90 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița
Zi de sărbătoare pentru Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și pentru bibliotecari. Luni, 24 aprilie, la Filiala MB 20 a Bibliotecii, a avut loc un eveniment cultural cu prilejul Zilei Bibliotecarului și Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor. Iar anul acesta se împlinesc 90 de ani de bibliotecă publică, 90 de ani de eforturi, de schimbări, de încercări de adaptare la prezent, reflectând la trecut, dar mereu cu gândul la viitor.
Așadar, în 1933 a fost consemnată apariția primei biblioteci publice din Slobozia, care funcționa în cadrul Căminului Cultural „Matei Basarab”. Aceasta avea 1.750 de volume, toate strânse din donațiile familiei Chiru.
În 1936, Biblioteca intră în circuitul cultural al orașului. În 1972 devenise formal bibliotecă județeană, cu circa 20.000 de volume și începe să cunoască schimbări notabile. Din 1998 biblioteca poartă numele scriitorului Ștefan Bănulescu.
Dacă în 1933 biblioteca abia reușea să se înființeze, cu 1.750 de volume, în 2023 deține 247.657 de unități de bibliotecă, dintre care 243.455 sunt volume.
90 de ani de bibliotecă publică. Chiar dacă nu totul merge „ca pe roate”, bibliotecarii se simt mândri de ceea ce fac și consideră această instituție o a doua familie. Cu atât mai mult cu cât în era internetului aceștia duc răbdători mai departe pasiunea și dăruirea față de carte și cultură, în orice condiții.
Și cum anul acesta Centrul Cultural Ionel Perlea, acolo unde funcționează biblioteca, se află într-un proces de reabilitare termică, activitatea bibliotecii s-a mutat într-un alt spațiu, la parterul blocului MB20 din Slobozia.
„Anul acesta nu abandonăm lupta, pentru că nu vrem să ne oprim. Este puțin dificil din punct de vedere al organizării activităților, dar până ne vom reîntoarce la Centrul Cultural, filiala noastră este deschisă de la ora 8.00 la 18.00, atât pentru public cât și pentru activitățile culturale și partenerii cu care avem stabilite aceste activități. Este o onoare să vă avem aici, în acest spațiu mic, dar zic eu că funcțional și onorabil”, a declarat Elena Balog, managerul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu”, în deschiderea evenimentului cultural.
Au onorat invitația la acest eveniment aniversar: Cătălin Grigore, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Dinu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Elena Pacală, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, scriitorii ialomițeni Dobre Gheorghe, Florentina Loredana Dalian, Titi Damian, Ilie Comănița, Costel Bunoaica, Grigore Spermezan, „printre cărți” Șerban Codrin, dar și reprezentanți ai bibliotecilor publice din județ.
Cu această ocazie a avut loc și lansarea revistei ”Printre cărți” (nr. 4), despre care a spus câteva cuvinte redactorul șef Vali Șerban.
Totodată, Elena Pacală, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, a vorbit despre „prima sa dragoste, biblioteca”, despre profesia de bibliotecar și menirea acestuia în comunitățile ialomițene, mai ales în mediul rural, despre nevoia de dinamism, de adaptare a bibliotecii la vremurile actuale, fără a se renunța la valorile fundamentale, despre modalitățile de atragere a cititorilor către bibliotecă, mai ales a celor din zona rurală, și nu în ultimul rând despre provocările tehnologiei.
„Vă felicit de ziua dumneavoastră, a bibliotecarilor. Biblioteca este prima mea dragoste. Am fost directoare a acestei instituții și unele dintre vechile bibliotecare au început să lucreze cu mine în acest domeniu. (…) Lumea aceasta rurală trăiește o dramă, o dramă a transformării, o dramă a pierderii identității și a valorilor. Eu nu-i mai văd valorile. Probabil că ele sunt și dumneavoastră le cunoașteți pentru că trăiți acolo. M-a impresionat când domnul profesor a vorbit despre anonimatul condiției de țăran. Eu nu cred că a trăi într-un sat este sinonim cu anonimatul. Cred că centrul lumii acum poate să fie oriunde, în noile condiții tehnologice. Depinde ce „content” avem… Glumesc, evident. Depinde ce conținut avem, ce știm să spunem, cum știm să spunem și cui ne adresăm. Dumneavoastră sunteți niște apostoli ai vremurilor moderne, ca să fac iarăși antiteze, niște vectori de dezvoltare și, dacă vreți, într-o notă mai dramatică, sunteți niște vectori de salvare a lumii rurale. Puteți face asta mai mult decât școlile care sunt niște organisme înțepenite, în care politicile vin de sus în jos iar până ajung de la Ministerul Învățământului la Reviga, de exemplu, le înțepenensc articulațiile. (…) Care este funcția cărții? Nu putem vorbi despre carte uitând funcția ei. Poate cartea este un obiect de muzeu. Vom face muzeul cărții. Să vedem pe ce suport transmitem informațiile modelatoare, formatoare, să vedem în ce măsură aveți dumneavoastră competențele necesare, atitudinile necesare, ideile necesare să faceți această operă de modificare modernă. Dacă România rurală, Ialomița rurală vor muri, și ele sunt într-un proces de moarte, nu mai rămâne nimic. De fapt, ce se întâmplă cu satele pe care le reprezentați aici? Se depopulează, iar Ialomița traversează un dramatic proces de depopulare. (…) Despre ce realitate vorbim noi aici? Haideți să nu ne mințim. (…). Trebuie să ne adaptăm. Dacă nu ne adaptăm suntem o lume care moare înecată în propriile ei emoții, în propriile ei vechi aspirații. (…) Cel mai mult mă doare condiția ruralului românesc și încerc și fac fac câte ceva în sensul acesta și cred că noi toți trebuie să ne luăm de mâini și să facem ceva pentru ruralul românesc, pentru că el este de fapt condiția esențială a românismului”, spunea Elena Pacală.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul scriitori ialomițeni, care și-au prezentat planurile, experiențele de viață, noutățile editoriale, și-au exprimat ideile despre materialele în curs de realizare, printre care și câteva dintre „rondelurile” recitate de Ilie Comănița.