Campionatul de Fotbal al Fermierilor a debutat la Slobozia. Târgul FarmConect se va desfășura tot la Slobozia.
Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) şi ACCPT Ialomiţa au organizat luni, 28 februarie, o conferință de presă, dedicată startului ediției a doua a Campionatului de Fotbal al Fermierilor, ce a debutat în dimineața zilei de marți, 1 martie, la Sala Sporturilor Andreea Nica din Slobozia, cu meciurile din prima etapă.
Acest campionat va continua pe 3 martie la Constanța, pe 8 martie la Timișoara, pe 10 martie la Iași, iar finala va fi la Brașov, pe 5 mai. Echipa câștigătoare va primi un premiu special, o excursie în SUA.
Târgul FarmConect România, la Slobozia
Totodată, cu această ocazie, conducerea APPR a prezentat și cel mai recent proiect dezvoltat de asociaţie, care este susținut de Primăria municipiului Slobozia, Târgul FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești.
Scopul acestui târg este de a ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine particularitățile fiecărei verigi a lanțului alimentar și de a conecta fermierii cu companii din industrie, de a facilita schimbul de informații, cunoștințe și experiențe relevante legate de bune practici și de folosirea celor mai moderne și performante tehnologii în agricultură.
La conferința de presă au participat atât fermieri membri APPR cât și reprezentanți ai mediului de afaceri din zona Bărăganului.
Nicolae Sitaru, președintele APPR, spunea că dorește ca la Slobozia acest târg să devină puternic, să dezvolte mediul de afaceri, însă cel mai important, să existe o platformă de comunicare și cu consumatorii.
„Trebuie să înțelegem că problemele prin care vom trece de acum încolo vor fi din ce în ce mai diferite și va veni timpul când va trebui ca fiecare om care consumă să știe cum se produce, cum ajunge produsul în farfurie, iar noi fermierii trebuie să explicăm lucrul acesta. Un astfel de târg va face posibil ca noi să avem o platformă atât cu zona de agribusiness cât și cu consumatorii”, spunea Nicolae Sitaru.
Așadar, odată cu organizarea târgului FarmConect, din perioada 9 – 11 iunie, în zona parcului IMM din Slobozia (DN Slobozia-Brăila), percepția consumatorilor privind modul în care se face agricultură în România se va schimba. Cel puțin asta se încearcă de către organizatori. Consumatorii vor înțelege mai bine particularitățile lanțului alimentar, fermierii vor fi conectați cu companii din industrie, iar schimbul de informații, cunoștințe și experiențe relevante legate de bune practici și de folosire a celor mai moderne și performante tehnologii în agricultură va fi mult facilitat.
Acest târg va fi locul unde se vor reuni producători locali de hrană și de materii prime pentru industrie, producători și distribuitori de inputuri, fabricanți și comercianți de utilaje agricole și tehnologii digitale, esențiali pentru o agricultură performantă.
Primăria Slobozia susține organizarea acestui târg, iar primarul Dragoș Soare a explicat de ce este necesar și de ce la Slobozia.
Vor fi puse la dispoziția expozanților șase hectare de teren format din covor vegetal, o parcare generoasă, pavată și cu acces direct din drumul național și multe altele. Aici vor exista și un centru de conferințe multimedia, dedicat întâlnirilor live, conferințelor de presă, două zone de restaurante cu specific diferit, o replică, la scară redusă a Muzeului Național al Agriculturii, dar și o zonă tehnică.
