Ialomița: Aproximativ 73% din bugetul județului repartizat spre investiții noi și în derulare
Proiectul de buget al județului Ialomița pe anul 2023 a fost lansat în dezbatere publică joi, 19 ianuarie.
În acest context, reprezentanții Consiliului Județean au prezentat prioritățile bugetare, proiectele ce vor fi continuate, proiectele noi, necesarul de fonduri, sursele de finanțare, veniturile estimate, sumele alocate pentru secțiunile de funcționare și dezvoltare, dar și alte inițiative ale instituției.
Trebuie spus că anterior stabilirii proiectului de buget pe anul 2023, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a avut discuții și cu reprezentanți ai primăriilor din județ, pentru a afla care sunt prioritățile din acest an în fiecare localitate.
„Consider că, alături de echipa de la Consiliul Județean, am reușit să realizăm un buget echilibrat, axat cu prioritate pe nevoile ialomițenilor, prin investiții în infrastructura de transport, sănătate, educație, cultură și sport. Bugetul Consiliului Județean Ialomița este de 630.306 mii lei, din care aproximativ 73% merg spre investiții noi și în derulare, diferența fiind destinată cheltuielilor de funcționare, care cuprinde finanțarea cheltuielilor curente pentru aparatul de specialitate și pentru cele 10 instituții subordonate. Așadar, alocăm investițiilor sume considerabile, iar conform priorităţilor noastre formulate încă de la începutul mandatului, ne axăm pe două domenii principale: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri judeţene și îmbunătăţirea infrastructurii sanitare prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente, aparatură şi mobilier a Spitalului Județean de Urgență Slobozia”, a precizat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Dezbaterea privind proiectul de buget a fost susținută de vicepreședinții Consiliului Județean, Cătălin Grigore și Alexandru Dinu, secondați de secretarul general al județului, Adrian Ionescu și Mihaela Moroianu, din cadrul aparatului de specialitate al C.J.
Așadar, bugetul județului este de 630.306.000 lei, din care 173.236.000 lei (27,48%) sunt repartizați la secțiunea funcționare și 457.070.000 lei (72,52%) la dezvoltare.
„Consider că bugetul pe anul 2023 consolidează munca depusă în anii anteriori și, de asemenea, creează deschideri pentru proiecte noi. Sunt zece piloni principali pe care noi am construit acest buget și pe care îl propunem astăzi dezbaterii publice, urmând ca în data de 31 ianuarie consilierii județeni să îl aprobe prin votul lor”, a declarat Cătălin Grigore.
Cea mai mare parte a bugetului este pe secțiunea de dezvoltare, care cuprinde atât investiții în derulare, cât și investiții noi, dar și alte cheltuieli și transferuri aferente. Sursele de finanțare sunt completate la această secțiune și din creditul pe care Consiliul Județean l-a contractat anul trecut, acesta fiind în valoare de 40 de milioane de lei pentru 2023.
Infrastructura rutieră reprezintă o prioritate, existând o serie de proiecte în derulare pentru care s-au repartizat bani, iar pentru altele noi sunt alocate sume pentru avize, documentații, studii, expertize, proiecte tehnice, taxe.
Au fost alocate sume pentru reabilitarea unor poduri peste râul Ialomița, la Bucu, Țăndărei, Fierbinți, peste râul Prahova la Adâncata sau peste un canal de irigații la Movilița, atât pentru studii, documentații, avize, cât și pentru lucrări, dar și pentru continuarea unor lucrări de modernizare a unor drumuri județene, cum ar fi
DJ 201 Buești-Ivănești- Mărculești, • DJ 201 tronson Coșereni – Orezu, • DJ 306 limită Călărași – Albești – Andrășești – Gh. Doja-Crunți – Reviga – Cocora – limită județ Buzău, • DJ 213 A limită județ Călărași – intersecție cu DJ 201 Mărculești – intersecție cu DN2A (Bucu) – Scânteia – intersecție cu DN 21, dar și pentru altele, legate de DJ 201, cum ar fi tronsonul Orezu – Piersica – Bordușelu și Mărculești – Țăndărei.
Nu în ultimul rând, sunt trecute sume pentru documentații și lucrări în vederea modernizării DJ 212 Luciu – Mihail Kogălniceanu – intersecție DN2A – intersecție DJ201 – Lăcusteni – Platonești – Movila – Fetești, dar și pentru semnale simbol de marcare a intrărilor/ieșilor din județ, indicatoare pentru restricții de circulație, masterplan pentru piste de biciclete la nivelul județului sau stații de reîncărcare pentru vehicule electrice pe drumurile județene, exemple fiind la Fierbinți și Cosâmbești.
De asemenea, și infrastructura de sănătate este în atenție, astfel că există investiții majore în derulare la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia. Construirea Blocului Operator, modernizarea și dotarea incintei spitalului județean, modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe, reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului, sunt patru proiecte majore, finanțate atât prin PNDL și POR, cât și din creditul contractat de C.J.
Spitalul Județean mai are proiecte, însă vom vedea câte vor fi puse în aplicare și când. De exemplu, construirea și dotarea blocului alimentar și a spălătoriei cu heliport pe terasă, centru multifuncțional pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și furnizarea de noi servicii medicale pentru susținerea activității spitalului, amenajare curte interioară, achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale și dezvoltarea laboratorului de referință din cadrul spitalului, creșterea gradului de securitate la incendiu și asigurarea utilităților, dar și actualizarea unor PUZ-uri sunt alte proiecte la care sursa de finanțare este bugetul local.
În ceea ce privește dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea patrimoniului cultural, există proiecte în derulare, fiind finanțate prin POR, exemple fiind reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură conacul Bolomey, restaurarea și conservarea bisericii de lemn „Sf. Nicolae” (aflat aproape de finalizare), dar și reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Orașul de Floci”. De asemenea, un proiect există pentru transformarea bibliotecilor din județul Ialomița în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, proiect finanțat din bugetul local. Referitor la dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea patrimoniului public sunt o serie de proiecte legate de creșterea eficienței energetice a unor clădiri, dar și alte lucrări la diverse instituții.
Din bugetul județului mai sunt finanțate și alte programe, cum ar fi Programul Județean de Dezvoltare Locală (prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară), unde este alocată suma de 11.531.000 lei, pentru finanțarea cultelor religioase este alocată suma de 1 milion de lei, pentru programul de stimulare a natalității este alocată suma de 2.000.000 lei, fiind repartizate sume și pentru susținerea ONG-urilor (cu modificarea unor criterii) dar și pentru unele programe legate de tineret ori pentru programe de tipul „Sport de masă” și „Sport de performanță”.
În cadrul dezbaterii au luat cuvântul și șefii unor instituții din subordinea Consiliului Județean, care au prezentat câteva idei referitoare la bugetul alocat și proiectele în curs de implementare.
În final, au fost adresate întrebări, fiind făcute totodată propuneri de îmbunătățire a unor programe sau de susținere financiară a unor localități, exemple fiind date de jurnalistul Petronel Tudor, care a propus instalarea unor limitatoare de viteză (în special pentru traficul greu) la intrarea în fiecare localitate rurală străbătută de drumuri județene, de Rodica Boancă, senatorul propunând reprezentanților Consiliului Județean să ajute cât mai mult stațiunea Amara, dar și IMM-urile, „prin garanții de portofoliu pentru reziliența și sprijinirea acestora”, solicitând sprijin și „pentru acțiuni climatice”, în special pentru acțiuni de ecologizare a râului Ialomița și a malurilor. Nu în ultimul rând, Florin Munteanu a propus autorităților județene găsirea unor soluții de promovare turistică a județului Ialomița.