„Împreună pentru Ialomița – Strategia de dezvoltare a județului Ialomița 2021 – 2027 și servicii publice accesibile pentru cetățeni”
Miercuri, 24 august, a avut loc conferința de închidere a proiectului cu finanțare prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) „Împreună pentru Ialomița- Strategia de dezvoltare a județului Ialomița 2021 – 2027 și servicii publice accesibile pentru cetățeni”.
În luna mai 2020, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă, şi Unitatea Administrativ-Teritorială – Judeţul Ialomiţa, în calitate de beneficiar, au semnat contractul de finanţare a acestui proiect, finanţat din Fondul Social European, acesta urmând să se desfășoare pe o perioadă de 28 de luni.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 2.267.785,90 lei, din care 1.927.618,01 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, 294.812,18 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 45.355,71 lei fiind cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
Obiectivul general al proiectului a vizat îmbunătăţirea procesului decizional şi de planificare strategică la nivelul Consiliului Judeţean Ialomiţa, prin introducerea unor mecanisme şi proceduri standard (metode şi instrumente) de fundamentare a deciziilor, corelarea acestora cu resursele existente şi care pot fi atrase, simplificarea proceselor care vizează interacţiunea directă cu cetăţenii şi dezvoltarea competenţelor personalului aparatului de specialitate în vederea implementării şi utilizării acestora.
Pe parcursul implementării proiectului a fost elaborată strategia de dezvoltare a judeţului Ialomiţa 2021-2027, în care sunt prezentate atât un portofoliu de proiecte și planul de acțiune, sursele de finanțare disponibile, elementele de evaluare și monitorizare ale strategiei, dar și portofoliul de proiecte aferent autorităților publice locale și instituțiilor publice din județul Ialomița.
„Fundamentându-se pe o exigentă evaluare a situației existente, în toate componentele de manifestare a vieții economice și sociale din județ, dar și pe evaluarea realistă a factorilor de mediu din acest teritoriu, actualul document strategic a integrat cele mai moderne concepte de planificare a viitorului. Temele actuale majore ale relației om-natură, ale schimbărilor climatice, ale energiei din surse nepoluante, ale mobilității în interes economic sau turistic, ale unui stil de viață sănătos și ale resurselor de hrană bio, sunt detaliate în propuneri și sugestii de intervenții în toate domeniile expuse în cadrul documentului. (…) Sunt conștient că imboldul pentru urmărirea coerentă și sistematică a jaloanelor actualei strategii există în organizații, instituții și în structurile decidente la nivelul județului. Sunt în același timp responsabil pentru implicarea fermă a Consiliului Județean Ialomița, cu toate disponibilitățile financiare și umane, în urmărirea evoluției vieții în județ, spre realizarea țintelor propuse pentru anul 2027. Timpurile moderne și provocările acestora cer oameni determinați, tenace, îndrăzneți, cu deprinderi democratice profunde și pregătiți a construi viitorul lor și al comunităților. Credința mea fermă este că ialomițenii sunt astfel de oameni, iar efortul și munca generatoare de realizări materiale și satisfacții sunt garanția înfăptuirilor anticipate în strategia de dezvoltare a județului Ialomița 2021 – 2027”, a subliniat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, în prefața documentului.
Totodată, au fost elaborate mecanisme de colaborare şi consultare între actorii interesaţi, criterii de prioritizare a investiţiilor la nivelul judeţului şi metodologia de stabilire, monitorizare şi evaluare a indicatorilor de performanţă pentru strategia de dezvoltare, dar și un sistem informatic care permite cetăţenilor din judeţul Ialomiţa să depună on-line cereri şi documente aferente serviciilor gestionate partajat de către Consiliul Judeţean Ialomiţa în sfera serviciilor sociale primare (stimulent nou-născuţi) şi a administrării infrastructurii rutiere a drumurilor judeţene (autorizaţii specifice).
Tot în cadrul proiectului s-a asigurat și „retrodigitalizarea” unei părți importante a arhivei Consiliului Judeţean Ialomiţa (documente cu valoare operaţională în prezent), fiind dezvoltate totodată și competenţe în domeniul planificării strategice pentru minimum 20% dintre angajaţii Consiliul Judeţean Ialomiţa, respectiv 30 de funcţionari publici instruiţi.
Strategia de dezvoltare a județului Ialomița ne prezintă o analiză complexă, în care sunt punctate foarte multe aspecte din domeniile strategice. Totodată, sunt evidențiate atât punctele tari cât și cele slabe ale județului din diverse domenii, idei de proiecte sau proiecte în curs de implementare, bugetele estimate, posibilele surse de finanțare. Despre această strategie sunt multe de spus, pentru că aproape fiecare aspect prezentat poate fi dezbătut pe larg. Putem spune că ideile administrației județene de dezvoltare a județului sunt ambițioase, însă nu imposibil de realizat. Doar că poate în mai mulți ani decât cei preconizați.
Deși această strategie a fost elaborată în urma consultărilor cu reprezentanți din diverse grupuri profesionale, din ONG-uri, din instituții și organizații cu așteptări și interese diferite, dar mai ales cu dorința de a participa la proiectarea viitorului lor, societatea civilă nu a fost suficient reprezentată atunci când acest subiect a fost dezbătut. Din diverse motive, oamenii simpli nu se mai implică, nu mai propun, nu își mai asumă răspunderea. Însă, când au ceva de comentat, nimeni nu le stă în cale.
