Direcția Județeană de Statistică Ialomița, despre autorecenzare și autorecenzare asistată: În intervalul 14-21 martie 2022 au fost completate 8.730 chestionare
Recensământul Populației și Locuințelor a demarat la data de 1 februarie anul acesta și se derulează pe o perioadă de șase luni.
Prima etapă a constat în completarea bazei de date din surse administrative și s-a desfășurat până pe 13 martie, a doua etapă, autorecenzarea și autorecenzarea asistată, a început luni, 14 martie, și se va încheia pe 15 mai, iar a treia etapă, colectarea datelor direct, prin interviu față în față, cu recenzori mobili, se va face în perioada 16 mai – 17 iulie.
Etapa de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) presupune, în premieră pentru România, două aspecte: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.
Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași: pasul unu – persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte; pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului, care este ora ,,00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.
Autorecenzarea este disponibilă populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).
Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.
Mihaela Boroș, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Ialomița, a declarat marți, 22 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că din 14 martie și până pe 21 martie inclusiv, în județ fuseseră completate 8.730 de chestionare.
„În intervalul 14-21 martie 2022 al perioadei de autorecenzare și autorecenzare asistată pentru recensământul populației și locuințelor 2021 au fost completate 8.730 chestionare la nivelul județului Ialomița. Dintre acestea, 4.093 au fost completate în mediul urban (46,9%) și 4.637 în mediul rural (53,1%)”, a precizat reprezentantul DJS Ialomița.
De asemenea, în teritoriu sunt 115 recenzori pentru autorecenzare asistată.
„Aceștia sunt recenzori staționari, ce își desfășoară activitatea în anumite posturi de lucru care au fost organizate de către comisiile locale, respectiv de către primării. Fac mențiunea că acești recenzori staționari nu au voie să-și părăsească posturile de lucru, trebuie doar să sprijine populația care nu dispune de un dispozitiv electronic sau populația care nu se descurcă cu mediul online. Începând de astăzi (n.r. 22 martie), împreună cu Instituția Prefectului și Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului Ialomița am început o acțiune de verificare a acestor posturi de lucru, să vedem dacă sunt respectate exact normele transmise de către Unitatea Centrală de Implementare a Recensământului, dacă este semnat angajamentul de confidențialitate a datelor statistice și, bineînțeles, protecția datelor cu caracter personal, dacă au legitimațiile, dacă s-a făcut mediatizarea în teritoriu, dar și alte aspecte (…)”, a declarat Mihaela Boroș.
RPL 2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauțiilor sanitare impuse de pandemia COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor.
„În ceea ce privește chestionarele, acestea sunt referitoare la locuințe, condiții de locuit, iar referitor la populație sunt caracteristici economice, etno-culturale, demografice și un chestionar suplimentar referitor la spațiile colective, cele de locuit în comun, mănăstiri, cămine de bătrâni etc. Mai sunt locuințele secundare, pentru persoanele care dețin mai multe locuințe și sunt neocupate. Persoanele care le dețin trebuie să furnizeze informații despre aceste locuințe, fiind vorba despre fondul locativ al județului, al localității respective”, a adăugat directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Ialomița.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.
Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021 puteți să consultați www.recensamantromania.ro (site pe care se găsește PLATFORMA DE AUTORECENZARE).