Muzeul Județean Ialomița: Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate
Păstrarea identității culturale a unei comunități aparte în panoplia largă a unei globalizări din ce în ce mai accelerate, care poate duce la disiparea atributelor care caracterizează în mod unic un grup social specific, este o provocare pentru orice tip de proiect care își propune să mențină vii tradiții și obiceiuri, unele cu rădăcini într-o conștiință ancestrală.
Începând cu luna iunie a anului trecut și până la sfârșitul lui octombrie 2023, Muzeul Județean Ialomița participă, în calitate de partener, la proiectul „Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate”, derulat ca promotor de Centrul de Instruire și Consultanță Labor, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Acest program își propune consolidarea dezvoltării economice și sociale a romilor din zona de stepă din sud-estul țării, prin activități cu caracter cultural (expoziții tematice sau de artă modernă, ateliere de lucru adresate tinerilor/elevilor de etnie romă), realizarea de producții artistice (film documentar, expoziții foto, rețetar de bucătărie tradițională) etc.
Toate acestea au ca finalitate propusă încurajarea tinerilor din comunitățile de romi să ducă mai departe ceea ce este specific din punct de vedere cultural și istoric pentru această etnie, precum și dezvoltarea unor competențe care să crească șansele de angajare și implicare în viața economică.
Anul trecut, proiectul a vizat cercetări sociologice în zece localități din cinci județe: Ialomița, Călărași, Brăila, Ilfov și Buzău.
În anul 2023, debutul evenimentelor expoziționale din cadrul proiectului a avut loc la Andrășești, unde a fost deschisă o expoziție tematică, aceasta urmărind prezentarea culturii rome, ca element cu valoare educațională, de înțelegere a diversității culturale și eliminare a comportamentelor de discrimimare. Săptămâna viitoare, un eveniment cu aceleași caracteristici va avea loc în localitatea Căzănești.
Muzeul Județean Ialomița, prin colecțiile sale etnografice, a pus la dispoziția echipei de implementare a proiectului diverse obiecte care aduc în fața celor interesați accente profunde din viața și istoria comunităților de romi din această parte a țării, Instituția noastră este reprezentată în această echipă de implementare de dr. Florin Vlad (expert muzeograf) și Mioara Marin (coordonator cultural).
Gigi Constantin – referent Muzeul Județean Ialomița,
Mioara Marin – muzeograf Muzeul Județean Ialomița