Ialomița: Autoritățile din domeniul sanitar recomandă în această perioadă de „liniște epidemiologică” să ne vaccinăm
În județul Ialomița, rata incidenței cumulative a COVID 19 la 1000 de locuitori este, la data de 10 decembrie, de 0,55, o singură localitate rămânând în scenariul roșu.
Municipiul Slobozia mai are doar 25 de cazuri active, ajungând la o rată de 0,49 la o mie de locuitori. De asemenea, 26 de localități nu au mai raportat niciun caz de COVID 19, iar 12 localități au rata de infectare peste 1 la o mie de locuitori, cea mai ridicată rată de incidență fiind în localitatea Ciocârlia (7,94).
Rata de vaccinare pe județ a înregistrat o creștere sensibilă față de săptămâna trecută. În total, 41,01% dintre persoanele eligibile s-au vaccinat cu o doză, 27,03% cu două doze și 7,35% cu doza a treia, municipiul Slobozia menținându-se pe primul loc.
Cel mai mare număr de vaccinări totalizat pe județ, din perioada 1 – 9 decembrie, a fost pe 3 decembrie, de 766 de vaccinări, dar și pe 2 decembrie, de 632 de inoculări.
Se pare că scăderea susținută a numărului de cazuri, dar și a deceselor, care au condus și la o serie de măsuri de relaxare pentru perioada următoare, ne fac oarecum să lăsăm „garda jos” și să ne ocupăm de tradiționalele sărbători de iarnă.
Autoritățile din domeniul sanitar recomandă, însă, în această perioadă de „liniște epidemiologică” să ne vaccinăm și să fim pregătiți pentru următorul „val”, dar și vaccinarea cu doza booster dacă au trecut 6 luni de la efectuarea schemei complete, în special pentru populația vârstnică și pentru cei cu boli cronice, pentru un plus de imunitate și pentru că vaccinarea rămâne singura metodă recomandată și eficace de evitare a spitalizării și decesului.
Este binecunoscut faptul că rata cea mai mare de pozitivare se înregistrează la persoanele nevaccinate, un procent infim fiind raportat și la persoanele vaccinate cu o doză, ori care se aflau la mai mult de șase luni de la efectuarea vaccinului.
Unii când aud de vaccin au instantaneu „reacții adverse”. Însă trebuie să se gândească și la cei de lângă ei atunci când resping cu tărie ideea vaccinării. Pentru că în această perioadă trebuie să fim un pic mai responsabili ca de obicei. În această perioadă vrem să dăruim, să ne îmbrățișăm, în această perioadă mergem la cumpărături mai mult ca de obicei, în această perioadă mergem să ajutăm vârstnicii, persoanele vulnerabile, mergem în vizită la părinți, la bunici, la prieteni. Ne grăbim să rezolvăm multe probleme într-un timp scurt și putem oricând să uităm de regulile sanitare.
Există, așadar, posibilitatea să ne infectăm și să răspândim virusul fără să vrem. Riscăm, totodată, să facem o formă nu tocmai ușoară, cu repercusiuni pe termen lung, iar cei mai vulnerabili să ajungă în stare gravă pe un pat de spital, cu șanse mici de supraviețuire. Dar cred că am învățat cu toții în acești ani despre chinurile provocate de acest virus. Mai mult decât atât, faptul că tu ai fost cel care a provocat celor dragi suferință te va chinui și mai mult și te va urmări toată viața.
Astfel, este bine ca, periodic, să ne testăm, iar în municipiul Slobozia există un punct de testare antigenică rapidă, gratuită, deschis încă de la finele lunii octombrie, la inițiativa primarului Dragoș Soare. Locuitorii municipiului se pot testa la un interval de șapte zile, până pe 23 decembrie, de luni până vineri, în intervalul orar 08.30 – 16.00. Tot aici, cadrele medicale pot oferi celor interesați informații despre vaccinuri.
De asemenea, dacă vă hotărâți să vă vaccinați, trebuie să știți că centrele sunt deschise de luni până duminică, între 8.00 și 19.30. Există posibilitatea, însă, ca pe 24, 25, 26 și 31 decembrie centrele de vaccinare să fie închise.