Ialomița: Doar 11% din populația județului s-a autorecenzat. Cei mai mulți au apelat la autorecenzarea asistată.
Marți, 5 aprilie, Instituția Prefectului Ialomița a fost gazda unei întâlniri lucrative cu tema „Recensământul Populației și Locuințelor 2021“.
La întrunire au participat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, autoritățile județene cu responsabilități în domeniul Statisticii, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.
„Recensământul Populației și Locuințelor 2021 este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele, inclusiv despre structura religioasă și etnică a populației. Accentuez importanța implicării tuturor factorilor, instituții, primării, dar mai ales cetățenii județului Ialomița în realizarea corectă a procesului de autorecenzare. Dincolo de toate eforturile instituționale, cea mai importantă este voința oamenilor de sprijinire a acestei cercetări complexe. Garantez implicarea Instituției Prefectului Județului Ialomița și a tuturor instituțiilor județene în procesul de recenzare astfel încât rezultatele să fie reale și să fie utilizate în dezvoltarea județeană viitoare“, a punctat prefectul județului Ialomița.
În altă ordine de idei, prefectul județului a ținut să precizeze și modificările legislative cu privire la mecanismele de decontare a cheltuielilor cu cetățenii refugiați. Ca element de noutate, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază pe lângă decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană și de decontarea cheltuielilor cu cazarea în valoare de 50 de lei/zi/persoană.
„Persoanele fizice care găzduiesc refugiați depun la primării în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni o cerere pentru decontarea cheltuielilor pentru luna anterioară. Trebuie să sprijinim și să tratăm cu seriozitate aceste acțiuni. Este important să venim în sprijinul oamenilor care oferă ajutor refugiaților“, a menționat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin.
Întâlnirea cu autoritățile publice locale și județene a fost urmată de o conferință de presă, la care au participat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, și directorul Direcției Județene de Statistică Ialomița, Mihaela Boroș.
În cadrul acesteia, s-a discutat despre stadiul Recensământului Populației și Locuințelor, etapa de autorecenzare online și autorecenzare asistată, care se desfășoară în perioada 14 martie – 15 mai.
Secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, a precizat că obiectivul Institutului Național de Statistică este ca, la finalul acestei etape, cel puțin 35% din totalul populației să se autorecenzeze online sau prin autorecenzare asistată.
„În cadrul acestui recensământ ne interesează foarte tare determinarea populației rezidente. Populația după domiciliu este cunoscută aproape în integralitatea ei. În schimb, recenzarea populației după reședință (cetățenii români care locuiesc efectiv minim 12 luni pe teritoriul României) are niște caracteristici care ne interesează într-o foarte mare măsură, pentru că ne dă numărul exact al locuitorilor existenți într-un anumit moment pe teritoriul țării, dar și al fiecărei unități administrativ teritoriale. Ceea ce este extraordinar de important. Cetățenii români care sunt plecați peste hotare și care stau pe o perioadă de minim 12 luni plecați nu se recenzează. Nu fac parte din populația rezidentă a României, ci din populația după domiciliu”, a precizat Romi Mihăescu.
La data de 4 aprilie, în județul Ialomița erau depuse aproape 27.000 de chestionare valide, completate corect, reprezentând aproximativ 11% din populația județului, aproape de media națională (13%), situându-se undeva la mijlocul clasamentului național.
Cele mai multe chestionare au fost completate în mediul rural – 57,2%, iar în mediul urban au fost completate 42,8%. În proporție covârșitoare, 71,5% aceste chestionare au fost completate prin autorecenzare cu asistență din partea unui recenzor, doar 28,5% fiind completate pe cont propriu, fără asistență.
Trebuie precizat faptul că numărul chestionarelor completate nu este egal cu numărul celor validate și nici cu numărul de persoane recenzate, deoarece o parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuințele secundare.
Chiar dacă rezultatele obținute până la acest moment sunt aproape de așteptările autorităților, totuși procesul decurge într-un ritm oarecum lent, din diverse motive, populația fiind ba neinstruită suficient în completarea online a chestionarelor, ba reticentă, indiferentă, sau așteaptă cealaltă etapă în care un recenzor va veni la ușă…
Reprezentantul INS susține însă că populația nu este reticentă, din contră, este destul de receptivă, doar că sunt anumite zone în care oamenii nu sunt învățați să lucreze cu calculatorul, telefonul, tableta etc.
În cazul în care o persoană dorește să se autorecenzeze, dar nu știe cum să o facă, la nivelul județului există 115 recenzori pentru autorecenzare asistată, amplasați în diverse zone (la primărie, de exemplu), care îi va sprijini pe oameni în tot acest demers.
De asemenea, cei care se autorecenzează online pot beneficia de o zi de concediu plătit (care poate fi luată, la alegere, până pe 15 mai 2023), după obținerea validării chestionarului.
Există, însă, și reversul medaliei. Dacă cineva refuză să se recenzeze până la finele perioadei de desfășurare a recensământului (17 iulie), este pasibil de amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
Reprezentantul Institutului Național de Statistică a demontat totodată anumite „gogomănii” apărute pe rețelele de socializare referitoare la recensământ, privind „utilizarea datelor personale” de către diverși, în diverse scopuri.
„Tot ce ține de confidențialitatea datelor este strict reglementat. În momentul în care se încheie completarea chestionarului, în același moment chestionarul meu devine anonim, vor fi coduri statistice. Este imposibil de identificat o persoană, fiind mult mai sigur decât recensământul pe hârtie. În plus, orice intrare în sistemul informatic lasă urme. Așadar, nu există posibilitatea de a scoate date din sistem”, a adăugat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu.
Reprezentanții INS își doresc ca acest recensământ să fie ultimul care să fie organizat pe o perioadă așa de lungă de timp (4 luni), urmând să se ia în calcul, începând din 2024, ca acesta să se realizeze anual și bazat doar pe surse administrative, fără recenzori în teren sau chestionare online pentru populație.