Dr. Andreia Radu, coordonator al Centrului de vaccinare „Răsărit în Amurg” din Slobozia: Ca medic, am asistat la multe drame în aceste luni. De când profesez, nu am întâlnit așa ceva.
A mai trecut un an de pandemie, timp în care, cu toții, am asistat la multe drame, dar și la situații în care oamenii au reușit să iasă victorioși din lupta cu coronavirusul. Am trecut prin multe restricții și multe probleme.
La ora actuală, la noi, situația este oarecum calmă din punct de vedere epidemiologic, însă cu toții avem „sabia deasupra capului”, amenințați de „valul 5” și de noua variantă Omicron, care se răspândește rapid în toată lumea. Multe țări sunt în lockdown, altele au impus restricții dure de sărbători și obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale. În România este o chestiune de săptămâni până când vom intra în al treilea an de măsuri restrictive pentru limitarea pandemiei, în condițiile în care ritmul vaccinărilor a scăzut, numărul testărilor este de asemenea redus, iar dorința de a ne întâlni în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, la masa de Crăciun cu familia sau de Revelion, este poate mai arzătoare ca în alți ani, chiar dacă riscurile sunt mari.
Pentru susținerea ritmului de vaccinare și atingerea indicelui de imunizare necesar limitării pandemiei COVID-19, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat recent că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă administrarea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 și pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.
Centrul de vaccinare „Răsărit în Amurg”, coordonat de medicul Andreia Radu – președinte al Asociației Medicilor de Familie din Ialomița, a fost desemnat ca singurul din municipiul Slobozia unde se vor putea vaccina anti-COVID-19 și copiii cu vârste între 5 și 11 ani.
Am întrebat coordonatorul acestui centru, dacă ar putea exista adresabilitate și la această categorie de vârstă, având în vedere faptul că acest vaccin a fost administrat și la copiii de peste 12 ani.
„Doritori au fost, cel puțin de-a lungul timpului, de când a scăzut vârsta de vaccinare la 12 ani, am avut părinți care au întrebat dacă în viitor vor putea fi vaccinați și copiii sub această vârstă. Nu în număr semnificativ, dar chiar au fost întrebări. Probabil că vaccinarea la această grupă de vârstă va putea începe undeva pe la jumătatea lunii ianuarie 2022, când se vor trimite doze în țară. Până atunci au fost identificate spațiile ca circuit, personalul este oricum acreditat și abilitat să supravegheze și să administreze vaccinul și la minorii sub 12 ani, deci noi suntem pregătiți. Dacă va exista dorință, cu mare drag le vom sta la dispoziție”, ne-a declarat medicul Andreia Radu.
În cazul vaccinării cu Comirnaty, studiile au arătat că beneficiile depășesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidități care ar putea dezvolta forme severe de boală. La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.
Nu se știe, deocamdată, dacă părinții vor dori să-și vaccineze copiii, cert este că nici adulții nu se mai înghesuie să se imunizeze. Ritmul vaccinărilor a scăzut simțitor din momentul relaxării restricțiilor și respingerii „certificatului verde” în Parlament. În prezent, cei mai mulți vin pentru inocularea cu doza a treia și foarte puțini pentru prima doză.
„Dacă în ziua premergătoare acestui anunț vaccinam chiar 350 de persoane și preponderent Janssen (Johnson&Johnson) ca primă doză și doza inițială de Pfizer, după anunțul din 27 octombrie, vaccinarea, ca primă doză, a scăzut semnificativ, iar de când s-au anunțat în decembrie măsurile de relaxare a scăzut și mai mult. Totuși, mă bucur că mare parte dintre pacienții care s-au vaccinat în lunile de primăvară, cu Pfizer, AstraZeneca și Moderna vin pentru a treia doză. Este un lucru îmbucurător că, în felul acesta, oamenii sunt protejați în continuare și măcar scade numărul persoanelor care ar putea face forme grave în viitor. Mai ales că avem și varianta Omicron care, conform datelor din Africa de Sud, Anglia și din țările europene, unde cazuistica a luat amploare, are, într-adevăr, o perioadă de contagiozitate foarte scurtă și este foarte rapid ca transmisibilitate”, a mai spus Andreia Radu, medicul coordonator al Centrului de Vaccinare din Slobozia.
Deși mulți consideră varianta Omicron „ca o răceală mai ușoară” sau că ar putea fi ultima variantă de virus, iar pandemia se va sfârși, specialiștii avertizează că Omicron și Delta ar putea crea un virus și mai periculos și doar vaccinarea ne-ar putea crește răspunsul imun față de evoluția severă a bolii.
