De ziua Dunării, la Fetești: Autoritățile dau startul amenajării unui port turistic pe malul stâng al Brațului Borcea
Municipiul Fetești se află în plin proces de modernizare, după ce mulți ani a fost vitregit de noi investiții. Și valorificarea potențialului turistic în anumite zone de pe malul stâng al brațului Borcea se află pe lista de investiții a administrațiilor publice locale și județene. Iar în acest sens sunt multe de făcut. Pentru început, de Ziua Internațională a Dunării, celebrată anual la 29 iunie, autoritățile au marcat parafarea parteneriatului dintre Consiliul Județean Ialomița și Primăria Municipiului Fetești, în vederea construirii unui port turistic.
În prezent, la Fetești, au fost începute lucrările pentru amenajarea unui doc plutitor, în apropierea podurilor care traversează brațul Borcea, proiectul fiind susținut financiar de Consiliul Județean cu suma de 292.700 lei, iar de municipiul Fetești cu 100.000 lei.
„Alături de colegii mei din Consiliul Județean, de reprezentanții localităților și instituțiilor din județ și reprezentanți ai parlamentului, am ales să marcăm această zi la Fetești, oraș-port de o mare importanță strategică pentru județul nostru și nu numai. Locul întâlnirii de astăzi marchează parteneriatul între Municipiul Fetești și Județul Ialomița, prin care se vor demara lucrările de amenajare și modernizare a viitorului port turistic din zonă. În planul de dezvoltare județean, una dintre priorități o reprezintă dezvoltarea potențialului turistic. Din fericire, județul Ialomița beneficiază de resurse naturale neexploatate, care, pe viitor, pot deveni surse generatoare de venit pentru locuitorii județului nostru. Este un eveniment foarte important pentru cei care administrăm vremelnic județul Ialomița, fie din legislativ sau executiv. (…) Ce vrem să începem să facem de astăzi încolo este să dezvoltăm mult mai mult potențialul Brațului Borcea al Dunării, în Ialomița. Și, bineînțeles, să-l valorificăm la adevărata sa valoare. Avem un județ frumos. Avem un județ care este despărțit de la est la vest de râul Ialomița, iar pe partea de est avem brațul Borcea și atât de multe lucruri frumoase de oferit. Cred că nu am folosit la adevărata valoare aceste lucruri. Niciodată nu este prea târziu. Astăzi vom parafa un parteneriat între Consiliul Județean Ialomița și Primăria municipiului Fetești, dar nu numai. În faza a doua, continuăm pe aceeași linie. Vom parafa un parteneriat cu Primăria Stelnica și îmi doresc ca pe viitor, nu într-un timp foarte îndelungat, să facem același lucru cu Primăriile Bordușani, Făcăeni, Vlădeni și Giurgeni. Numai împreună putem dezvolta potențialul, nu numai turistic, dar și economic, al Brațului Borcea. Știm foarte bine, și se vede în momentul de față, dată fiind situația complicată internațional, cât de utilă ne este ieșirea noastră, ca și port, la Dunăre și la Marea Neagră. (…) Alături de noi este și primarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche, cel care a schimbat în bine, împreună cu dumneavoastră, consilierii locali, și cu aparatul propriu din Primărie, fața municipiului Fetești. Și care este într-o continuă schimbare”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Așadar, deocamdată, au început lucrările pregătitoare pentru amenajarea unui doc plutitor pe malul Brațului Borcea, în zona cartierului Fetești Oraș. Însă sunt șanse „foarte mari” ca proiectul de construire a unui port turistic să fie realizat cu fonduri europene.
„Am analizat, împreună cu colegii mei, șansele pe care le are pentru finanțare proiectul pe care vi-l propuneți, iar aceste șanse sunt foarte mari. Există o oportunitate de finanțare din viitorul Program Operațional Regional al Regiunii Sud Muntenia, pe obiective de infrastructură verde-albastră. Cu siguranță că în următoarele săptămâni, viitoarele luni, vom face pași importanți pentru a cristaliza, a defini și mai mult acest proiect. Vă felicit pentru tot ce faceți aici, pentru modul în care aduceți la aceeași masă generații și sunt convins că această emulație nu poate avea decât un singur rezultat: mai binele ialomițenilor, mai binele, de ce nu, al întregii regiuni”, afirma Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
Primarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche, a admis că zona nu a fost „exploatată din punct de vedere turistic poate niciodată”, cel puțin nu de către autoritățile publice, însă vremurile se schimbă. Oamenii își doresc un oraș în care să îți fie drag să stai, să aibă posibilități de petrecere a timpului liber în natură, locuri de relaxare amenajate corespunzător, turiștii să aibă ce vizita și multe altele. Poate că sunt nostalgici, însă mulți feteșteni spun că în urmă cu zeci de ani puteai merge în Parcul Trandafirilor, din zona Fetești Sat, în apropierea Brațului Borcea, care era amenajat foarte frumos, unde erau și locuri de joacă pentru copii, tonete de unde își puteau cumpăra înghețată, sucuri, apă, dulciuri și multe altele, iar în apropiere era și o piață destul de aprovizionată. Mai mult, în apropierea parcului se afla și o plajă, oarecum amenajată, unde veneau foarte mulți locuitori. În prezent, toate sunt în paragină. Locuri de o frumusețe aparte sunt și în zona împădurită, tot în Fetești Sat, spre actualul poligon. Era cazul, așadar, să se intervină și în zona de dezvoltare și valorificare a acestui potențial fantastic pe care îl are Feteștiul.
„Ne aflăm într-o zonă care nu a fost exploatată din punct de vedere turistic poate niciodată, iar tocmai de aceea, împreună cu Consiliului Județean Ialomița, am pus bazele acestui parteneriat pentru a reda această zonă foarte frumoasă atât locuitorilor municipiului Fetești cât și celor care vor să-și petreacă timpul liber pe malul apei. Avem o zonă foarte frumoasă, care trebuie exploatată, iar acest lucru a generat acest parteneriat. Ce vrem să facem aici este redarea acestui port, care până nu demult era acoperit de vegetație crescută haotic (…). Bineînțeles, acum ne aflăm într-o fază incipientă, iar în perioada următoare ne vom concentra toată atenția pentru reamenajarea acestui port și să redăm această zonă celor care au ambarcațiuni, dar nu numai. Ca fapt divers, vreau să vă spun că în municipiul Fetești sunt peste 100 de proprietari de ambarcațiuni de mici dimensiuni, care doresc amenajarea cât mai rapidă a acestor zone (…). Sunt convins că acest parteneriat va fi unul pe termen lung, astfel încât, cu ajutorul Consiliului Județean, și vreau să-i mulțumesc domnului președinte pentru inițiativă și pentru sprijin, să putem reda această zonă frumoasă tuturor celor care vor să-și petreacă timpul liber în natură și să observe frumusețile locale”, a spus și primarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche.
În cadrul evenimentului, și Muzeul Județean Ialomița a participat alături de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița cu expoziția de fotografie și comunicarea științifică „Resursa principală a marelui fluviu și locuirile umane. O scurtă trecere în revistă”.