IPJ Ialomița: Numărul accidentelor rutiere produse în primele 9 luni ale acestui an este în scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Potrivit comisarului șef de poliție Sorin Goagă, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Ialomița, în acest an s-au produs 34 de accidente, mai puțin cu 8 accidente față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut semnificativ față de anul 2022 cu 17 persoane.
Creșteri sunt înregistrate cu privire la numărul persoanelor rănite grav în urma acestor accidente rutiere, dar și în ceea ce privește numărul sancțiunilor contravenționale aplicate, cu 275 mai multe contravenții față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cauze generatoare de accidente: „Alte preocupări în timpul mersului, neadoptarea unei conduite preventive și indisciplina bicicliștilor”
„Anul acesta, în primele 9 luni am înregistrat un număr de 20 de persoane decedate în accidente rutiere, cu 17 mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește persoanele rănite grav, am avut anul acesta 22 de persoane, cu 5 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Îmbucurător este faptul că dacă până acum trei ani la fiecare bilanț anual se regăsea ca și cauză principală traversarea neregulamentară a pietonului, am reușit să o eliminăm, anul acesta nefăcând parte nici măcar din primele cinci cauze generatoare a accidentelor. Dar au crescut sancțiunile pentru indisciplina pietonală. Primele două cauze generatoare de accidente sunt abateri ale conducătorilor auto, și vorbim de alte preocupări în timpul mersului, sau conduita preventivă pe care acesta nu a adoptat-o atunci când este la volan. Cea de-a treia cauză este indisciplina bicicliștilor, pe fondul căreia s-au produs șapte accidente, în urma cărora șapte persoane au decedat, iar doi au fost răniți grav. Trebuie spus că am avut și câte două persoane pe bicicletă, de aceea avem un număr mai mare de decedați față de numărul de accidente. Nici viteza neregulamentară nu mai este în primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere, în anii trecuți situându-se pe locul 3, însă avem un plus la sancțiunile contravenționale aplicate, respectiv 4.720 sancțiuni (+147)”, a declarat comisarul șef Sorin Goagă, în cadrul unei conferințe de presă.
Activitățile de prevenție a participanților la trafic, deranjante uneori, dar își ating ținta
Activitățile derulate de structurile de poliție rutieră în aceste nouă luni au fost în principal preventive și mai puțin reactive, accent punându-se pe informarea atât a pietonilor, cât și a conducătorilor auto.
„Noi ne-am adaptat cerințelor în ceea ce privește întreaga problematică de participant la trafic. Am desfășurat activități la grădinițe, școli generale, licee, în vederea conștientizării viitorilor conducători auto cu privire la riscurile de producere a accidentelor, în ceea ce privește deținerea permisului de conducere și deplasarea pe drumurile publice. (…) Ne-am axat în primul rând pe micii pietoni, la deplasarea spre și dinspre școală, am vizat aici și cauzele generatoare de accidente produse în mediul rural, unde cele mai multe sunt produse de cei care se deplasează cu căruțe, tractoare agricole, toate fiind pe fondul consumului de alcool. În condițiile în care toamna sunt lucrări agricole, condițiile meteo sunt nefavorabile, ceață, se întunecă mai devreme, o să fie partea carosabilă acoperită cu mâzgă, noroi, automat este nevoie de prezența noastră pe aceste segmente de drum. Referitor la activitatea preventivă pe care noi am desfășurat-o cu privire la accidentele rutiere, am mizat, evident, și pe conducătorii auto. Am constatat că, în fiecare an, cu cât discutăm mai mult, cu atât reacția unora este una pozitivă. Este adevărat că nu toate persoanele cu care interacționăm au aceeași absorție a informației. Unii au considerat că activitatea educativ-preventivă pe care noi am desfășurat-o le-a îngreunat cursul normal al activităților pe care le desfășurau, și mă refer la unitățile de învățământ sau școlile de șoferi. Însă au existat cazuri când și conducătorii auto opriți în trafic pentru a le prezenta informații legate de conduita preventivă, adică nu facem un control asupra documentelor personale sau ale autovehiculului, nu au reacționat tocmai așa cum trebuie, reclamând că se grăbesc, că întârzie nu știu unde… E, tocmai această grabă poate conduce la un moment dat la un eveniment rutier. (…) Aceste activități și-au atins ținta într-o oarecare măsură, în sensul că am avut mai puține accidente, mai puține persoane decedate, asta în condițiile în care, știți foarte bine, infrastructura rutieră a rămas la fel, iar numărul candidaților pentru obținerea permisului de conducere crește vertiginos în fiecare an”, a adăugat șeful Poliției Rutiere Ialomița, Sorin Goagă.
