Corina Atanasiu (USR): Pentru Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Slobozia este o mare problemă transformarea în liceu profesional
„Proiectul noii legi a învățământului preuniversitar, aflat în consultare publică, „lovește cu sete” în liceele tehnologice, care se vor transforma, de pe o zi pe alta, în licee profesionale, crescând reticența părinților în a-și înscrie copiii în aceste unități”, este de părere Corina Atanasiu (USR), fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Reprezentantul USR a participat vineri, 22 iulie, la o întâlnire organizată de un grup de cadre didactice, la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Slobozia, unul dintre liceele care vor avea de suferit ca urmare a acestor transformări.
„Cel puțin semantic, va dispărea. Asta este probabil cea mai gravă și cea mai accentuată problemă a cadrelor didactice din liceele tehnologice din Slobozia, și anume faptul că liceele tehnologice se vor transforma în licee profesionale, ceea ce le scade din prestigiu și nu aduce niciun fel de beneficiu, cel puțin în relația cu părinții care ar trebui să-și înscrie copiii la aceste licee. Liceele tehnologice, sub noua denumire de licee profesionale, nu vor mai fi capabile să organizeze astfel de clase pe profil teoretic. Ca urmare, cel puțin pentru Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Slobozia, este o mare problemă, pentru că dumnealor au investit foarte mult în profilul de matematică-informatică, unde au și rezultate foarte bune, au o echipă minunată de copii în clubul de robotică, care a angrenat practic tot liceul, toată școala. Sunt copii de la diverse specializări, de la diverse clase, indiferent de natura profilului, că sunt de la profesională, că sunt de la tehnologic sau de la real, de la teoretic, toți copiii sunt angrenați în jurul acestui proiect foarte frumos și fiecare contribuie cu nișa lui de specializare, ceea ce mi s-a părut un lucru absolut inedit și spectaculos în plaja liceelor tehnologice. Dacă această lege va intra în vigoare, liceului Al. I. Cuza, și probabil că nu numai lui, o să i se interzică organizarea acestei secții de real, care atrage către liceul tehnologic copii cu potențial mai înalt și cu capacități mai înalte de a fi integrați în astfel de proiecte, care înseamnă programare de roboți, care înseamnă construcție de roboți, proiecte complexe și care angrenează, firește, și pe ceilalți copii de la celelalte specializări. Deci, nu o să-i mai poată atrage și, implicit, nivelul școlii, nivelul liceului, va scădea”, a declarat Corina Atanasiu.
Potrivit fostului secretar de stat, care a coordonat anul trecut în cadrul ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene capitolul dedicat educației din PNRR, atrăgând către România 3,6 miliarde de euro, „lovitura dată liceelor tehnologice este o surpriză pentru toată lumea”.
„Lovitura dată liceelor tehnologice este o surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru mine, care din poziția de secretar de stat am coordonat, anul trecut, în cadrul ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, capitolul dedicat educației din PNRR, atrăgând către România 3,6 miliarde de euro. Una dintre componentele acestui capitol vizează tocmai reforma în cadrul liceelor, în învățământul profesional și tehnic, și mai mult decât atât, reforma așteptată de fapt era cuplarea liceelor tehnologice cu universitățile tehnice, organizarea unui bacalaureat tehnologic, ajustat și adaptat liceelor tehnologice, astfel încât traiectoria acestor copii care vin la liceu, care se orientează către liceele tehnologice, să nu fie întreruptă și să se ducă spre anumite universități tehnice, prin care să ajungă la calificări mult mai înalte”, a adăugat Corina Atanasiu.
Fostul secretar de stat USR susține că, în urma discuțiilor avute cu cadrele didactice în cadrul întâlnirii de la Liceul Al. I. Cuza din Slobozia, a identificat o listă de probleme, de propuneri, care va fi înaintată Ministerului Educației. Totodată, i-a sfătuit pe reprezentanții liceului să găsească și alte unități de învățământ similare din țară care vor fi afectate de această transformare, să „constituie o Ligă, un organism de presiune, astfel încât liceele tehnologice să-și apere statutul și drepturile”.
„Scopul întâlnirii mele cu colectivul cadrelor didactice de la Liceul „A.l. I. Cuza” a fost să simt problemele pe care le are sistemul și să înțeleg foarte bine, la firul ierbii, nevoile specifice ale liceelor tehnologice. Voi continua șirul vizitelor în școli și licee. Cu domnii profesori am identificat o listă de probleme. Proiectul legii privind învățământul profesional este încă în consultare publică la Ministerul Educației până spre sfârșitul lunii august, după care va merge către Parlament, unde și acolo probabil că pe o anumită perioadă va fi deschis publicului, astfel încât actorii interesați să vină cu propuneri de modificare. Firește, e timpul foarte scurt, dar lista de propuneri va fi înaintată către Ministerul Educației. Am sfătuit liceul tehnologic să ia legătura cu alte licee din țară să constituie o ligă, să creeze un organism de presiune, astfel încât liceele tehnologice să-și apere statutul și drepturile”, a precizat Corina Atanasiu.
Fostul secretar de stat a rămas plăcut impresionată de clubul de robotică de la liceul Cuza, de faptul că elevii, care vin din clase cu profiluri diferite, sunt foarte implicați, iar rezultatele se văd. Însă, odată cu transformarea liceelor, aceste mici victorii, aceste „mici minuni de învățare cu sens” se vor pierde cumva pe drum.
„În unul dintre liceele tehnologice din Slobozia care are clase de teoretic, tehnologic și profesional, există un club de robotică. Sunt angrenați copii din toate profilurile, fiecare cu bucățica lui de competență și îndemânare: cei de la profesional construiesc sau repară piese, cei de la tehnologic acoperă partea mecanică, mai sunt tot din tehnologic, de la economic, copii care fac marketingul proiectului (da, au și așa ceva, pe social media), iar cei de la teoretic fac partea de programare. Se mândresc cu clubul lor, au fost la competiții, dar dincolo de premii, petrec timp împreună ca să descopere. Se valorizează unul pe altul și învață să muncească în echipe, și aici ajungem iar la acele competențe ”soft” pe care școala nu le dezvoltă decât accidental și parcă pe ascuns. Aceasta este esența învățării. Cred cu convingere că, de cele mai multe ori, copiii sunt mai inteligenți și mai deschiși la minte decât noi, adulții. Școala viitorului nu poate fi concepută în afara tehnologiei, poate că toate liceele (cu câteva excepții din sfera vocaționalului) din România ar trebui să fie tehnologice și să aibă posibilitatea ca 1/3 dintre clase să fie teoretice, vocaționale sau profesionale. Am îndemnat liceele tehnologice să-și creeze propria asociație, propria ligă, pe modelul colegiilor centenare, să-și apere interesele și să lupte pentru micile minuni de învățare cu sens care se întâmplă în liceele lor”, a conchis Corina Atanasiu.