Bilanțul activităților dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecției Civile”
Începând din data de 25 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului ialomița a desfășurat mai multe activități dedicate sărbătoririi a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România.
Scopul acestor activități a fost acela de a dezvolta comportamentul preventiv al cetățenilor în diferite situații de urgență. Acestea au fost destinate tuturor persoanelor, începând de la preșcolari până la cei mai în vârstă dintre cetățenii județului.
Prin activitățile planificate ne-am dorit să ajungem la toate categoriile de cetățeni, după cum urmează:
- Expoziții de tehnică de intervenție- pe toată perioada manifestării s-au distribuit materiale de informare preventive pentru diferite tipuri de risc;
- Ziua educației preventive în lăcașurile de cult, prilej cu care cadrele ISU Ialomița au desfășurat acțiuni de informare preventivă cu privire la regulile ce trebuie respectate în lăcașurile de cult;
- Exerciții de evacuare în caz de cutremur la unitățile de învățământ din județ, ocazie cu care a fost prezentat modul corect de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism, dar și tehnici de acordarea a primului ajutor. La aceste exerciții au participat elevi, cadre didactice și personal auxiliar, coordonați de colegii noștri din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților;
- Constituirea unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu un aflux ridicat de persoane, scopul acestora fiind creșterea gradului de conștientizare în rândul populației și familiarizarea acestora cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență;
- Totodată, cadrele inspectoratului au participat la două competiții, respectiv „Cupa Protecției Civile” la tenis de masa și „Cupa Protecției Civile” la minifotbal, ocazie cu care și-au demonstrate abilitățile de sportivi. Menționăm faptul că, aceste competiții au devenit o tradiție în rândul personalului nostru, an de an crescând și numărul de participanți.
- De asemenea, în acestă perioadă, membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de urgență de la localitățile din județ au fost angrenați în distribuirea materialelor-suport, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile, dar și în desfășurarea unor exerciții demonstrative de stingere a incendiilor;
- „Ziua Porților Deschise” a atras peste 700 de persoane , deopotrivă copii, dar și adulți. Echipajele care au introdus copiii în lumea vieții de salvator au fost „răsplătite” cu multe inimioare, desene și promisiuni că, într-o bună zi, se vor întoarce alături de ei, în calitate de colegi sau voluntari.
- Exercițiul national de alarmare publică „Miercurea Alarmelor” a avut drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare. Din fericire nu s-au înregistrat apeluri pe numărul unic de urgență 112, semn că populația a fost informată despre faptul că este un exercițiu și nu s-a creat panică în rândul acestora. Le mulțumim pe această cale pentru înțelegere și îi asigurăm că acest tip de exerciții sunt necesare și utile.
Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
Locuitorii judeţului au putut auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Alarmarea populaţiei s-a realizat cu un număr de 103 sirene, dintre care 72 de sirene electrice şi 31 de sirene electronice.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau unui atac aerian.
De asemenea, această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
În cazul unor situaţii reale, mai multe informaţii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi pe posturile de radio şi de televiziune.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii, după cum urmează:
-alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
– prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
– alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
– încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Obiectivul nostru a fost să asigurăm educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale.
Fiecare cetățean are datoria de a cunoaște modurile de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, atât pentru protecția propriei persoane, dar și a celor din jur și de a respecta sfaturile autorităților locale.
Doar ÎMPREUNĂ PUTEM FI MAI PREGĂTIȚI!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.