Ediția 55 a Festivalului „Trofeul Tinereții” de la Amara, între trecut și modernitate. Trofeul a ajuns la Delia Andreea Racu din Onești.
Ediția cu numărul 55 a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Trofeul Tinereții” Amara, care s-a desfășurat în zilele de 19 și 20 august, la Grădina de Vară, a venit cu schimbări majore din multe puncte de vedere, de la organizare, decoruri, premii și până la componența juriului.
Unele schimbări au adus un plus festivalului, încercându-se o adaptare la vremurile actuale și la un altfel de public, altele au știrbit din prestanța festivalului, potrivit nostalgicilor. Dar, spuneau organizatorii, din încercări ajungi la perfecțiune.
Ediția de anul acesta putem spune că a fost una pilot, pornită cu sloganul „Creator de artiști”. Asta este, de altfel, și misiunea festivalului, desfășurat din anul 1968 fără întrerupere, de a descoperi și promova noi talente. Însă, de cele mai multe ori, câștigătorilor trofeului sau a altor premii nu li se garanta și ascensiunea pe piața muzicală din România. Astfel, pentru a da un impuls, o mână de ajutor, organizatorii au gândit un premiu mai complex, și anume, au oferit câștigătoarei trofeului, pe lângă suma de 10.000 de lei (asigurată de firma Oyl Company Holding AG Slobozia), sprijin profesionist timp de un an pentru a-și dezvolta cariera muzicală, posibilitatea realizării a două producții muzicale proprii, două videoclipuri pentru piesele produse, un concert extraordinar în cadrul evenimentului din 2024 și multe altele.
Festivalul cu numărul 55 a fost axat mai mult pe tineri, pe atragerea lor la cel mai longeviv festival de muzică ușoară din țară. Și asta pentru că se cam chinuia să reziste vremurilor, fiind oarecum înțepenit în niște cutume. Astfel, a fost reconfigurat decorul, au fost create zone de relaxare, de aducere aminte a edițiilor trecute, au fost create zone de food&drinks, au fost realizate cărți poștale și stegulețe, care au fost oferite la intrarea în grădina de vară, a fost creată o „cameră verde” pentru concurenți, a fost introdusă în repertoriu și o melodie în limba engleză, dar și multe altele.
Cârcotașii nostalgici susțin că unele dintre aceste transformări vor omorî festivalul sau îl vor depersonaliza. De exemplu, introducerea în repertoriul concurenților a unei melodii într-o limbă străină, componența juriului, în opinia acestora membrii având un „background” modest în domeniul muzical, biletul gratuit, care face ca acest festival să nu mai aibă „greutate”, lipsa invitaților de onoare, a acelora care de-a lungul timpului au contribuit la buna desfășurare a acestui festival, sonorizarea, neadaptată pentru o grădină de vară, artiștii invitați în recital, alegerea neinspirată a unui prezentator fără experiență, schimbările făcute „pe repede-nainte”, lipsa de atenție la detalii etc, sunt doar câteva dintre problemele sesizate. Cu siguranță, însă, organizatorii vor îndrepta multe dintre minusurile acestei ediții, inerente de altfel, iar anul viitor va ieși mult mai bine.
Revenind la concurs, în finală au intrat 12 concurenți: Avram Denisa (Buzău), Boboc Carla Florentina (Craiova), Bratu Patricia (Oradea), Ciobanu Florin (Roșiori de Vede), Dinu Ilinca (București), Ghiduruș Andrada Maria (Slobozia), Ion Laura Cristina (Afumați), Ionescu Iulia Bianca (Slobozia), Nacu Iulia Miruna (Țăndărei), Perpelea Iulia (București), Racu Delia Andreea (Onești) și Virgolici Andreea Denisa (Galați).
Prima zi a fost rezervată competiției propriu-zise, etapă în care concurenții au interpretat două piese, de data aceasta una în limba română, iar cea de-a doua într-o limbă străină.
Toți concurenții s-au pregătit îndelung pentru acest festival. Cu multe emoții, resimțite sau nu pe scenă, concurenții au reușit să-și ducă la bun sfârșit misiunea, care nu a fost deloc ușoară. Poate mai mult ca oricând, melodiile acceptate în concurs au făcut diferența, unele dintre ele nereușind să pună în valoare vocile concurenților. Au fost, însă, și interpretări care au plăcut mult publicului, dar juriul nu a fost în final de aceeași părere.
Seara a fost încheiată cu un recital oferit de Lora și DJ Yaang. O zi catalogată fără „zvâc”.
