Ialomița: Măsuri de sprijin pentru 411 tineri NEETs, un proiect amplu desfășurat de Inspectoratul Școlar
Joi, 23 septembrie 2021, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Ialomița au organizat conferința de lansare a Proiectului „Tineri educați – măsuri de sprijin pentru 411 tineri NEETs, șomeri cu vârsta între 16-29 de ani, înregistrați la SPO (Serviciul Public de Ocupare), care se reîntorc în educație, în programe de tip a doua șansă, inclusiv în programe de formare inițială, pe raza județului Ialomița”.
Proiectul este cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020 și se implementează timp de 30 de luni (23.06.2021-22.12.2023), asigurând, pe toată perioada, măsuri integrate de sprijin – consiliere psihologică și orientare profesională, dublate de sprijin financiar pentru reîntoarcerea în sistemul de educație, în programe de tip ”A doua șansă”, inclusiv în programe de formare profesională inițială pentru 411 tineri NEETs.
IȘJ Ialomița a avut în vedere ca acest proiect să răspundă nevoii tinerilor NEETs de a finaliza educația și formarea inițială, astfel încât să se poată integra pe piața muncii și, totodată, nevoii de creștere a posibilităților de angajare a acestora pe plan local.
„Acesta este cel mai amplu proiect din județul nostru, pe partea educațională (…), proiect care se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care nu au finalizat opt clase. (…). În cadrul acestui proiect vrem să ajutăm tinerii care din diverse motive nu au reușit să termine studiile gimnaziale și avem în vedere un număr de 411 tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Acești tineri vor fi înscriși într-un proiect tip „A doua șansă”, iar la finalul proiectului, cei care finalizează acest program educațional, vor primi și o subvenție în valoare de 1.000 de lei”, a declarat Steluța Mitrea, inspectorul general școlar al IȘJ Ialomița și manager de proiect.
Potrivit coordonatorului tehnic Mariana Camelia Bănescu, director al CJRAE Ialomița, proiectul se va desfășura în șase unități de învățământ de pe raza județului Ialomița, fiind angajați deja patru consilieri, un coordonator tehnic, precum și un responsabil financiar.
Unitățile de învățământ participante în proiect sunt: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, Școala Profesională Bordușani, Școala Profesională ”Areta Teodorescu” Grivița, Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului” Slobozia, Liceul Tehnologic Țăndărei.
Legătura dintre școală și comunitate va fi realizată prin intermediul mediatorilor școlari, angajați în cadrul acestui proiect, bugetul proiectului fiind de 4,8 milioane de lei.
Pe parcursul acestor ani, tinerii vor finaliza cursurile educației de bază, de opt clase, vor fi formați profesional, pe competențe generale, din domenii tehnice, iar la finalul anului trei vor putea opta pentru stagii de pregătire practică în diverse domenii, cursurile fiind finalizate cu un examen de certificare a calificării profesionale.
Iolanda Chioaru, președinte Asociația ARTE 21 – poveștile lumii, organizator al campaniei de informare și conștientizare a tinerilor șomeri vizați de proiect, susținea că aceste activități vor fi precedate de informări, astfel încât tinerii să poată cunoaște activitățile pe care le propune Inspectoratul Școlar Ialomița.
Un rol important în cadrul acestui proiect îl va avea și AJOFM Ialomița, care în primă fază va înscrie acești tineri în baza de date, pentru ca, ulterior, după finalizarea cursurilor, să le poată propune un loc de muncă.
Modificare legislativă în ceea ce privește definirea tânărului NEETs
În Monitorul Oficial nr.890/16.09.2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 101/2021 pentru modificarea art.5 pct.IV4 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat.
Articolul I din actul normativ menționat aduce o modificare importantă asupra definiției tânărului NEETs, majorând vârsta până la care o persoană poate fi încadrată în această categorie de la 25 ani până la împlinirea vârstei de 30 de ani.
Astfel, conform acestor modificări, este considerat tânăr NEETs persoana care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
- Are vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani;
- Nu are un loc de muncă;
- Nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.
Modificarea a intrat în vigoare la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, respectiv la data de 16 septembrie 2021.