Ialomița: „Vocea Asociațiilor de Proprietari”, dezbatere despre modificările legii 196/2018
Legea 196/2018, legea Asociațiilor de Proprietari, este foarte importantă, însă în prezent este extrem de stufoasă și ușor disfuncțională, motiv pentru care în Parlament există mai multe proiecte de modificare a ei. Astfel că, pe lângă Comisiile de administrație publică și juridică din Camera Deputaților a fost constituit un grup de lucru pe legea asociațiilor de proprietari, pentru a ajunge la un numitor comun. Sunt peste 60 de modificări aduse la legea 196, care, dacă vor fi votate, vor ușura activitatea Asociațiilor de Proprietari.
În acest context, filiala USR Ialomița a organizat joi, 21 iulie, la inițiativa deputatului USR, Alin Apostol, membru al Comisiei de Administrație, o dezbatere publică pe marginea modificărilor aduse legii Asociațiilor de Proprietari, sub denumirea „Vocea Asociațiilor de Proprietari”.
Este a doua dezbatere organizată până în prezent la nivel național, însă este un proiect ce se dorește a fi derulat în mai multe localități, pentru ca oamenii să cunoască ce modificări sunt propuse până în prezent, iar inițiatorii să afle ce ar mai fi de schimbat.
„Am început în martie 2021, împreună cu colegii mei din Comisia de administrație publică din Camera Deputaților, grupul de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Pentru că existau deja patru propuneri legislative încă din 2020, s-a constituit un grup de lucru în vechea legislatură. S-a lucrat până la articolul 33, noi am început de la articolul 34. Am revenit spre final și am revizuit și celelalte articole. Am lucrat săptămână de săptămână cu mai mulți actori din cadrul Asociațiilor de Proprietari, cu mai mulți deputați, am dezbătut multe săptămâni, au venit foarte multe propuneri. (…)Au fost câteva întâlniri de lucru, în care au fost dezbătute câteva zeci de articole din lege. În paralel, am creat un grup de lucru de pregătire a acestor ședințe, în care împreună cu câțiva oameni cu experiență în domeniu, am întors pe toate fețele fiecare articol din lege ce urma să fie analizat în grupul de lucru. De asemenea, am avut zeci de discuții legate de modificarea acestei legi. Legea poate nu mulțumește pe toată lumea, dar s-au făcut pași importanți, față de versiunea din 2018 și trebuie să specific faptul că aceste modificări încă nu sunt votate (…)”, a declarat deputatul Alin Apostol.
În cadrul dezbaterilor au fost abordate foarte multe subiecte care vizează asociațiile de proprietari. S-a vorbit despre adunările generale, de la convocare și până la luarea deciziilor, cei prezenți fiind informați de faptul că s-au agreat în grupul de lucru câteva aspecte importante, precum posibilitatea convocării adunărilor generale și pe email, ședințele adunărilor generale pot fi și online, dar și posibilitatea prin care 20% din membrii asociației de proprietari pot convoca o adunare generală.
S-a vorbit totodată și despre lipsa de încredere, de transparență și de implicare în această zonă și necesitatea ca percepția să fie schimbată radical. În acest sens, deputatul are în plan un proiect ce ține de digitalizare și trimiterea de documente către proprietari în format electronic, pentru că la momentul actual totul se face pe hârtie, posibil o aplicație care să ușureze munca tuturor.
Potrivit deputatului USR, au fost făcute modificări legate și de reglementarea repartiției cheltuielilor pentru a nu mai exista ambiguități ca în prezent, privitoare la obligativitatea predării cărții tehnice fiecărui proprietar, în termen de 60 de zile de la constituirea unei asociații, au fost identificate soluții pentru asociațiile în care nimeni nu dorește să candideze la președinție, iar în cazul alegerii organelor de conducere fiecare membru al asociației are un singur vot, indiferent de numărul de unități de proprietate imobiliară deținute în condominiu.
La eveniment au participat experți în domeniu: Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, Florin Munteanu, Asociații de Proprietari 360, Nicu Marcu – președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF), dar și proprietari, președinți de asociații din Slobozia, cenzori etc.
Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, spunea la un moment dat faptul că în acest proiect s-au implicat mulți politicieni cu experiență, „chiar dacă nu se va ieși bine din asta” și speră ca în final modificările să fie votate de toate partidele, pentru că aici „nu este vorba despre politică”.
„După principiul biblic, „cere și ți se va da”, noi mereu mai insistăm, domnul Apostol, să mai cerem o îmbunătățire, să mai solicităm sprijinul și cu alte acte normative, că nu doar la această lege colaborăm cu parlamentari și să sperăm că și celelalte… Uite, USR a făcut ceva pentru legea asta. Chiar dacă nu și-a susținut proiectul aflat în Parlament, a venit cu alte modificări, măcar s-au luptat pentru asta. Să vedem și la alte partide, PSD, PNL, același entuziasm și dacă mă invită, cu bucurie, oricând. (…) Sunt sigur că o să ne invite și PNL la Grupul Parlamentar sau domnul Ciolacu, la PSD, să discutăm și la Grupul PSD. Degeaba Alin o să moară pe baricade acolo, grămadă, dacă nu o să fie o majoritate la Comisia de Administrație (…) pentru un raport favorabil. Aici nu este vorba de politică”, spunea Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat.
