Ialomița: Sesiune de consiliere și informare a tinerilor din sistemul de protecție specială cu privire la drepturile lor
Joi, 28 septembrie, la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, a avut loc o sesiune de consiliere și informare cu privire la drepturile tinerilor din sistemul de protecție specială, sesiune organizată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
La această sesiune de informare au participat Cristina Cuculas, secretar general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Niculae Badea, director adjunct al DGASPC Ialomița, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, prefectul județului, Constantin Marin, doamnele deputat Raluca Dumitrescu și Luminița Barcari și Adrian Ionescu, secretar general al județului și președinte al Comisiei Județene de Protecție a Copilului Ialomița.
În cadrul intervenției avute, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a subliniat rolul adaptării pregătirii profesionale la cerințele actuale de pe piața muncii, insistând asupra importanței parcursului școlar necesar îndeplinirii obiectivului final – angajarea. De asemenea, a felicitat colectivul DGASPC pentru „efortul complex pe care îl depune pentru creșterea frumoasă a adulților de mâine”.
Toți cei prezenți au încercat să le ofere tinerilor câteva sfaturi cu privire la posibilitățile pe care le au după vârsta majoratului, implicit după părăsirea sistemului de protecție, le-au fost explicate drepturile pe care le au, le-au fost oferite încurajări, atât în ceea ce privește continuarea studiilor, cât și legat de alegerea unei profesii. Indiferent care ar fi alegerea acestora, ideea de bază desprinsă a fost aceea că „Statul nu îi va abandona”.
„Este o întreagă dezbatere cu privire la viitoarele meserii pe care ar trebui să le alegeți. Eu cred că trebuie să faceți ce simțiți voi că vi se potrivește. Fiecare dintre noi avem un dar, un har de la Dumnezeu, folosiți-l! Să nu vă fie rușine cu nicio meserie, fie ea de tâmplar, inginer, pictor, atâta vreme cât o faceți cu responsabilitate. Fiți cei mai buni în meseria voastră și o să reușiți“, a declarat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin.
Măsurile de protecție speciale se stabilesc pentru copiii aflați în dificultate, ai căror părinți sunt decedați, necunoscuți, dispăruți, decăzuți din drepturile părintești sau alte motive. Copiii sunt plasați, astfel, în sistem de tip rezidențial, centre de plasament, case de tip familial, la asistenți maternali profesioniști, la rude sau la alte persoane. După 18 ani, însă, tinerii trebuie să decidă ce vor face în continuare, având sprijinul reprezentanților DGASPC.
„Aveți dreptul de a rămâne în sistemul de protecție specială până la 18 ani sau până la 26 de ani, cu condiția să urmați o formă de învățământ, curs de zi. Sau, dacă nu putem să vă reintegrăm la vârsta de 18 ani și nu mai urmați o formă de învățământ, mai aveți dreptul de a rămâne în sistemul de protecție doi ani, perioadă în care, cu sprijinul nostru, să vă găsim un loc de muncă și să vă integrăm social și profesional. Dacă nu reușim nici acest lucru după cei doi ani, mai avem o alternativă. Avem un centru de tineri dezinstituționalizați la Fierbinți, unde vă mai putem găzdui o perioadă, încercând în același timp să vă găsim un loc de muncă și un loc unde să fiți găzduiți”, afirma Niculae Badea, director adjunct DGASPC Ialomița.
În cazul în care, după cei 18 ani petrecuți în sistemul de protecție, beneficiarul alege să ducă o viață independentă, să urmeze o formă de învățământ, curs de zi, sau să aibă un loc de muncă, statul vine cu un sprijin, o indemnizație, în valoare de 2.870 lei lunar, până la vârsta de 26 de ani. În prezent, în județul Ialomița, sunt în plată la AJPIS Ialomița 46 de tineri.
De asemenea, tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului la vârsta de 18 ani beneficiază de o indemnizație, care se acordă o singură dată, reprezentând de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, de 9.000 de lei/tânăr.
Mai mult decât atât, cei care se află în sistem tip rezidențial au alocația de stat capitalizată într-un cont la bancă încă de când au intrat în sistemul de protecție, iar când vor ieși au dreptul să-și ridice această sumă. Tinerii au posibilitatea încă de la 14 ani să beneficieze de alocația de stat, însă mulți aleg să strângă banii acolo pentru momentul în care vor părăsi sistemul, în condițiile în care ei primesc oricum pe parcurs din partea DGASPC „bani de buzunar”. În plus, au posibilitatea de a obține burse, atât sociale cât și de merit.
Pe parcursul anului 2022 au părăsit sistemul de protecție 67 de tineri care au împlinit 18 ani. Dintre aceștia, 27 proveneau din centre, 25 din plasament la rude până la gradul IV, 10 din plasament la alte familii sau persoane, iar 5 din plasament la asistent maternal profesionist.
De asemenea, din ianuarie și până în septembrie 2023, au părăsit sistemul 44 de tineri, cei mai mulți din centre (20), 14 din plasament la rude, 6 din plasament la alte familii, 4 din plasament la asistent maternal profesionist.
În județul Ialomița erau, până la 25 septembrie 2023, 428 de copii/tineri cu măsură de protecție specială, dintre care 326 în plasament de tip familial, iar în plasament de tip rezidențial se află 102 copii/tineri, aceștia fiind repartizați în căsuța de tip familial „Alexandra” din Slobozia (16), Centrul de Plasament nr. 3 Slobozia (14), căsuțele de tip familial „Marian” și „Cristina” din Slobozia (26), căsuța „Raluca” din Slobozia (9), căsuța „Bogdan” din Țăndărei (13), Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii pentru Protecția Copilului Urziceni (12) și căsuța de tip familial „Gabriela” din Fetești (12).
„Nimeni nu poate garanta reușita în viață. Singurul lucru pe care noi încercăm să-l transmitem astăzi este că Statul nu vă abandonează. Este aici să vă dea o plasă de siguranță, așa cum a arătat-o și în trecut și poate pe viitor va fi și mai dibaci. Să aveți încredere în voi și să vă sfătuiți cu oameni în care aveți încredere (…)”, a spus și deputatul Raluca Dumitrescu.
În sală au fost prezenți și reprezentanți ai altor instituții, cum ar fi Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul de Poliție Județean, dar și din alte zone de interes, cum ar fi Agenția Națională Antidrog.