Deocamdată se știe că această variantă se răspândește într-un ritm amețitor, că au fost identificate zeci de mutații în funcție de regiuni, însă sunt multe necunoscute cu privire la severitatea bolii. Tocmai de aceea multe țări au luat măsuri drastice.
„Problema este că nu știm în ce categorie vom fi fiecare. Poate, într-adevăr, să fie o variantă mai ușoară, așa cum a înțeles marea majoritate, poate nu. Nu avem de unde să știm. Vaccinurile și-au dovedit eficacitatea și protecția împotriva complicațiilor pe care le poate genera acest virus. La momentul actual, sincer, cele mai bune măsuri sunt distanțarea, purtarea măștii și vaccinarea. Să evităm să intrăm în spații închise aglomerate, să purtăm masca în continuare, iar vaccinarea vine ca o măsură în plus de protecție. Reticență cu privire la vaccinare a fost întotdeauna. Mai ales atunci când ceva nou a apărut în domeniul medical, să spun așa, ca tratament. Reticența a apărut din convingeri personale, în urma unor teorii ale conspirațiilor, dar, de-a lungul vremurilor, vaccinurile și-au dovedit eficacitatea și rolul foarte important. Foarte multe persoane au reușit să atingă vârste înaintate, de 80-90 de ani, și datorită faptului că au fost vaccinate împotriva unor boli. (…) Când au apărut vaccinurile, nimeni nu a stat să le testeze zeci de ani, așa cum se așteaptă mulți, și apoi să le dea în folosință. Așa se întâmplă și cu acest vaccin. Clar este un singur lucru: niciun producător de vaccin nu are interesul să omoare populația generală, ca scop de a face teste pe ei, așa cum aud în centru, tot felul de variante și idei. (…) Nici nu îmi vine să cred câteodată ce aberații aud”, a mai spus medicul Andreia Radu.
În această perioadă avem parte de mai multe relaxări. Pentru „a nu fi unul dintre cei care pun umărul la apariția următorului val”, specialiștii ne recomandă să respectăm în continuare, preventiv, măsurile sanitare, de distanțare, să ne testăm periodic și, dacă ne hotărâm, să mergem într-un centru să ne vaccinăm. Celor care nu cred în vaccin ca o măsură eficientă de prevenție, medicul Andreia Radu le recomandă să se informeze mai bine, din surse oficiale, dar și de la persoane de încredere, prieteni, părinți, frați, surori, care s-au vaccinat, dacă a fost eficient sau nu.
„Ca medic, am asistat la multe drame în aceste luni. De când profesez, nu am întâlnit așa ceva. Nu în așa număr mare, mă refer. Cei care nu cred, să se gândească la faptul că au părinți, bunici, copii și că niciodată nu vor ști în ce barcă vor fi. În aceea în care nu vor păți nimic sau în aceea în care nu vor mai fi. Toți cei care au pierit erau părinții cuiva, copiii cuiva, bunicii cuiva. Dacă ai la dispoziție o măsură care te poate ajuta, să lupți măcar și să nu ajungi într-o stare gravă, eu zic să lase deoparte toate teoriile conspirației și toate informațiile false cu care sunt bombardați și să întrebe oamenii care chiar se pricep, să-și întrebe medicul, de familie, specialist. Nu pe scara blocului, așa cum am aflat de la o pacientă, cum că toți locatarii de pe scara respectivă au hotărât să nu se vaccineze pentru că nu vor să moară. Au hotărât pe scara blocului… (…)
Niciun vaccin, fie că este împotriva SARS-CoV2, că este pentru virusul rujeolic sau pentru variolă, pentru că de aici a pornit dezvoltarea vaccinării, niciun vaccin nu vine să te ferească să te infectezi. Rolul vaccinării este cu totul și cu totul altul. Rolul vaccinării este să ofere organismului informația, fără posibilitatea de a genera boala, să ofere organismului informația că poate reacționa și poate limita acțiunea acelui virus, iar în cazul infectării cu un virus să poată opri evoluția negativă spre complicații care pot duce chiar la moarte.
