Sărbătoarea Unirii Principatelor la Maia – nostalgia unei istorii – Barbu Catargiu
„Unirea, națiunea a făcut-o!”, spunea marele om de stat Mihail Kogălniceanu, referindu-se la actul istoric de la 24 Ianuarie 1859, când, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, apele Milcovului de la Focșani nu mai erau graniță între două țări surori, iar întreaga românime de la sud și est de Carpați devenea România!
În spatele națiunii, însă, stau oamenii de stat! Între aceștia, în acea epocă, stă Barbu Catargiu, ale cărui moșie și conac se aflau în localitatea ialomițeană Maia! Om politic de seamă al acelor vremuri, avea să fie desemnat de Alexandru Ioan Cuza să formeze primul guvern unit al României, în calitate de prim-ministru, la 22 ianuarie 1862. Avea, din păcate, să sfârșească asasinat, pe 8 iunie același an, sub clopotnița din Dealul Mitropoliei, în circumstanțe neelucidate nici astăzi!
Efigia sa, ca emblemă a Unirii de la 24 Ianuarie 1859, rămâne în mentalul colectiv al oamenilor din comuna ialomițeană Maia, acolo unde Muzeul Județean Ialomița are secția „Așezământul Cultural și de Artă Religioasă „Maia Catargi”, pe al cărui areal se află biserica în a cărei criptă se află îngropat Barbu Catargiu.
Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Primăria Maia, Școala Gimnazială „Barbu Catargiu” Maia și biblioteca din localitate, a organizat, astfel, un eveniment interactiv dedicat împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor. În cabinetul de istorie al școlii, Mioara Marin, muzeograf al Muzeului Județean Ialomița, le-a vorbit elevilor despre însemnătatea istorică în devenirea poporului român ca nație a momentului de la 24 Ianuarie 1859, dar și despre personalitatea lui Barbu Catagiu, piatră de temelie a statului român modern.
Elevii au luat parte apoi la un work-shop pe echipe, cu tematica Micii Uniri, fiecare primind din partea organizatorilor diplome, și evident, aplauze, care, la rândul lor au fost răsplătite cu interpretarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”, ca simbol peste timp a ceea ce a fost acum 165 de ani. Elevii de gimnaziu ai Școlii Maia au fost coordonați de prof. director Ileana Niculae și bibliotecar Constantin Vlad.
Finalul zilei a fost marcat de un moment cu profunde semnificații spirituale – depunerea unei coroane de flori la mormântul celui care a fost Barbu Catargiu, întâiul prim-ministru al României, la cripta bisericii din Așezământul Cultural și de Artă Religioasă „Maia Catargi”.
Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, cu privire la acest eveniment, arată că „este menirea noastră, a celor ce slujim și trudim pentru păstrarea valorilor autentice ale istoriei naționale, să le transmitem celor tineri. Astfel de evenimente nu fac altceva decât să aducă în prezent, prin generațiile tinere, amintirea și prezervarea unor momente definitorii pentru a ceea ce numim azi România în context european și global! Ne păstrăm valorile, ne respectăm trecutul, învățăm din lecțiile acestuia! Doar așa putem fi mândri că suntem români!”.
Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița
Mioara Marin, muzeograf Muzeul Județean Ialomița