A doua zi a fost dedicată Galei Laureaților. O zi altfel decât prima. Grădina de Vară a fost plină, spectatorii au apreciat evoluția concurenților, și-au susținut preferații cu aplauze, au întreținut atmosfera în timpul recitalurilor, semn că a fost bine. Chiar dacă rezultatul votului juriului nu a fost pe măsura așteptărilor.
În deschiderea evenimentului, publicul a avut parte de un moment special, oferit de Marian Gabriel Mardale, un copil minunat, de doar 12 ani, din Amara, cu o voce de aur, participant și la „Românii au talent”, unde a ajuns până în finală, dar și câștigător al Trofeului Festivalului internațional „HermannstadtFest” Sibiu 2023.
Un recital de excepție a avut și câștigătoarea Trofeului Tinereții Amara 2022, Luana Toader.
La ediția 55, Ialomița a fost reprezentată, așadar, de trei concurente, însă numai una a reușit să obțină, în final, o mențiune.
Laureații festivalului sunt:
Marele premiu, Trofeul Tinereții Amara 2023, a fost acordat de către Anna Ungureanu, președinta juriului, Laura Ciupercă, reprezentant al Oyl Company Holding AG – sponsorul principal al festivalului, primarul orașului Amara, Sandu Alin Sorin, Alexandru Potor, din partea Consiliului Județean Ialomița și Alin Potinche, directorul festivalului, concurentei Delia Andreea Racu din Onești.
„Mă simt minunat. Sunt în extaz, în primul rând pentru perioada ce va urma și pentru momentul de față. Vreau să mulțumesc în primul rând juriului, organizatorilor, pentru acest unic și minunat festival, band-ului pentru tot ajutorul și pentru toate momentele frumoase, vouă, publicului din Amara, tuturor, și nu în ultimul îndrumătoarelor mele”, a declarat, cu emoție, Delia Racu.
Premiul de popularitate a fost acordat de către Lora concurentului Ciobanu Florin (Roșiori de Vede), cu o piesă proprie în limba engleză.
„Este o poveste pentru altădată”, a declarat Florin Ciobanu.
Premiul I a fost acordat de Zoli Toth – muzician, membru al juriului și Clementina Tudor – managerul Centrului Cultural Ionel Perlea, concurentei Carla Florentina Boboc din Craiova.
„Vreau să vă mulțumesc, să mulțumesc juriului, band-ului care a făcut o treabă minunată. Amara, sunteți minunați, iar festivalul Amara este probabil cel mai frumos festival din țară și mă bucur extrem de mult că sunt în postura aceasta. Vă mulțumesc”, afirma Carla Boboc.
Premiul II a fost acordat de Nicoleta Popa – membră a juriului și Daniela Vișan – reprezentantul Expur – concurentei Laura Cristina Ion (Afumați).
„Sunt bine, sunt bine”, a exclamat Laura Cristina Ion la aflarea veștii.
Premiul III a fost acordat de Silviu Păduraru (Deepside Deejays) concurentei Patricia Bratu din Oradea.
„Mă simt minunat și foarte recunoscătoare. Mulțumesc mult”, a declarat Patricia Bratu, imediat după aflarea rezultatului.
Mențiune a fost acordată de Ovidiu Stănescu (DJ Yaang) concurentei Andrada Maria Ghiduruș din Slobozia.
„Mă simt foarte bine. Mulțumesc juriului, publicului, band-ului. Vă mulțumesc foarte frumos”, a declarat Andrada Maria Ghiduruș.
Au urmat recitalurile Deepside Deejays&Deepcentral, din nou DJ Yaang și, în final, ceea ce așteptau toți, recitalul The Motans.
Ediția 55 a festivalului s-a încheiat cu un foc de artificii.
Organizatorii festivalului-concurs „Trofeul Tinereții” Amara sunt: Consiliul Județean Ialomița, Primăria orașului Amara, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița.
Prezentatoarea festivalului a fost Alexandra Ungureanu, iar din juriu au făcut parte: Anna Ungureanu, Laura Petrescu (Lora), Virgil Dulceanu, Nicoleta Popa, Ovidiu Stănescu, Silviu Păduraru, Zoli Toth, Mihai Mindirigiu, Daniel Trifu. Nu i-am mai întâlnit, astfel, pe Octavian Ursulescu, Horia Moculescu, Titus Andrei, Viorel Gavrilă, Dan Dimitriu, Virgil Iaru, Cristian Obrejan, Voicu Enăchescu și alții… Directorul festivalului a fost Alin Potinche.