„Acest proiect nu a fost simplu, deși în primă fază s-ar putea spune că scrierea unei strategii reprezintă un proces birocratic de care foarte multă lume fuge. De ce fug oamenii de strategii? (…) Strategiile conțin multe date, multe analize și, în principiu, trăim într-o epocă a vitezei, în care toată lumea se grăbește, se uită pe internet, vede repede o frântură de titlu și consideră că are suficiente date. Cărțulia asta care a rezultat în urma analizei conține foarte multe date, prin urmare se explică oarecum reticența publicului atunci când vorbim de documente strategice. Apoi mai este o problemă. Strategiile vorbesc de orizontul de timp îndelungat, 7 – 10 – 20- 30 de ani. Trăim într-o epocă în care oamenii se concentrează pe ziua de astăzi, pe ziua de mâine. Să vorbești despre 10-20 de ani de acum încolo de dezvoltare, iarăși s-ar putea să fie pentru unii ceva nu foarte comestibil. Apoi, strategiile au un puternic caracter de subiectivitate. Unele strategii sunt prea îndrăznețe, altele sunt prea anoste. Prin urmare, de multe ori, se crede că o strategie este prea puțin inovativă sau că strategia privește prea îndrăzneț spre viitor . Și de aici apar conflictele. (…), a explicat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, care a reclamat în context lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ din România care face ca unele proiecte trecute în această strategie să nu poată fi realizate în viitor sau să fie ult întârziate din cauza schimbării continue a legislației.
În opinia lui Alexandru Potor, analiza făcută în strategie este bună, însă puțin „prea cuminte”.
Așadar, strategia este axată pe cinci piloni:
- Ialomița – principalul hub agroalimentar la nivel național, ce antrenează o economie competitivă și atractivă (destinație atractivă pentru investiții, infrastructură de sprijin a afacerilor, centre urbane atractive pentru dezvoltarea unei cariere, destinație turistică valorificată etc),
- Ialomița – județ echitabil, ce oferă locuitorilor săi oportunități egale de dezvoltare și acces la dotări publice calitative (educație, sănătate, comunitate implicată în dezvoltarea locală, centre și servicii sociale performante, viață culturală activă și diversificată, infrastructură de petrecere a timpului liber etc),
- Ialomița – județ rezilient, cu o calitate mai bună a factorilor de mediu (rețea albastră-verde protejată, extinsă și valorificată, județ cu o vulnerabilitate redusă la riscuri naturale și poluare, județ cu o infrastructură de mediu modernă, cu impact scăzut asupra calității mediului etc),
- Ialomița – județ accesibil și bine conectat în teritoriu, cu o infrastructură de transport performantă și cu un impact redus asupra mediului (accesibilitate ridicată, cu legături în teritoriu, servicii de transport public extinse, modernizate și atractive, cu legături optimizate în teritoriu, sistem de transport nemotorizat bine conturat, performant și atractiv),
- Ialomița – județ cu un management performant, bazat pe o capacitate administrativă crescută (digitalizare pentru eficientizarea procedurilor interne și servicii publice îmbunătățite etc).
Despre ideile de proiecte sau proiectele aflate în curs de implementare ale administrațiilor publice județene și locale trebuie discutat separat. Menționăm, însă, câteva dintre idei, doar din câteva domenii. Pentru că în această strategie sunt mii de proiecte, pe infrastructură rutieră, sănătate, educație, mediu, turism, cultură, patrimoniu etc.
Idei de proiecte ale Consiliului Județean Ialomița în zona turismului – Turism ecologic în ariile protejate din județ și semnalizarea acestora (2022 – 2027), Via Naparis – traseu turistic, Reabilitarea și punerea în circuitul turistic a fermei model Perieți, monument de istorie agrară, realizarea de puncte de acostare la Fetești, Stelnica, Bordușani, Giurgeni, trasee turistice în ariile protejate în Balta Ialomiței și pe brațele Dunării (2022 – 2025), Traseul Conacelor (2022 – 2027).
În zona serviciilor de transport – Implementare sistem de transport metropolitan pe calea ferată (ex: Slobozia – Ciulnița, Slobozia – Țăndărei), amenajare autogări noi în vederea conturării unor noduri intermodale, (2022- 2027), amenajare coridor de mobilitate (cicloturism) Amara – Slobozia – Ghimpați, Fierbinți Târg– Dridu-Coșereni, Buliga – Fetești – Bordușani – Lătești, amenajare traseu de cicloturism Lacul Fundata – Lacul Schiauca – Lacul Amara – Lacul Iezer, amenajare traseu cicloturism de-a lungul râului Ialomița.
Sunt câteva exemple de idei de proiecte ale administrației județene, extrase din strategia de dezvoltare, doar pe aceste domenii.
Despre autoritățile locale, putem spune că și acestea au ambiții mari în multe domenii.
De exemplu, unele orașe și municipii au în plan crearea de parcuri industriale, parcuri industriale specializate pe tehnologii verzi, altele vor incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice specializate în industria alimentară, centre de inovare, centre de consiliere în afaceri, parcuri logistice, creșe, after-school, școli inteligente, centre de excelență etc.
Orașul Amara are în plan, pe lângă alte proiecte, și realizarea unei saline artificiale, a unui parc de distracții, dar și construcția și dotarea unei pensiuni turistice, orașul Țăndărei vrea un circuit de ATV-uri și un camping în extravilanul localității, la Giurgeni se dorește înființarea unui centru de agrement și balnear în zona apei termale, Bordușani vrea să modernizeze faleza Dunării și să dezvolte situl din zonă, cu salba de lacuri naturale Bentul Mic, Bentul Mare și Bentul Cotoi.
Revenim, însă, cu un alt articol referitor la propunerile de proiecte ale autorităților județene și locale din multe domenii esențiale, toate având ca obiectiv dezvoltarea acestui județ și îmbunătățirea condițiilor de trai.