Ordin de protecție provizoriu emis pe numele unui bărbat de 52 de ani, din municipiul Slobozia.
Polițiștii ialomițeni au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat de 52 de ani, din municipiul Slobozia.
La data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 18:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie, de 48 de ani, este lovită de concubin.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că în timp ce se aflau pe o stradă din municipiul Slobozia, între cei doi concubini a izbucnit un conflict spontan, în urma căruia bărbatul de 52 de ani, ar fi lovit-o pe femeie.
S-a procedat la întocmirea formularului pentru evaluarea riscului iminent asupra vieții și integrității victimei, reieșind faptul că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.
Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.
În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.
Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.