Municipiul Slobozia înregistrează cel mai mic număr de cazuri COVID-19 din ultimele luni
Potrivit raportărilor din data de 2 decembrie, cu privire la rata incidenței cumulative la 1.000 de locuitori, județul Ialomița are o rată de 1,22 la 1.000 de locuitori (345 de cazuri), iar municipiul Slobozia – 1,45, cu 74 de cazuri active, urmat de municipiul Fetești cu 49 de cazuri. În județul Ialomița mai sunt în scenariul galben 7 localități (Ciocârlia, Vlădeni, Căzănești, Rădulești, Drăgoești, Giurgeni și Platonești), iar 12 localități nu mai au niciun caz de infectare cu SARS-CoV-2.
Această situație ne poate da, aparent, o stare de liniște, dar care ne-ar putea induce în eroare (așa cum s-a întâmplat în perioada verii) dacă nu suntem în continuare atenți.
Am reușit să ajungem până aici respectând niște măsuri sanitare, testându-ne, vaccinându-ne. Însă nu toți am înțeles să le aplicăm, așa că mai avem încă de așteptat până când vom putea spune că pericolul a trecut, că vom respira fără mască, fără grija că am putea să-i îmbolnăvim pe cei apropiați.
În condițiile în care situația noastră nu este complet „verde”, iar ritmul vaccinărilor nu crește așa cum ar trebui, este o copilărie să credem că „valul 5” nu va exista. O vom lua de fiecare dată de la capăt, până vom obosi și până vom înțelege că trebuie un efort comun pentru a ieși din acest cerc vicios.
Efectele pandemiei asupra psihicului nostru și asupra comportamentului sunt îngrijorătoare. Ne-am schimbat stilul de viață încercând să ne adaptăm situației, dar mulți dintre noi suntem deja obosiți, stresați, anxioși, depresivi, cu temeri și incertitudini dezvoltate de la o lună la alta atunci când vedem că orizontul de așteptare se prelungește la nesfârșit, iar izolarea și teama de neprevăzut ne accentuează toate aceste stări. De aproape doi ani tot trecem de „valuri”, însă ele tot nu se potolesc. Ba, mai mult, apar variante peste variante. Trecem de la o stare la alta, de la întristare, dezamăgire, până la furie și frustrare. Această pandemie ne-a împărțit în mai multe categorii, unele la extreme. Unii au devenit mai altruiști, alții mai ignoranți. Unii au descoperit că au empatie, compasiune, ceilalți au trecut constant printr-un sentiment de negare a existenței virusului. Unii, care au trecut prin chinurile pe care le provoacă acest virus sau care au pierdut pe cineva drag au înțeles că nu este de glumă. Alții încă mai cred în conspirații. Ne-am împărțit între vaccinați și nevaccinați, între cei care acceptă portul măștii și cei care nu acceptă „botnița”. Asta nu înseamnă supunere, ci prevenție. Poate chiar respect față de cel din apropiere. Dacă unii s-au vaccinat, au făcut-o cu speranța că nu vor ajunge în stare gravă pe un pat de spital. Că nu vor ocupa un pat în detrimentul celor care au nevoie urgentă de asistență medicală. Însă efortul lor nu este de ajuns. Chiar dacă rata de infectare a scăzut simțitor, numărul celor care suferă pe un pat de spital din cauza COVID-19 este în continuare mare. Mulți dintre ei nevaccinați. Și care regretă…
De exemplu, în județul Ialomița, din totalul populației eligibile la vaccinare (cu vârsta peste 12 ani), de 247.425 de persoane, la data de 2 decembrie 2021 se vaccinaseră aproximativ 40% cu minim o doză, 26,40% cu ambele doze și 6,71% cu a treia doză. Asta la aproape un an de la apariția vaccinurilor.
Cele mai multe persoane vaccinate sunt în municipiul Slobozia, unde din 45.679 de persoane eligibile s-au vaccinat 25.209 (55.19%), urmat de Urziceni (50,53% – la o populație eligibilă de 14.717 s-au vaccinat 7.436), Amara (48,07%), Bucu (48,01%), Gheorghe Doja (47,77%), Munteni Buzău (46,97%), Movila (45,97%), Cosâmbești (45,14%), Fierbinți Târg (44,15%) și Mărculești (42,06%).
Așadar, locuitorii municipiului Slobozia reușesc, prin testare și vaccinare, să scadă rata de infectare.
Reamintim că locuitorii municipiului Slobozia se pot testa gratuit, de mai multe ori pe lună (la interval de minim șapte zile), în cadrul Punctului de testare antigenică rapidă, deschis de la finele lunii octombrie, la inițiativa primarului municipiului, Dragoș Soare. Astfel, motivat de scăderea semnificativă a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 (după ce peste 2.000 de persoane s-au testat), în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local care a avut loc miercuri, 17 noiembrie 2021, s-a hotărât prelungirea până pe 23 decembrie a existenței acestui punct de testare și modificarea programului de funcționare, astfel încât acesta să fie accesibil tuturor locuitorilor interesați, de luni până vineri, între orele 08.30 – 16.30.
Vaccinarea rămâne, însă, cea mai eficientă și sigură soluție. Statisticile demonstrează că pe măsură ce rata de vaccinare a crescut, rata de incidență și numărul persoanelor cu forme severe sau decedate au scăzut considerabil. Pentru că vaccinul chiar salvează vieți.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate, la nivel național, 1.149 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV 2 (COVID – 19), dintre care 18 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Județul Ialomița are 8 cazuri noi, dar și 4 cazuri în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi.
În intervalul 01.12.2021 (10:00) – 02.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 66 de decese (33 bărbați și 33 femei), din care 8 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Dintre acestea, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani…
Din totalul de 66 de pacienți decedați, 56 erau nevaccinați și 10 vaccinați. Cei 10 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 de ani. 9 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.