USR Ialomiţa reclamă reluarea activităţii fabricii din Ciulniţa, deşi problemele nu au fost remediate.
Uniunea Salvaţi România, filiala Ialomiţa, a depus vineri, 30 septembrie, o sesizare la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, implicit la instituţiile judeţene din subordinea acestora, legată de reluarea activităţii SC Clean Tech Internaţional SRL din comuna Ciulniţa (producătoare de proteine de origine animală – pasăre – pentru industria animalelor de companie şi crescătorii de peşte),
la scurt timp de la suspendarea autorizaţiei de mediu (19 septembrie), deşi problemele care au condus la oprirea activităţii nu au fost remediate. USR Ialomiţa solicită reprezentanţilor acestor instituţii să verifice legalitatea funcţionării fabricii, iar în cazul constatării nerespectării prevederilor legale să ia măsurile necesare pentru împiedicarea funcţionării acesteia. Reluarea activităţii SC Clean Tech a fost posibilă la cererea Gărzii de Mediu Ialomiţa, care a propus Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa, în data de 21 septembrie, ridicarea măsurii suspendării.
„Nu este posibil să avem două categorii de firme în România, cele şmechere şi cele subjugate. Legea trebuie aplicată oricui, tocmai de aceea am sesizat GNM şi Ministerul Mediului. La nivel de judeţ, instituţiile abilitate par să nu observe ceea ce este evident pentru zeci de mii de oameni. Am spus de mai multe ori, Clean Tech nu va rezolva problema mirosului pestilenţial decât prin proteste sau sesizări la guvern. Protestatarii din Ciulniţa şi Slobozia s-au bucurat de victoria suspendării activităţii doar 48h, fabrica reluându-şi activitatea după ce au închis uşile la hală, iar bazinul de stocare temporară a apelor uzate a fost acoperit cu o prelată. S-au făcut verificări în timp ce fabrica nu funcţiona şi s-a constatat că mirosul a dispărut (logic!). Au dat drumul la fabrică, iar mirosul a reapărut, doar că de data aceasta n-a mai fost nimeni să constate. În momentul de faţă, Clean Tech îşi continuă nestingherit activitatea, poluând în continuare aerul pe care-l respirăm. Tocmai de aceea, astăzi, USR Ialomiţa a sesizat Garda Naţională de Mediu şi Ministerul Mediului în legătură cu mirosul emanat de la această firmă de tip zeitate. Suntem curioşi ce răspunsuri ne vor da aceste două instituţii şi dacă vor încerca la rândul lor să ne spună că mirosul e doar în imaginaţia noastră”, este de părere Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele USR Ialomiţa. În sesizarea depusă se menţionează faptul că acţiunea USR Ialomiţa porneşte de la nemulţumirile unor cetăţeni din comuna Ciulniţa, dar şi din municipiul Slobozia, care reclamă faptul că nu s-a schimbat aproape nimic în comportamentul fabricii, disconfortul olfactiv existând în continuare.
„Orasul Slobozia se confruntă de ani buni cu probleme serioase de poluare. Nu are apă potabilă, dar are o groapă de gunoi unde nu mai ei ştiu ce deşeuri se depozitează acolo. Suportăm tot felul de situaţii care ne macină sănătatea zi de zi, iar fabrica de la Ciulniţa e bomboana de pe colivă. Din păcate, autorităţile încă nu au înţeles că nimeni nu este mai presus de lege. Odată emisă o decizie, aceasta trebuie aplicată fără amânare de structurile abilitate. Avem o problemă similară şi în cadrul staţiei de epurare neconforme a Sloboziei, pe care alături de colegii mei am semnalat-o în dese rânduri, însă aşteptăm să vedem cum vor gestiona Urban şi Consiliul Judeţean respectiva situaţie. Nu mai spun că râul Ialomiţa a ajuns să fie canalizarea acestor industriaşi, care nu mai ţin cont de nicio prevedere, obişnuiţi cu practicile comuniste, când mediul nu conta în nicio decizie, iar asta cu complicitatea tacită sau nu a autorităţilor. Acum a venit vremea să ne dezmeticim şi să avem în primul rând curajul de a cere şi face tot ce ţine de noi pentru un mediu înconjurător sănătos. Pe această cale, solicit Gărzii de Mediu Ialomiţa să investigheze albia râului Ialomiţa în amonte de zona podului de cale ferată spre Ciulniţa, unde pe lângă instalaţia prin care Clean Tech deversa „accidental” ape uzate, situaţie sancţionată la momentul respectiv în urma unor sesizări, mai există o altă improvizaţie, utilizată pentru deversarea dejecţiilor în râu. Menţionez că toată albia râului Ialomiţa este încadrată ca Arie Naturală Protejată – Coridorul lalomiţei şi este de datoria lor să ia măsuri, alături de structura teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate”, a precizat vicepreşedintele USR Ialomiţa, Alexandru Horhocea.
Reprezentanţii USR Ialomiţa îşi exprimă revolta faţă de dezinteresul autorităţilor în acest caz, dar şi pasarea responsabilităţilor de la o instituţie la alta.
„Noi nu ne dorim să închidem o afacere şi apreciem că se fac unele eforturi pentru îmbunătăţirea activităţii. Noi ne dorim ca acea fabrică să respecte toate condiţiile, pentru ca locuitorii din zonele învecinate să nu mai aibă de suferit. Sunt ani de zile în care mirosurile insuportabile provenind de la această fabrică au creat probleme de sănătate locuitorilor. Sunt ani de zile în care instituţiile abilitate au trecut cu vederea sesizările cetăţenilor. Din păcate, în ciuda protestelor, în ciuda sesizărilor şi întâlnirilor dintre autorităţi şi cetăţeni, activitatea continuă aproape în acelaşi mod. Au fost făcute mici schimbări care, din păcate, nu rezolvă problema de fond. Disconfortul olfactiv există în continuare, iar motivaţia Gărzii de Mediu, cum că a verificat în perioada 19 – 21 septembrie, când fabrica era oprită, iar mirosul era diminuat considerabil, mi se pare jignitoare”, a subliniat şi preşedintele Octavian Săvoiu.