furturi de bagaje, de la călători.
În anul 2023, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița au intervenit la 53 de sesizări, din care 37 prin S.N.U.A.U. 112 şi aplicat 2.373 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 770.740 de lei.
De asemenea, au fost indisponibilizate 15 ambarcațiuni, 20 de motoare, peste 560 de kilograme de pește, peste 100 de bucăţi de plase monofilament şi de pescuit din fir textil, 4 dispozitive electrice pentru pescuit, precum și peste 4.600 de kilograme de fier vechi.
Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița au efectuat 4.322 de patrulări auto, pedestre, navale, precum şi în trenuri de călători, au legitimat 4.378 de persoane, au efectuat 4 percheziții domiciliare, iar împotriva a 3 persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Gradul de încadrare, la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi, este de 77,42%, polițiștii având în responsabilitate 68 de kilometri de căi navigabile și 275 de kilometri de cale ferată.
„Pentru anul 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița va continua acţiunile ce vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița depune eforturile necesare, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată”, a precizat inspectorul șef al IPJ Ialomița, Aldea Mihai Adrian.
Adăugăm în final faptul că în anul 2023 au fost înregistrate în centrul operațional 28.579 de apeluri de urgenţă, astfel fiind aplicate 850 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.542.380 de lei.