Festivalul Tradițiilor Pescărești de la Fetești. Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița: Noi nu am folosit foarte mulți ani potențialul turistic al brațului Borcea și potențialul culinar al zonei, în special legat de pește
Prima ediție a Festivalului Tradițiilor Pescărești, organizat în perioada 26-27 august, în municipiul Fetești, a reunit, în Parcul Trandafirilor, sute de oameni, de toate vârstele, un astfel de eveniment fiind mult așteptat de feteșteni.
Organizatorii și-au propus, astfel, să promoveze tradițiile și preparatele pescărești autentice și să pună în valoare diversitatea culturală a zonei, situată în situl Natura 2000 „Mlaștina de la Fetești”, care se suprapune cu situl „Ramsar Brațul Borcea”.
Zona este de o frumusețe aparte, sălbatică, dar în același timp primitoare, relaxantă, dar și provocatoare. Și pe care nu o vei uita curând. Iar dacă proiectele autorităților se vor concretiza, în general legate de amenajarea unor zone pe malul stâng al Brațului Borcea, de la drumuri de acces, faleză, terase și puncte de acostare, în viitor se va vorbi despre Fetești ca de o zonă turistică, începând din zona cartierului Buliga, continuând cu zona „30 Decembrie”, „zona Cherhanea”, apoi zona Pod (cartierul Vlașca). Până atunci, însă, autoritățile locale și județene încearcă să promoveze potențialul turistic actual al Brațului Borcea, tradițiile zonei, comunitățile de pescari, gastronomia locală, în special pe bază de pește, dar în același timp, alături de asociațiile de profil, să formeze oamenii în spiritul păstrării biodiversității.
Așadar, prima parte a zilei de sâmbătă, 26 august, a fost dedicată în principal unui concurs de pescuit în apele Brațului Borcea. Sub motto-ul „Feteștiul pescuiește”, în jur de 40 de pescari și-au încercat norocul și au așteptat răbdători pe malul apei ca nada lor să atragă „vedeta zilei”. Unii au avut „fir întins”, alții nu… Dar, în final, toți au avut ceva de câștigat, faptul că și-au petrecut ziua în natură, la aer curat, că au socializat și s-au amuzat de „capturile” pe care le-au făcut. Premiile au constat în lansete Feeder, mulinete, undițe, juvelnice, accesorii de pescuit, diverse tipuri de nadă.
Tot sâmbătă, WWF România a realizat o prezentare cu titlul: „Pescuitul tradițional de sturioni și activități de conservare a acestora”. Este binecunoscut faptul că sturionul este o specie amenințată cu dispariția, iar brațul Borcea este o zonă foarte importantă pentru reproducerea acestei specii. Tocmai de aceea, WWF – Fondul Mondial Pentru Natură, concentrează o bună parte a eforturilor lor în această zonă, încercând să dezvolte activități alternative pescuitului, care să aducă venituri comunității de pescari și s-o impulsioneze să participe la conservarea sturionilor.
Parte din organizarea evenimentului s-a făcut printr-o contribuție din proiectul „Conservarea sturionilor prin reducerea capturilor accidentale și a comerțului ilegal și sprijinirea comunităților de pescari în dezvoltarea de surse alternative de venit”, susținut de IUCN Save Our Species și finanțat prin Grupul La Prairie.
În aceeași zi, pe scena amplasată în parcul Trandafirilor, pe care autoritățile au în plan să-l refacă în viitorul apropiat, au evoluat Trupa Picolinii de la Casa de Cultură Fetești, talentatul violonist Teodor Oruna, Trupa „Fiorul” din comuna Mihail Kogălniceanu, Trupa Mugurașii din comuna Stelnica și Trupa „Florile Bărăganului” din comuna Făcăeni, împărtășind cu publicul autenticitatea tradițiilor lor. De asemenea, Trupa Primavera a Casei de Cultură Fetești a continuat programul artistic, urmată de Ansamblul „Miorița” din Țăndărei. Seara s-a încheiat cu un recital susținut de Marius Marin&Band din Slobozia, solistul fiind cunoscut pentru succesul din marea finală de la „Vocea României” și apoi cu Trupa SHAZ.