Obiectivul acestor dezbateri este integrarea soluțiilor venite din partea tuturor celor prezenți, proprietari, președinți, membri ai comitetului executiv, administratori, cenzori etc, în noul format al legii.
„Aceste propuneri de modificare a legii au fost lucrate foarte mult, dar în primul rând trebuie subliniat faptul că au fost lucrate transpartinic. Adică de toate partidele parlamentare. Deci, nu ar fi niciun motiv, pentru că toți au muncit, ca acestea să nu fie votate. Într-adevăr, domnul Mereuță are dreptate. Din acest lucru cu asociațiile de proprietari nu ieși bine. Nimeni nu este pe deplin mulțumit, întotdeauna are ceva de obiectat, indiferent care este propunerea. Dar am ajuns în Parlament tocmai ca să îmi asum aceste lucruri, și tocmai de aceea vin și fac un efort substanțial să vin în orașe, să fac materiale, prezentări, ore de lucru pentru acest proiect. Dar îl fac pentru că este datoria mea. (…)”, spunea deputatul Alin Apostol.
Evenimentul a cuprins și prezentarea unui proiect complex, Forumul Proprietarilor, ce-și propune să fie un instrument util și practic proprietarilor și factorilor decidenți ai Asociațiilor de Proprietari.
Nicu Marcu, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF), a criticat în context faptul că reprezentanții primăriei Slobozia au lipsit de la această dezbatere, susținând că dumnealui a venit tocmai din Cluj, iar aici nimeni nu a fost în stare doar să treacă strada și să asculte oamenii ce au de zis.
În opinia Federației Asociațiilor de Proprietari Florești, legea 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, este mult prea complicată, pentru a fi înțeleasă și pusă în aplicare de către președinți sau membrii comitetului executiv al asociațiilor de proprietari, precum și de către proprietari.
De asemenea, lipsa unei structuri și a normelor de aplicare a legii face ca multe dintre articole să scurtcircuiteze efectul acesteia, astfel organele de conducere, membrii și proprietarii asociațiilor de proprietari ajung să devină victime juridice ale acestei legi, cauzând prejudicii financiare enorme tuturor proprietarilor.
Organele de control și cele de constatare, de cele mai multe ori nu au pregătirea necesară îndrumării sau rezolvării problemelor cu care se confruntă asociațiile de proprietari. Mai mult, aceste departamente și organe de constatare prevăzute la art 10, respectiv 102, alin 4 din legea 196/2018 lipsesc din cadrul primăriilor, proprietarii fiind nevoiți să meargă în instanță pentru a-și rezolva problemele cu care aceștia se confruntă.
Președintele FAPF a făcut totodată câteva clarificări cu privire la noțiunea de membru, care înainte era denumit proprietar, despre calitatea de membru, despre vot și limitarea dezvoltatorilor la constituirea unei asociații la un singur vot chiar dacă deține mai multe proprietăți, despre imposibilitatea de a candida pentru anumite funcții dacă ai restanțe la asociație mai mult de trei luni, despre cheltuielile de administrare, despre cartea tehnică în cazul condominiilor noi, care trebuie dată proprietarilor, iar în cazul asociațiilor vechi, deși s-a propus ca acele cheltuieli cu documentele care trebuie solicitate de la primărie să fie suportate de primărie (din păcate nu a trecut acest amendament), a rămas ca proprietarii din condominiile vechi să plătească dacă vor să-și refacă acele cărți tehnice, dar și despre pierderi care, de exemplu, vor fi împărțite pe unitate imobiliară și nu pe număr de persoane, cotă parte indiviză sau în funcție de consum.
Discuțiile au fost mult mai complexe, mai tehnice, mai aplicate, iar problemele asociațiilor sunt nesfârșite.
Și Florin Munteanu, din partea „Asociații de Proprietari 360” a vorbit despre departamentele de sprijinire, îndrumare și control din cadrul primăriilor, susținând că sunt foarte puține cele care înțeleg cum să-și îndeplinească acest rol.
„Din păcate, implicarea funcționarilor publici în cadrul problemelor din asociații nu este una eficientă. Mulți se rezumă la a da niște informații pe site. Nu regăsesc neapărat o implicare în ceea ce înseamnă campanii de informare. Modificarea legii 196 este esențială pentru ceea ce înseamnă asociații de proprietari, se clarifică multe lucruri, dar este neapărată nevoie de implicarea proprietarilor în ceea ce înseamnă funcționarea asociației. Este foarte important ca fiecare actor să-și înțeleagă rolul pe care-l are, proprietarii trebuie să fie prezenți în cadrul adunărilor generale, pentru că altfel îi vor lăsa pe alții să decidă pentru ei. Vreau să atrag atenția că proprietarii sunt reprezentați de către președinți și de comitet. Am observat și la primării și în cadrul asociațiilor că cel mai mult se lucrează cu administratorii, ceea ce este un lucru eronat. (…)”, preciza Florin Munteanu.
Discuțiile pe marginea modificării legii 196 au durat mai multe ore, au fost preluate propuneri de la proprietari, de la președinți, administratori, au fost expuse zeci de situații în care reprezentanții Asociațiilor de Proprietari nu știu cum să le rezolve, a fost prezentată la un moment dat și posibilitatea apelării la instituția medierii în anumite cazuri, înainte de a apela la instanță, despre legislația conexă existentă, despre completele specializate, despre instituțiile publice care ar trebui să se implice cu mai multă empatie în multe situații, dar și multe alte probleme.