Excursie educativă în cadrul „Clubului de vară” al Protopopiatului Slobozia
Sâmbătă, 9 septembrie 2023, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, beneficiarii „Clubului de vară”, desfășurat de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu și Primăria Bucu, însoțiti de părintele protopop Laurențiu Cioranu, părintele secretar Daniel Ferbințeanu, doamna profesor Daniela Matei și asistentul social Anastasia Pătrașcu, au trăit momente de bucurie și emoție datorate vizitei educative de la Palatul Parlamentului.
Prin amabilitatea domnului deputat Ștefan Mușoiu, participanții au fost fascinați de sălile și saloanele vizitate care evocă evenimente importante din istoria poporului român sau personalități cunoscute pe plan mondial, precum și de arhitectura interioară și lucrările de pictură și artă decorativă.
Un farmec aparte al acestei vizite a fost dat de o discuție interactivă cu domnul deputat, prin care copiii și-au exprimat curiozitățile și plini de entuziasm au adresat întrebări în sala de ședințe. Au fost încurajați să nu abandoneze obiectivele propuse pe mai departe, să continue printr-o muncă susținută, deschizându-le noi orizonturi.
După vizitarea Palatului Parlamentului, excursioniștii au admirat frumusețile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” București. A fost o zi de toamnă superbă, potrivită pentru o plimbare prin Muzeul Satului, cu căsuțele sale gătite parcă de sărbătoare, cu frunzele copacilor care căpătaseră minunate nuanțe verzi-galbene-maronii și se desprindeau ușor, valsând în lumina blândă a soarelui.
Am pășit în Satul – Muzeu cu emoția firească a reîntâlnirii cu un bunic drag, care este întotdeauna acolo, cu ușile casei și ale sufletului larg deschise pentru tine. Am pășit cu emoție și în Biserica Maramureșeană din Dragomirești cu turnul înalt al clopotniței, în care abia pătrunde o rază de lumină prin ferestrele înguste, împodobite cu ștergare cusute de mână. De o parte și de alta a altarului sunt expuse veșminte preoțești și vechi costume maramureșene, hainele bune în care se îmbrăcau cu respect sătenii în zi de sărbătoare.
A urmat un popas la un restaurant drag lor, unde au socializat și au petrecut împreună timp de calitate.
La finalul excursiei, cei prezenți au admirat frumusețile Lacului Herăstrău, printr-o plimbare de neuitat, cu vaporașul. A fost o experiență plăcută, timp de aproximativ treizeci de minute, au văzut natura în toată splendoarea ei, păsări scufundându-se după pește, au privit clădiri emblematice.
Încântați de toate cele văzute, dar și de bucuria dată de relaționarea dintre ei, de buna dispoziție din autocar, elevii s-au întors plini de dorința de a povesti părinților experiențele trăite și cu singurul regret că excursia nu a durat mai mult.
Această zi ne-a încărcat bagajul spiritual cu lucruri deosebite. A fost o excursie care ne-a ajutat să aplicăm ceea ce știam de la diferite discipline studiate în școală: istorie, geografie, arte plastice, literatură română.
Atât copiii, cât și însoțitorii au rămas cu amintiri frumoase și cu bucuria că au reușit să finalizeze proiectul de vară al Protopopiatului cu o activitate intensă și benefică atât pentru trup, cât și pentru suflet.
A consemnat profesor Daniela Matei.