„Suntem într-o competiție acerbă pentru tot ce înseamnă economic, social, pentru dezvoltare, suntem în competiție cu orașe din apropierea noastră. Vedem că migrația forței de muncă nu se mai întâmplă doar în afara granițelor, ci și în interiorul ei. Este o provocare pentru fiecare primărie, pentru fiecare comunitate, să își țină valoarea acasă, iar cel mai important „asset”, dacă îmi este permis, este omul, care și produce și consumă. (…) Avem o poziție geografică senzațională, avem o autostradă extrem de importantă, deschidere către piața externă prin portul Constanța (…) Noi suntem în centrul pieței și în centrul zonei de producție. Suntem foarte aproape. Avem un combinat care în momentul de față se modernizează și care, probabil, într-un interval de timp va produce pentru tot ce înseamnă zona de sud a României. Este extrem de important. Și atunci am considerat că trebuie să punem umărul. Să punem umărul noi, autoritatea locală, pentru că ne dorim să creștem calitatea vieții aici, să dăm salarii, să atragem investitori în zona agroalimentară, logistică, în zona de companii care vor să producă și să proceseze aici, să atragem resursă umană de calitate. (…) De ce târg ? Pentru că vrem să aducem toți jucătorii la masă. De la producători la consumatorul final. Să aducem producătorul de tehnologie, de materie primă, de know-how, școala, istoria, singurul muzeu al agricultură din România aflându-se la Slobozia, iar puțină lume știe acest lucru (…)”, spunea primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Dragoș Soare a anunțat totodată că în viitorul apropiat vrea să extindă parcul industrial (de 15 hectare) cu încă 50 de hectare, dar și faptul că posibilii investitori vor avea multe avantaje.
Totodată, cei care vor expune la târg vor avea parte de „avantaje financiare extraordinar de generoase” din partea APPR, pentru că, după cum explica Alina Crețu, directorul executiv al Asociației, „noi nu suntem o companie privată, iar scopul nostru nu este să fie un târg profitabil, adică să avem profit imediat, scopul este ca fermierii să găsească ceva interesant acolo, să schimbe opinii, să se întâlnească cu zona de agribusiness”.
Ajutor pentru Ucrania
Nu în ultimul rând, Nicolae Sitaru a făcut apel la fermieri, în contextul catastrofei umanitare din Ucraina, să fie solidari, să ajute cu ce pot, cât de mulți oameni pot.
„Este o tragedie și fac apel către toți fermierii ca acolo unde găsesc o soluție să ajute un om, să o facă. Pentru că oamenii aceia nu pleacă de acasă de bine, pleacă de acasă forțați. (…) Să știți că noi avem deja un coleg de-al nostru din asociație care a adus 8 persoane și a fost primul care a dat o mână de ajutor”, a spus Nicolae Sitaru, referindu-se la vicepreședintele APPR, Arnaud Perrein.
În acest context, primarul Dragoș Soare a anunțat că a convocat Comitetul Local de Situații de Urgență pentru a organiza la nivelul localității acțiunile necesare pentru a sprijini refugiații din Ucraina.
Astfel, au fost stabilite locații pentru cazarea refugiaților, iar reprezentanții Direcției de Asistență Socială vor asigura, începând cu 1 martie, un centru de colectare de ajutoare. De asemenea, personal al instituției va gestiona organizatoric legătura dintre voluntari, ONG-uri, instituțiile statului.
„Având în vedere situația existentă pe teritoriul Ucrainei, la nivelul municipiului Slobozia, începând cu data de 01.03.2022, inițiem măsuri de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini și apatrizi aflați în situații de risc imediat, astfel: – colectarea de alimente neperisabile; – colectarea de materiale de protecție: măști și dezinfectant; – colectarea de produse de igienă personală; – colectarea de articole pentru copii: scutece de unică folosință, șervețele umede și produse de igienă; – colectarea de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte (produse noi) – colectarea de pături, saci de dormit, lenjerii de pat (produse noi) Bunurile donate sunt colectate la sediul Cantinei Sociale Slobozia, situată pe strada Viilor nr. 61, în intervalul orar 8.30 – 20.00. Se pot face donații în lei, în contul administrat de Crucea Roșie România:
, cu mențiunea DONAȚIE UCRAINA.
Câțiva voluntari ne-au contactat deja şi şi-au oferit sprijinul pentru a transporta ajutoarele de la domiciliul persoanelor la centrul de colectare, astfel încâtm dacă aveți nevoie de acest ajutor, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon pus la dispoziție pentru a vă sprijini în a vă pune în contact cu voluntarii pentru transport. Voluntarii ce vor să fie solidari pot obține sprijin și îndrumare la numărul de telefon: 0752.095.708”, ne informează reprezentanții Primăriei Slobozia.
