Consiliul Județean Ialomița împrumută cu 7 milioane de lei societatea Drumuri și Poduri SA
Consilierii județeni au aprobat astăzi, 30 august, acordarea de către Consiliul Județean Ialomița a unui împrumut temporar societății Drumuri și Poduri SA, în valoare de 7 milioane de lei, în vederea finanțării activității societății în perioada 16 august 2022 – 31 august 2023.
Acest împrumut fără dobândă va trebui rambursat în 12 luni de la data acordării, cu o perioadă de grație de 5 luni, și va fi utilizat pentru plata obligațiilor restante, atât la bugetul de stat, cât și la diverși furnizori, pentru plata salariilor, dar și pentru acoperirea cheltuielilor materiale necesare demarării noilor activități, respectiv punerea în funcțiune a stației de betoane de ciment, pentru certificarea betoanelor, pentru achiziția de materiale necesare fabricării mixturilor asfaltice, betoanelor de ciment, dar și pentru asigurarea utilităților,carburanților etc.
Reprezentanții societății își asumă acest termen de rambursare, bazându-se pe succesul planului de reorganizare și reorientare către alte activități, contractării de noi lucrări, dar și încasării unor sume din diverse contracte sau recuperării unor fonduri în instanțele judecătorești. În situația în care nu va fi rambursată suma integrală în acest termen se vor aplica majorările de întârziere prevăzute în legislație.
„Dată fiind decizia de restructurare a activității și de modificare a domeniilor de activitate, apreciem că acestea vor crea cadrul pentru încheierea de noi contracte pentru livrări de mixturi asfaltice și betoane de ciment, dar și pentru domenii noi de activitate – efectuarea de reparații echipamente și autovehicule-, aceste activități având ca scop generarea de venituri după punerea integrală în funcțiune a stației de betoane și dotarea completă a atelierului-service de reparații”, se menționează în memoriul justificativ pentru aprobarea acordării împrumutului.
Situația cu care se confruntă SC Drumuri și Poduri SA este una excepțională, susțin reprezentanții acesteia. Contextul economic actual și respectarea termenelor de execuție a lucrărilor pentru contractele aflate în derulare au condus la imposibilitatea plății datoriilor curente și restante ale societății.
În condițiile în care SC Drumuri și Poduri SA și-a încheiat activitatea la 31 decembrie 2021 cu o pierdere în sumă de peste 2,5 milioane de lei, la care se adaugă suma de peste 1 milion de lei pierderi pe anul acesta până la data de 30 iunie, acest împrumut pare a fi unul salvator pentru continuarea activității.
Menționăm faptul că proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 18 voturi „pentru” și 10 „abțineri” (ale liberarilor).
Reticența liberalilor de a vota pentru acest proiect a fost motivată prin faptul că „din activitatea anilor 2018 – 2020 reiese că societatea înregistrează numai clienți incerți, sumele certe de recuperat reprezentând doar 5%”.
De asemenea, liberalii (prin consilierul Gabi Răceanu) s-au declarat sceptici cu privire la faptul că societatea Drumuri și Poduri va putea restitui acest împrumut în perioada preconizată de un an, riscând, astfel, să producă prejudicii și bugetului județean, iar schimbarea domeniului de activitate al acesteia ar putea conduce la cheltuieli mai mari decât cele precizate în memoriu, nefiind clar nici dacă societatea își va putea păstra statutul de utilitate publică în continuare.
Rudolf Gradea, directorul societății, susținea în cadrul ședinței Consiliului Județean că poate rambursa acest împrumut, estimând un profit în perioada următoare în valoare de peste 8,4 milioane de lei.
Totodată, din acțiunile judecătorești societatea ar avea de încasat peste 9,9 milioane de lei, însă nu se poate estima ce sumă va fi recuperată în anul următor, știut fiind faptul că acțiunile de acest gen sunt de durată, dar și cu un anumit grad de incertitudine.
„Este adevărat că în aceste momente societatea traversează o perioadă destul de complicată, dar asta și din cauza situației generale socio-economice din țară. (…) Domnul consilier (n.r. liberalul Gabi Răceanu) vorbea de sume certe în contul de clienți de 528.000 lei. Eu aș spune că vorbim de o producție executată și nefacturată, aflată în momentul acesta în diverse stadii de verificare la autoritățile contractante, de 2,2 milioane lei, iar pragul de incertitudine este zero aici (…), iar cum ni se dă ok-ul facturăm. Avem, de asemenea, contracte în curs de executare de 2,1 milioane de lei, deci toate acestea duc spre cinci milioane de lei. Nu aș spune nici că acea sumă de 9,9 milioane de lei este chiar atât de incertă. Până la urmă face parte din istoricul societății, ea fiind înscrisă în evidențele contabile ale societății. (…) Referitor la planul de reorganizare, să știți că noi nu vom face nicio activitate nouă. Noi continuăm să facem anumite activități, restrângem unele dintre ele, astfel încât să practicăm activități cât mai bănoase, cât mai productive (…)”, a conchis Rudolf Gradea.
În susținerea solicitării privind acordarea împrumutului, a argumentării capacității de rambursare a acestuia, SC Drumuri și Poduri SA a prezentat și situația veniturilor estimate din septembrie 2022 – 31 august 2023.
Conform acesteia, societatea estimează să realizeze venituri în sumă totală de 46 milioane de lei, în principal din furnizarea de produse mixturi asfaltice și betoane de ciment, preconizate a se realiza în cadrul viitoarelor proiecte finanțate prin programul Anghel Saligny (venituri de peste 29 milioane de lei, profitul estimat fiind de peste 4,3 milioane de lei), din prestări servicii laborator (330.000 lei – profit 50.000 lei), venituri din prestări servicii reparații auto (1 milion lei – profit estimat 150.000 lei), închirieri utilaje (1 milion lei – profit 150.000 lei), venituri din contracte de lucrări în derulare (rest de executat) – 2,1 milioane de lei, venituri din lucrări de drumuri executate și nefacturate la data solicitării în valoare de peste 2,2 milioane de lei, sume certe de încasat de la diverși clienți – 528.000 lei, venituri estimate din lucrări viitoare 10 milioane de lei (profit estimat 1 milion lei).
Așadar, societatea estimează un profit net de peste 8,4 milioane de lei, din care se va rambursa creditul solicitat.
Menționăm faptul că societatea comercială Drumuri și Poduri SA este deținută de Județul Ialomița în calitate de acționar unic. Autoritatea publică tutelară a întreprinderii publice SC Drumuri și Poduri SA Ialomița este Consiliul Județean Ialomița.
Din 1954 a funcționat ca Direcție Județeană de Drumuri și Poduri în cadrul Consiliului Județean Ialomița, până în 1994 când a fost transformată în Regie Autonomă. În iulie 1998, conform unei Hotărâri a Consiliului Județean Ialomița, a fost reorganizată din Regia Administrativă Județeană de Drumuri și Poduri Ialomița în actuala SC Drumuri și Poduri SA.