În cele două zile ale festivalului vizitatorii au putea admira o expoziție de ambarcațiuni, organizată de Criber Nautics Piatra Neamț și o expoziție de caravane auto, susținută de FIM Caravans, București.
„Avem în vedere dezvoltarea acestui festival de anul viitor, pentru că impactul cred că a fost unul pozitiv, oamenii sunt doritori de nou, iar acest festival a fost gândit într-un alt mod, să fie altceva. Dacă până acum am fost obișnuiți cu zilele municipiului sau cu vestitul bâlci pe care îl știm de ani de zile, anul acesta am vrut să schimbăm puțin formatul acțiunilor și cred că am reușit. Ne dorim pe viitor să dezvoltăm acest proiect, iar cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița și al Asociației Pescarilor Profesioniști Brațul Borcea, partenerii noștri în această acțiune, să facem ceva mult mai elaborat la anul și în anii ce vor urma. (…) Orice drum începe de undeva. Noi am început anul acesta prin a vedea care sunt cerințele, să avem un feedback al acestei acțiuni, vom trage linie și vom vedea ce a fost bine și ce a fost rău. Iar de anul viitor, să putem să le corectăm, să ne dezvoltăm, să avem mai mulți parteneri, mai mulți oameni iubitori de tradiții și de pescuit. Pentru că ne dorim altceva, un alt tip de acțiune, iar încet, încet vom reuși”, a declarat primarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche.
În zona festivalului au fost amplasate standuri ale producătorilor locali, ale meșterilor pescari profesioniști precum și un stand al WWF Români. Toți cei interesați s-au putut angrena în activități specifice tradiției pescărești a Feteștiului: desen tematic, plimbări cu ambarcațiuni pescărești, inițiere în împletirea setcilor, deslușirea istoricului uneltelor pescărești și ale denumirilor lor și multe altele. Pescarii amatori împătimiți au putut asculta poveștile pescărești ale profesioniștilor și au putut face, de asemenea, schimb de experiență cu aceștia.
„Încercăm prin astfel de acțiuni, și nu numai, să promovăm potențialul turistic al Brațului Borcea. Este o inițiativă lăudabilă, pornită de la Asociația de Pescari Brațul Borcea, de a promova ceea ce avem de valoare. Noi nu am folosit foarte mulți ani potențialul turistic al brațului Borcea și potențialul culinar al zonei, în special legat de pește. Este întotdeauna nevoie de astfel de manifestări, de socializare, de a încerca să punem în valoare ceea ce înseamnă potențial turistic, ceea ce ne reprezintă ca județ. (…) Astea sunt lucrurile pe care le avem, câmpie, Dunăre, Brațul Borcea, râul Ialomița și trebuie să le promovăm. În felul acesta arătăm tradițiile noastre strămoșești, pescuit, agricultură, vânătoare. Avem proiecte și încercăm să creionăm o zonă, o direcție spre agroturism în Ialomița”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Duminică a venit rândul Ansamblului ”Doina Bărăganului” de a bucura publicul cu muzică și dans. Au urmat trupele Picolinii, Stil, Fresh și Primavera ale Casei de Cultură Fetești, fiind urmați de solistul Chiru Petrică și solista Ioana Frățilă, alături de trupa Primavera. Totodată, soliștii Neagu Zamfir, Adrian Măcianu și Nicolae Datcu au întreținut atmosfera de sărbătoare.
Festivalul s-a încheiat într-o notă dinamică, cu Andreea Petricean&Band care au adus pe scenă pasiunea și măiestria lor muzicală.
Organizatorii festivalului au fost Consiliul Județean Ialomița, Primăria municipiului Fetești și Asociația Pescarilor Profesioniști Brațul Borcea. Acest parteneriat a contribuit la buna desfășurare a evenimentului. Și chiar dacă mai sunt multe de făcut, începutul a fost promițător.
