Direcţia Judeţeană de Statistică Ialomiţa: Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021
Recensământul se realizează de către Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Ce este recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 ?
- cercetare statistică de mare an vergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socio-economice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele.
- primul recensământ al populaţiei şi locuinţelor care se va realiza 100% informatizat
Sectorizarea şi distribuirea personalului de recensământ, s-a efectuat pe baza normelor metodologice elaborate de Unitatea Centrală de Implementare a Recensământului, având ca reper populaţia rezidentă la 1 decembrie 2021.
La nivelul judeţului Ialomiţa sunt 272 de sectoare de recensământ
Momentul de referinţă este ora „O” la data de 1 decembrie 2021.
Este un recensământ combinat (autorecenzare şi interviu faţă în faţă), având următoarele etape:
I. 1 FEBRUARIE – 13 MARTIE 2022 – Preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021 de către Unitatea Centrală de Implementare a Recensământului.
II. 14 MARTIE -15 MAI 2022 – Autorecenzarea on-line.
Autorecenzarea se poate realiza:
- De pe echipamentul propriu al persoanei care se auto-recenzează sau al gospodăriei din
care aceasta face parte ( smartphone, tableta, laptop, sau PC cu conexiune la internet).
Orice persoană se poate autorecenza oricând în perioada 14 martie -15 mai 2022 accesând site-ul www.recensamantromania.ro şi apăsând butonul „Platformă autorecenzare”.
Cum ne autorecenzam ?
Pas 1: Membrii gospodăriei pot desemna o persoană de referinţă (cap de familie) care completează formularul de preînregistrare. Această persoană completează CNP-urile şi adresele de e-mail ale fiecărui membru al gospodăriei, în cazul în care un membru al gospodăriei nu deţine o adresă de e-mail sau preferă să nu primească link-ul de conectare pe adresa proprie de e-mail, acesta poate să opteze ca link-ul sa îi fie transmis pe adresa de e-mail a membrului de familie care a completat formularul de preînregistrare ca persoană de referinţă.
Pas 2: Fiecare membru al gospodăriei primeşte la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare propriul chestionar de recensământ
Pas 3: Fiecare intra pe link-ul primit prin e-mail şi i se deschide propriul chestionar unde începe să completeze răspunsurile. După finalizarea chestionarului, respondentul va apasă ultimul buton din aplicaţie, adică butonul „Finalizare”.
AVANTAJE ale autorecenzării: evitarea contactului cu alte persoane, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de către persoana care se autorecenzeazâ, persoanele angajate care se autorecenzeazâ completând chestionarul on-line beneficiază de o zi liberă, 100% plătită, potrivit OUG nr. 19/2020.
- De pe echipamente informatice portabile (tablete) puse la dispoziţie de către Unitatea Judeţeană de Implementarea Recensământului Ialomiţa prin intermediul primăriilor şi instalate în spaţii special amenajate {autorecenzare asistată).
Pot apela la autorecenzarea asistată toate persoanele care au nevoie. Aceste persoane pot ft cele care nu au acces la internet şi/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul de recenzare sau cele care nu posedă competenţele digitale necesare autorecenzării online.
În perioada 14 martie-15 mai 2022, în judeţul Ialomiţa, 115 recenzoriARA (autorecenzare asistata) vor fi prezenţi la posturile de lucru/locaţiile organizate de primării pentru această etapă a recensământului.
III. 16 mai -17 iulie 2022 – Colectarea datelor pe tabletă de către recenzori, prin interviuri faţa în faţă, cu înregistrarea datelor pe un echipament informatic portabil (tabletă).
Datele cu caracter personal imediat ce vor intra în sistem, vor fi supuse unui proces de codificare (criptare) şi anonimizare în vederea eliminării ireversibile a posibilităţii de identificare a repodenţilor.
în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare, vă asigurăm că informaţiile care vor fi furnizate de repondenţi vor avea caracter strict confidenţial şi se vor folosi numai în scopuri statistice.