Vaccinarea, într-adevăr, nu limitează transmisibilitatea de la o persoană la alta, dar o scade semnificativ. O persoană care este vaccinată poate transmite semnificativ mai puțin virusul către alte persoane, pentru că în momentul în care organismul, destul de repede, chiar foarte repede de la momentul infectării, îl detectează, îi oprește replicarea. O persoană nevaccinată face acest lucru după foarte multe zile când el întâi se luptă să descopere cine este, ce face și ce are cu el. O persoană nevaccinată va infecta un număr foarte mare de persoane până când organismul lui va reuși să contracareze virusul, să-l oprească. Dau un exemplu, un vaccinat poate să infecteze două persoane, un nevaccinat poate să infecteze zece persoane. Dar cele două persoane pe care așa zis le infectează vaccinatul „vor beneficia” de o cantitate foarte mică de virus, care nu le va face atât de mult rău ca atunci când ar intra în contact cu o persoană nevaccinată”, a explicat Andreia Radu, medicul coordonator al Centrului de Vaccinare din Slobozia.
Andreia Radu respinge categoric informațiile care circulă de ceva timp potrivit cărora „se moare de la vaccin”, susținând că din luna februarie 2021 de când s-a început vaccinarea în centru nu a auzit nici măcar un caz. Admite, însă, că au fost raportate reacții adverse, însă doar cele descrise de producător și care în câteva zile au trecut. Nimic semnificativ în plus.
„Din experiența pe care o am cu pacienții mei, vaccinul chiar a avut efect, adică a făcut diferența chiar între viață și moarte”, a mai spus coordonatorul Centrului de vaccinare „Răsărit în Amurg”, din Slobozia.
Am întrebat-o pe doamna doctor dacă recomandă pacienților efectuarea unor analize uzuale înainte de vaccinare sau un test de anticorpi, iar răspunsul dumneaei a fost că un set de analize este recomandat să-și facă fiecare la un anume interval de timp, ținând cont de vârstă, de afecțiunile pe care le are și de recomandările pe care le primește. De asemenea, susține că testul de anticorpi este irelevant.
„Vaccinarea în sine nu trebuie neapărat legată de efectuarea unor analize. Că vor să își facă, ok. Dar nu este neapărat obligatoriu să îți faci un set de analize. Nu recomandăm. Doar dacă nu ești febril, dacă nu ai o stare accentuată de rău… Oricum, în momentul în care oamenii vin să se vaccineze automat stau de vorbă cu un medic în triaj și acolo se discută toate problemele de sănătate pe care le au, dacă ni le spun, toate temerile pe care le au. Noi chiar avem răbdare și stăm de vorbă cu fiecare în parte și încercăm să răspundem, cât mai pe înțelesul tuturor, întrebărilor pe care le au. (…) Nu este cazul să își facă test de anticorpi.
Oricum, de când a fost depistat acest virus în circulația generală, s-a observat că trecerea prin boală, fără vaccin, fără altceva, generează un răspuns imun care, contabilizat matematic pe această variantă de anticorpi pe care o putem testa în laborator, scade semnificativ de la trei luni, șase luni, un an de la momentul infectării. Inclusiv imunitatea obținută după vaccin scade după un număr de șase, nouă luni, de aceea s-a introdus această variantă cu doza Booster. S-a observat că acel titru de anticorpi post-vaccinare scade. Mai este posibilă o discuție despre imunitatea celulară, dar aceea este foarte greu de contabilizat. Contează foarte mult, dar nu avem de unde să știm și nu avem la momentul actual analize prin care să o punem în evidență și atunci nu putem să ne culcăm pe o ureche că ne protejează doar imunitatea celulară sau că avem doar imunitate celulară. (…)
Eu înțeleg oamenii că sunt reticenți, că le este frică, tocmai de aceea am răbdare și încerc să le explic de unde vine fiecare idee proastă și cum vine. Atât cât mă pricep. Din informațiile pe care le dețin din sfera medicală și ce am primit din sursă oficială, le ofer cu mare drag. Am avut și pacienți care s-au vaccinat cu prima doză, iar în intervalul până la a doua doză s-au infectat. Credeți-mă că și prima doză a contat mult. Chiar i-a ajutat”, a conchis medicul Andreia Radu.
Reamintim faptul că în municipiul Slobozia sunt două centre de vaccinare:
- Centrul pentru Persoane Vârstnice „Răsărit în amurg”, situat pe strada Gheorghe Lazăr nr. 3, care deservește și localitățile Albești, Andrășești, Bucu, Buești, Ciochina, Ciulnița, Cosâmbești, Gheorghe Lazăr, Perieți, Sălcioara, Balaciu, Munteni Buzău, Sărățeni
- Centrul de la Sala de Sport, situat pe strada Aleea Băii nr. 13.
De asemenea, în municipiul Slobozia există deschis un punct de testare antigenică rapidă, unde locuitorii Sloboziei se pot testa, gratuit, până pe 24 decembrie, în intervalul orar 8.30 – 16.00.