Startul celei de-a II-a ediții a Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor s-a dat la Slobozia
Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a dat marți, 1 martie, fluierul de început a celei de-a II-a ediții a Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, la Slobozia. Competiția este dedicată iubitorilor și amatorilor de fotbal din rândul membrilor APPR și își propune să reunească fermierii într-un context diferit, provocându-i să schimbe terenul agricol cu terenul de fotbal.
Competiția reunește peste 280 de fermieri, grupați în 32 de echipe, distribuite în 3 mari regiuni agricole ale țării: zona de Sud, Slobozia și Constanța, zona de Vest, Timișoara, și zona de Est, Iași.
În fiecare regiune, sunt câte 8 echipe formate din 9 jucători (5 jucători, 1 portar și 3 rezerve). Meciurile se desfășoară în două reprize de 15 minute, timp efectiv de joc, și câștigă echipa care marchează cele mai multe goluri. Toate meciurile sunt arbitrate de arbitri profesioniști.
Meciurile din faza de etapă sunt programate în perioada 1 – 10 martie, după cum urmează:1 martie, Slobozia, Clubul Sportiv Municipal Unirea Slobozia, 3 martie, Constanța, Teren Sportiv „Aurel Vlaicu”, 8 martie, Timișoara, Teren Daf Junior, Giroc, 10 martie, Iași, Baza Sportivă a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Iași.
După prima etapă, urmează sferturile de Campionat care se desfășoară între primele două echipe calificate din fiecare regiune.
În competiție s-au înscris 288 de fermieri, membrii APPR, cu vârsta minimă de 18 ani, care respectă cumulativ toate condițiile din Regulamentul Campionatului disponibil pe platforma dedicată www.campionatulfermierilor.ro.
La finalul Campionatului, vor fi acordate patru trofee, după cum urmează:Cupa Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, care se va acorda echipei câștigătoare din Marea Finală, Golgheterul Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, care se va acorda jucătorului cu cel mai mare număr de goluri înscrise, Veteranul Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, jucătorul cu vârsta cea mai înaintată, care va juca cel puțin 10 minute, Cel mai bun portar al Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, acordat de către organizatori în urma analizei tuturor meciurilor.
În Marea Finală care va avea loc la Brașov, pe 5 mai, ECHIPA CÂȘTIGĂTOARE va primi o deplasare în Statele Unite ale Americii.
“Am răspuns acestei propuneri din partea APPR deoarece ne place competiția. Corteva Agriscience este compania care, în 2015, a lansat campionatul intitulat Fermierul Campion. Acest proiect a constat în identificarea fermierilor care obțin cele mai mari producții folosind hibrizi de top marcă Pionner. Ne-am alăturat acestui proiect extraordinar organizat de APPR deoarece fermierii trebuie să fie competitivi și să facă față tuturor provocărilor din agricultură. Competiția înseamnă performanță, perfomanța înseamnă bunăstare”, au transmis reprezentanții Corteva Agriscience.
Echipele Maria Group și Intercereal vor merge mai departe în Marea Finală de la Brașov
„Am dat startul celei de a II-a ediții a Campionatului Fermierilor, locul în care perseverența și spiritul de competiție se întâlnesc pe terenul de fotbal. Încurajați de impactul și entuziasmul cu care a fost primită prima ediție, am decis să transformăm Campionatul într-o tradiție în care cultivăm spiritul de echipă și fair play-ul, în timp ce ne bucurăm de legăturile care se formează între fermieri din toată țara. De acum, Mândru ca sunt fotbalist va deveni o sintagmă la fel de cunoscută în rândul fermierilor. Echipele Maria Group și Intercereal vor merge mai departe în Marea Finală de la Brașov”, a declarat doamna Alina Crețu, Director Executiv APPR.
Campionatul Național de Fotbal al Fermierilor 2022 este organizat de APPR cu susținerea Partenerului Oficial, Corteva Agriscience, a Partenerului Instituțional, USV Iași, și a sponsorilor Groupama, Ipso, Michelin, Rodbun, Agrochirnogi, Aldahra și Agrocost.