Ialomița: Ziua Dunării, marcată și la Stelnica, acolo unde se va construi un punct de acostare ambarcațiuni
Se discută de ani buni despre faptul că fluviul Dunărea poate reprezenta o mare oportunitate de dezvoltare a județului Ialomița, atât economică, socială, cât și civică, mai ales în zona localităților riverane.
Reprezentanții autorităților locale și județene au trasat idei, au discutat proiecte, însă multe dintre ele au rămas la acest stadiu. În ultima perioadă, însă, ideile și proiectele au început să se concretizeze.
De Ziua Dunării, sărbătorită anul acesta în comuna Stelnica, localitate riverană brațului Borcea al Dunării, a fost prezentat un proiect aflat în curs de finalizare și care va fi operațional în maxim două luni, respectiv un punct de acostare a ambarcațiunilor.
„Prin bunăvoința președintelui Consiliului Județean, care cu echipa tehnică pe care o are în spate și nu în ultimul rând cu acordul consilierilor județeni care au aprobat acordarea sumei necesare pentru realizarea acestei investiții, vom avea aici un punct de acostare. Este realizat 90%. Îmi pare rău că astăzi nu avem și pontonul realizat, dar întârzierea montării lui a fost cauzată de condițiile meteo nefavorabile. (…) Sper ca dumneavoastră, consilierii județeni, și reprezentanți ai Consiliului Județean, să considerați că ați investit bine acei bani, fiind un punct de plecare pentru promovarea județului nostru, așa cum nu am reușit până acum. Deschidem, astfel, poarta județului Ialomița către Europa”, a transmis primarul comunei Stelnica, Costel Brateș.
Reamintim faptul că anul trecut comuna Stelnica s-a asociat cu UAT Județul Ialomița în vederea realizării în comun a acestui punct de acostare a ambarcațiunilor, pe malul stâng al brațului Borcea, ca o primă etapă de dezvoltare a unui port turistic. Valoarea estimată a investiției este de 1,8 milioane de lei.
Potrivit autorităților, nu va fi un simplu ponton. Va exista și o construcție, sub formă de navă, care va avea o lungime de 23,5 metri și 5,5 m lățime, fiind prevăzută ca suprastructură superioară cu sală de protocol, grup sanitar format din trei corpuri, plus terase în prova și pupa. Va exista și o pasarelă fixă, dar și o altă construcție plutitoare de 10 metri lungime. Vom vedea în final ce va fi.
Autoritățile locale și județene speră, astfel, să dezvolte turismul, urmând să propună celor care operează croaziere pe Dunăre să aducă în vizită turiștii și la obiective din județul nostru.
„Ne aflăm astăzi într-un loc care este un simbol al determinării și consecvenței Instituției Consiliului Județean în ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a stabilit încă de la începutul mandatului. Și mă bucur că de față se află și funcționari din Consiliul Județean și consilierii județeni care au votat strategia de dezvoltare a județului. Și dacă anul trecut am putut vedea începutul unei investiții foarte frumoase de la Fetești, un port turistic, care să adăpostească ambarcațiuni de agrement, astăzi vedem o poartă efectivă. (…) Suntem determinați să ducem la bun sfârșit aceste investiții, să investim și în celelalte localități riverane brațului Borcea, în parteneriat evident cu Consiliul Județean, cu autoritățile publice locale, să identificăm fonduri europene, pentru dezvoltarea și exploatarea specifică a acestei zone, precum și prin înființarea Grupului de Acțiune Locală pentru Pescuit. Toate acestea sunt eforturi pe care Consiliul Județean le face zi de zi și mulțumesc funcționarilor publici din Consiliul Județean, personalului contractual și consilierilor județeni. Ne vom vedea cu siguranță la momentul inaugurării punctului de acostare și ne vom bucura cu toții de un obiectiv care poate fi bifat în lungul șir de obiective pe care le avem pentru a dezvolta zona”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore.
De asemenea, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, a subliniat importanța explorării și exploatării „milioanelor de locuri minunate” pe care această țară le are, în limitele păstrării unui mediu sănătos, precizând totodată că județul Ialomița a fost vitregit de soartă mulți ani, fiind lipsit de un concept unitar de dezvoltare.
„Suntem aici, ca în fiecare an, pentru a sărbători acest dar minunat de la Dumnezeu, fluviul Dunărea, și pentru că ne interesează de județul și viața noastră, conștientizând rolul vital al Dunării în mediul înconjurător. Spuneam zilele trecute, în cadrul unei alte ceremonii, că uităm să ne bucurăm de lucrurile și locurile minunate pe care țara aceasta ni le oferă. Dunărea este unul dintre acestea, o comoară pe care cu toții ar trebui să o prețuim și, de ce nu, să o exploatăm. Știți, administrația județeană are în plan dezvoltarea acestei zone pe segment de mini-porturi în localitățile riverane Dunării, agroturism, pescărie, astfel încât noi, ialomițenii, să beneficiem de frumusețea acestor locuri. Partenerii noștri de administrație județeană lucrează intens pentru ca aceste proiecte să fie concretizate. Nu trebuie să vină nimeni să miște aceste lucruri, ci fiecare dintre noi trebuie să participăm la dezvoltarea acestei zone. Dezvoltarea acestei zone presupune capacitatea noastră administrativă de a lucra pentru o cauză comună. Vă încurajez pe fiecare dintre voi să îmbrățișați spiritul de administrație și să lucrați împreună cu noi pentru un viitor mai luminos și mai nepoluat al Dunării. Vă transmit astăzi să aveți o zi de sărbătoare minunată și să vă bucurați de frumusețea Dunării”, a precizat Constantin Marin, prefectul județului Ialomița în alocuțiunea dedicată Zilei Dunării.
Și președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile, fiind de părere că „Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având o dorinţă comună – responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă”.
„Astăzi, județul nostru a sărbătorit Ziua Internațională a Dunării. Sărbătoarea aminteşte de semnarea, în anul 1994, la Sofia, a convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului. Ca județ în care Dunărea este prezentă, avem datoria de a proteja și conserva acest minunat ecosistem, de a promova dezvoltarea durabilă a zonei și de a valorifica resursele pe care le oferă. Lucrăm în strânsă colaborare cu autoritățile centrale și locale, pentru a implementa proiecte și politici care să contribuie la protejarea și punerea în valoare a Dunării. În acest context, alături de colegii mei din Consiliul Județean, de reprezentanții localităților și instituțiilor din județ, am ales să marcăm această zi la Stelnica. (…) Punctul de acostare de la Stelnica va deveni operațional în maxim două luni și va avea conexate și o rampă de lansare la apă a ambarcațiunilor de agrement precum și posibilitatea de a rămâne la ancoră în imediata vecinătate. În planul de dezvoltare județean, una dintre priorități o reprezintă dezvoltarea potențialului turistic, iar județul Ialomița beneficiază de resurse naturale neexploatate, care pe viitor pot deveni surse generatoare de venit pentru locuitorii județului nostru”, a spus Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.