Activitățile preventive au fost mult mai complexe, polițiștii rutieri verificând și tot ce ține de transportul elevilor, instruirea conducătorilor auto, verificări în trafic. Însă, în ciuda acestor activități preventive, conducătorii auto continuă să încalce normele rutiere. Iar unii sunt și prinși. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul sancțiunilor contravenționale aplicate participanților la trafic a crescut cu 275.
Din ce în ce mai mulți șoferi sunt prinși conducând sub influența drogurilor
Este binecunoscut faptul că de ceva timp foarte mulți conducători auto sunt prinși la volan conducând sub influența drogurilor. Numărul acestora începe să devină îngrijorător, numai în primele 9 luni ale anului în județul Ialomița fiind prinși 22 de conducători auto. Iar în octombrie, polițiștii au mai prins patru.
„Din păcate, începe să devină un flagel consumul de substanțe stupefiante. Nu a depășit numărul conducătorilor auto depistați sub influența băuturilor alcoolice la volan – 166 de infracțiuni (peste 0,41 mg/l) și 465 contravenții (până la 0,40 mg/l), dar vine vertiginos din spate această infracțiune”, a mai spus șeful Poliției Rutiere Ialomița.
Trebuie precizat faptul că deși în dotarea IPJ Ialomița sunt doar două aparate DrugTest și numai unul în funcțiune, polițiștii au și alte variante de a verifica dacă un conducător auto este sau nu sub influența substanțelor psihoactive.
Mai mult decât atât, în ședința Consiliului Județean Ialomița, de la finele acestei luni, a existat pe ordinea de zi un proiect, inițiat de Gigi Petre, consilier județean și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ialomița, prin care polițiștii rutieri să primească mai multe astfel de aparate. Practic, s-a aprobat asocierea județului Ialomița cu Instituția Prefectului Ialomița, Inspectoratul de Poliție și Societatea Națională Crucea Roșie din România, filiala Ialomița, pentru implementarea proiectului „Stop drogurilor la volan”. Astfel, Consiliul Județean va contribui cu suma de 117.600 lei, iar Crucea Roșie cu 2.400 de lei pentru achiziția a șase aparate Drug Test.
Peste 90% dintre conducătorii auto contestă sancțiunile
Moda contestării proceselor verbale întocmite conducătorilor auto, cu sau fără un motiv întemeiat, a fost un alt subiect discutat în cadrul conferinței de presă.
Potrivit șefului Poliției Rutiere, peste 90% dintre conducătorii auto sancționați depun contestații, îngreunând activitatea instanțelor și cheltuindu-se bani inutil.
„Nu este un lucru îmbucurător pentru noi, chiar dacă din cele 90 și ceva la sută din contestații care se depun față de măsurile sancționatorii, cel puțin 75% se pierd în instanță. Acele contestații se fac, însă, motivat de faptul că ba au nevoie de permisele de conducere sau au un cumul de 12 puncte la care se adaugă altele și i se suspendă permisul și contestă doar de dragul de a contesta și de a suspenda măsura pe perioada în care se judecă. (…) Sunt, așadar, motivați de anumite aspecte. Sunt cazuri în care și agenții greșesc, evident”, a mai spus Sorin Goagă.
Grad redus de încasare a banilor din amenzile aplicate. Polițiștii propun condiționarea conducătorilor auto
În condițiile în care gradul de încasare a banilor din amenzile aplicate este destul de redus, în primele 9 luni ale acestui an gradul de încasare fiind de doar 42%, iar polițiștii nu au o pârghie legală pentru a condiționa, pentru a-l determina pe contravenient să-și plătească amenzile, aceștia solicită sprijin politic și administrativ pentru a se găsi o soluție de recuperare a acestor bani.
„Propunerea este ca atunci când nu îți plătești amenda noi să nu îți mai dăm permisul de conducere. Adică, îl suspendăm până când faci dovada achitării amenzii. Mi se pare normal, de bun simț. Alte țări fac acest lucru. Noi nu suntem în stare. Nu este doar cererea mea, ci și a altor colegi din țară, pentru că au văzut că muncim degeaba, ne certăm cu ei în stradă, aplicăm sancțiuni contravenționale, care au valori destul de mari (…), dar noi nu încasăm. Eu cred că este în interesul tuturor. (…) Ai 15 zile să îți achiți amenda, 15 zile să îmi trimiți dovada că ai achitat. Contravenientul este obligat apoi să trimită acea chitanță structurii de poliție care a aplicat sancțiunea”, a mai spus șeful Poliției Rutiere Ialomița.
În altă ordine de idei, în cadrul conferinței de presă, comisarul șef de poliție a subliniat faptul că problemele din municipiul Slobozia, create de diverse lucrări la pistele de biciclete, semafoare, căi de rulare, sunt temporare și că în decembrie vom avea reglementată activitatea „cap-coadă” în oraș. Acesta a conchis că „numai făcând niște sacrificii putem avea o normalitate ca în toate țările europene”.