Ziua romilor ialomițeni, sărbătorită prin trei zile de spectacol, la Slobozia. Leonida Mandache, Partida Romilor: „Ce vom face la Slobozia nu s-a mai făcut nicăieri în țara asta, de amploarea asta”
În perioada 11, 12, 13 august, la Slobozia, în zona Poligon, se va desfășura un eveniment de amploare dedicat Zilei romilor. Aflată la a IX-a ediție, Ziua romilor ialomițeni se vrea a fi o manifestare „ca expresie a bucuriei, a unui mesaj de înțelegere, de cunoaștere”.
„Am considerat că este necesar ca, măcar o dată pe an, să avem și noi o zi a noastră, a romilor. O zi a celor 30.000 de romi care trăiesc în Ialomița. (…) Suntem deja la a IX-a ediție a zilei romilor ialomițeni. În celelalte opt ediții am tot făcut în diverse comunități de romi, Borănești, Bărbulești, Bărcănești, Andrășești, Urziceni… A venit rândul Sloboziei. Iar ce vom face la Slobozia nu s-a mai făcut nicăieri în țara asta, de amploarea asta, trei zile și cu o semnificație și o reprezentativitate, mai rar. Și atunci, nu era corect ca un astfel de eveniment, cu astfel de artiști, cu o astfel de susținere din partea Consiliului Județean și a Primăriei municipiului Slobozia, nu era corect ca un astfel de eveniment să nu îl facem în reședința de județ, într-un oraș care reprezintă județul Ialomița. (…) Petrecerea asta este dedicată tuturor cetățenilor din județul Ialomița și nu numai, atât de etnie romă, cât și de neetnie romă. Ca să fim înțeleși. (…) Am încercat să aducem artiști care să fie pe placul tuturor participanților. Intrarea este liberă și este dedicată tuturor cetățenilor. Noi suntem deschiși, poarta este deja deschisă și îi așteptăm cu mare drag (…) ”, spunea Leonida Mandache, președintele organizației Partida Romilor Ialomița, prim-vicepreședinte la nivel național și consilier județean, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 8 august.
- În cele trei zile de „festival” vor evolua pe scenă diverși artiști: Jean de la Craiova, Vali Vijelie, Tzancă Uraganu, Narcis și Ștefan de la Bărbulești, Neluță Neagu, formația lui Dan Bursuc, cu Copilul de Aur, cu Cristiana, taraful George Udilă, Bogdan de la Ploiești, Doinița și Ionuț Dolănescu, Alex Velea, Alin Oprea, Ansamblul Doina Bărăganului etc.
- În plus, organizatorii promit că în zonă vor fi amenajate terase, dar și un parc de distracții și speră ca zilnic să participe în jur de 10.000 de oameni.
- Intrarea este liberă, iar programul va începe în jurul orei 17.00 și se va încheia la ora 24.00.
În cadrul conferinței s-a discutat și despre parteneriatul cu Primăria municipiului Slobozia și Consiliul Județean Ialomița în organizarea acestui eveniment, despre costurile organizării și sursa de finanțare, despre artiștii invitați, despre afirmațiile denigratoare, mai ales din mediul online, la adresa romilor, dar și legate de această manifestare, considerată un „festival al manelelor”, despre stoparea discriminării, despre istoria romilor, despre cazul gravidei de la Urziceni, dar și multe altele.
„Din unele informații a reieșit că ar fi un festival de manele, iar din start a avut o direcție în spiritul acesta al manelizării. Nu este doar de manele, și fac o paranteză, maneaua nu este un gen muzical specific romilor sau un gen muzical țigănesc. Muzica țigănească autentică este lăutăria. De aceea, nu întâmplător, la festival vor fi prezenți și lăutari de prestigiu, cunoscuți la nivel național. Sigur, în această ofertă de muzică pentru toate gusturile, există și interpreți ai acestui gen, numit manele, gen care este agreat, gustat în general de întreaga populație. Spectacolul se transpune într-un mesaj, un mesaj la cunoaștere, la prietenie, la bucurie. Acesta este scopul principal al acestei manifestări. Față de romi, atunci când se vorbește, întotdeauna există predispoziția de a se emite opinii și opinii. (…) Prejudecata este firească, toți avem prejudecăți, nefiresc este atunci când prejudecata devine o coordonată fundamentală în existența socială. Demontarea prejudecății reprezintă un efort considerabil pe care cu toții trebuie să îl facem, mai ales noi, cei care ne-am asumat etnicitatea”, a declarat Ion Sandu, inspector școlar și prim-vicepreședinte al organizației județene Partida Romilor.
În județul Ialomița trăiesc în jur de 30.000 de persoane de etnie romă, în 26 de comunități.
Organizatorii susțin că au luat toate măsurile necesare pentru ca versurile melodiilor ce vor fi interpretate pe scenă să nu treacă de cadrul legal și moral, așa cum s-a întâmplat la un festival de renume.
„Atunci când muzica este interpretată de romi în fața romilor, niciodată nu vom asista la versuri, mesaje, care să incite, care să aibă caracter vulgar. În lumea romă este o rușine să vorbești ce nu trebuie. (…) Suntem tributari prejudecăților. Dacă ești țigan, ești prost, dacă ești țigan, ești hoț. Prin cunoaștere, arătăm că de fapt omul nu se definește prin chip, prin fenotip, ci doar prin educație și caracter. Că la acest spectacol avem și manele, să fim realiști, câți dintre români nu agreează genul manele? (…)”, a adăugat profesor Ion Sandu.