Ialomița: 15 incendii, în ultimul weekend
Sfârșit de săptămână incendiar pentru pompierii ialomițeni
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
În ultimele 72 de ore, misiunile acestora au vizat, în principal:
- 51 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale;
- 2 misiuni de transport persoane;
- 4 misiuni de asigurare a măsurilor specifice de pază și stingere a incendiilor dintre care: 1 misiune pe timpul desfășurării unui meci de handbal, 2 misiuni pe timpul desfășurării unor meciuri de fotbal, 1 misiune pe timpul desfășurării sărbătorii ,,Ora Pământului’’;
- 1 misiune alte intervenții;
- 15 incendii dintre care: 1 incendiu de locuință, 1 incendiu de anexă și 13 incendii de vegetație uscată.
- În data de 26 martie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de Intervenție Țăndărei, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au acționat pentru lichidarea unui incendiu produs la locuința unui cetățean, din orașul Țăndărei. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la o grindă în jurul coșului de fum, în podul locuinței. Acesta a fost lichidat în limitele găsite. Nu au fost semnalate victime. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum defect, deteriorat sau neprotejat corespunzător față de materialele combustibile.
- În data de 27 martie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de Intervenție Slobozia și ai Detașamentului de Pompieri Urziceni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă au acționat pentru limitarea și lichidarea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească, a unui cetățean din comuna Sărățeni. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în interiorul acesteia. A ars o magazie din lemn, pe o suprafață de aproximativ 250 metri pătrați. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de foc deschis în spații deschise.
- În data de 26 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Cosâmbești. Au ars aproximativ 5000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, jocul copiilor cu focul.
- În data de 26 martie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Andrășești. Au ars aproximativ 100 metri pătrați de vegetație uscată și baloți de paie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, foc deschis în spații deschise.
- În data de 26 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Alexeni. Au ars aproximativ 3000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, fumatul în locuri nepermise.
- În data de 26 martie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs în comuna Movilița. Au ars aproximativ 3000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs în comuna Bărcănești. Au ars aproximativ 5 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de Intervenție Țăndărei a acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs în orașul Țăndărei, pompierii fiind sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Au ars aproximativ 15 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, foc deschis în spații deschise.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de Intervenție Țăndărei a acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs în comuna Mihail Kogălniceanu, pompierii fiind sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Au ars aproximativ 8 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, foc deschis în spații deschise.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Manasia. Au ars aproximativ 1000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de Intervenție Țăndărei a acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Vlădeni. Au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., trei echipaje de salvatori din cadrul Gărzii de Intervenție Slobozia au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Grivița. Au ars aproximativ 1300 de baloți de lucernă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere. Vezi mai multe detalii aici: Reținut de polițiști pentru distrugere prin incendiere
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu, produs în municipiul Urziceni. Au ars aproximativ 2 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu, produs în orașul Fiebinți Târg. Au ars aproximativ 5000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
- În data de 27 martie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni, a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu, produs în comuna Axintele. Au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu’’ al județului Ialomița, face apel la cetăţeni, să respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- – desfăşurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- – arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- – colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- – curăţarea de vegetaţie, a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 metri;
- – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- – supravegherea permanentă a arderii;
- – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- – se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
Foarte important! Cetățenii sunt rugați să anunțe toate situațiile care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
sursa: ISU Ialomița