„Ideea acestui festival a venit de la faptul că dacă stai să te uiți la Fetești, fața Feteștiului este la Dunăre, nu e la gară. În contextul acesta festivalul a fost poziționat pe malul Borcei, în parcul Trandafirilor. Primăria a avut inițiativa aceasta, de a-l duce acolo, fiind un loc consacrat. În final, după vreo doi ani de discuții și planificări, am reușit să aducem vizitatori și de la Slobozia, dar și mulți localnici. De asemenea, ne-am gândit și la cei care tranzitează zona pe autostradă, pe A2, în drum spre mare, să se oprească puțin și la Fetești. Este un loc la o oră și jumătate de București, la o oră de Constanța și un loc care îți oferă o liniște aparte. Nu este aglomerația din București, nu este aglomerația din Constanța, este un loc relaxant. Iar festivalul a consacrat într-un prim pas această locație. Evident că ne dorim toată comunitatea pescarilor, dar și autoritățile, să facă acest festival și în anii care vor veni. Fără pescari, fără pescuit, nu va exista acest festival. Tot ce se consumă la acest festival este gastronomie locală, pescărească. Cu asta ies feteștenii în față. Acesta este un brand pe care feteștenii trebuie să-l consolideze, astfel încât în viitor să-și reorienteze toată activitatea în jurul comunității pescărești. În cadrul Asociației Pescarilor Brațul Borcea, al cărei vicepreședinte am onoarea să fiu, sunt asociați în jur de 20 de pescari, dar în zonă sunt pescari foarte mulți. Nu este un lucru neapărat rău, dar are, în același timp, și o componentă negativă, pentru că presiunea antropică asupra mediului natural, asupra resursei acvatice vii, este foarte mare. Nu se compară cu ceea ce era în urmă cu 50- 60 de ani. (…) Are gârla pește, dar trebuie să aibă într-un mod în care să poată continua. Pentru că dacă noi vom trăi doar din vânzarea peștelui, comunitatea nu se va dezvolta. Peștele care este și care va mai fi trebuie valorizat, conform tradițiilor și a culturii gastronomice pescărești. (…) Un proiect de suflet pe care am vrea să-l facem pentru feteșteni și pentru comunitatea pescărească este gândit așadar pe malul stâng al brațului Borcea, de la Cherhanaua Asociației Pescarilor Profesioniști Brațul Borcea și până la Parcul Trandafirilor. Prin intermediul FLAG-ului recent înființat ne dorim să atragem o finanțare, astfel încât toată această zonă să fie o faleză modernă, cu tot ceea ce este necesar pentru ca turismul fluvial să se dezvolte, în jurul unor preparate gastronomice de mare valoare. Iar plachia este preparatul autentic”, a spus vicepreședintele Asociației, Mihai Ovidiu Enea.
Așadar, planuri pentru promovarea turistică, în special a zonelor de pe malul stâng al Brațului Borcea, au existat și vor mai exista. Din păcate, cam nimic nu s-a concretizat până în prezent…
„Deși pare destul de târziu pentru o astfel de inițiativă în Ialomița, vă spun că totuși niciodată nu este prea târziu. Este bine că există un început. Ialomița, care este riverană Dunării, nu a valorificat marele potențial pe care îl are fluviul și brațul Borcea. Și atunci, dacă alte județe o fac, de ce nu și județul Ialomița? Valorificarea specificului pescăresc, dar și vânătoresc, prin crearea de restaurante și pensiuni, este doar o idee. Consiliul Județean are o idee foarte bună, anume crearea „Via Naparis”, un circuit de la Manasia și până la Giurgeni, la vărsarea Ialomiței în Dunăre, și să valorificăm mănăstirile, conacele, produsele noastre tradiționale. (…) Vom încerca, de altfel, ca și acest târg să-l introducem într-un circuit turistic și să obținem în viitor și fonduri europene sau naționale pentru ca el să crească”, a spus și prefectul județului Ialomița, Marin Constantin.
Evenimentul a fost găzduit parțial și de cherhaneaua „la Nea Motoacă”, în fapt Marian Cristea, președintele Asociației pescarilor Brațul Borcea.