Ialomița: Administrațiile locale, indiferent de culoarea politică, mulțumite de sprijinul financiar primit de la Consiliul Județean, prin ADI
Reabilitarea unei școli, modernizarea iluminatului public, racorduri la sistemul de canalizare, rețea de utilități și căi de circulație, terenuri de sport multifuncționale sunt proiectele pentru care alte șapte unități administrativ teritoriale din județul Ialomița au solicitat sprijin financiar prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, implementat de Consiliul Județean, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
Marți, 21 septembrie, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a semnat șapte contracte de finanțare pentru Albești, Adâncata, Stelnica, Slobozia, Fetești, Vlădeni și Axintele, primarii localităților beneficiare fiind foarte mulțumiți de acest sprijin.
„Astăzi semnăm șapte contracte. Săptămâna viitoare urmează să mai semnăm încă trei contracte și finalizăm toate Unitățile Administrativ-Teritoriale care au depus proiecte pe acest program pe care Consiliul Județean îl finanțează. În speranța că toate investițiile vor genera plus valoare pentru cetățenii județului Ialomița, în fiecare localitate, nu îmi rămâne decât să le urez succes tuturor primarilor. Am ajuns la un număr de 57 de contracte semnate și cât de curând toate cele 60 de UAT-uri din județ, care au depus proiecte, își vor putea începe investițiile propuse în cadrul acestui program”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Primul contract semnat a fost al comunei Adâncata, referitor la modernizarea iluminatului public. Valoarea totală a acestui proiect este de 364.464 lei, din care contribuție proprie 64.464 lei, iar contribuția ADI Ialomița este de 300.000 lei. Durata proiectului este de 5 luni.
„Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru toate localitățile și, astfel, nu au generat discuții între noi.(…) Proiectul vizează îmbunătățirea confortului cetățenilor și reducerea consumului de energie, dar și creșterea gradului de siguranță al acestora pe timp de noapte, precum și reducerea numărului de accidente rutiere în mediul rural”, a declarat Valentin Barbu, primarul comunei Adâncata.
Proiectul inițiat de Primăria Albești vizează reabilitarea școlii din satul Albești. Proiectul are o valoare totală de 347.335 lei, din care contribuție proprie 47.336 lei, diferența de 299.999 lei fiind suportată de ADI Ialomița. Durata de implementare a proiectului este de 9 luni.
„Școala din Albești a beneficiat de o finanțare în urmă cu 20 de ani, cu ajutorul căreia a fost reabilitată și modernizată. Unitatea arată foarte bine, grupurile sanitare sunt în interior, însă materialele folosite atunci și tehnologia utilizată sunt un pic depășite acum. Împreună cu Consiliul local am luat decizia de a beneficia și noi de această oportunitate de finanțare și să aducem un plus de confort copiilor, prin înlocuirea tâmplăriei din lemn cu una din termopan, o centrală termică modernă, în prezent având două centrale mai mici, așa cum erau gândite atunci și sperăm să le putem schimba”, a explicat Emil Jugănaru, edilul localității Albești.
Un alt contract de finanțare a fost semnat cu primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, pentru proiectul privind extinderea rețelelor de utilități și căilor de circulație în zona cartierul Gării Noi din municipiul Slobozia – alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială, căi de circulație rutieră și pietonală, etapa a II-a. Valoarea totală a proiectului este de 2.872.652 de lei, din care contribuție proprie 2.472.652 lei, contribuția Consiliului Județean fiind de 400.000 lei. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
„Nu putea să lipsească Slobozia de la masa Consiliului Județean, așa că vă mulțumesc pentru sprijin. Banii pe care îi vom obține de la ADI Ialomița vor fi direcționați către infrastructură, pentru că, așa cum am promis, investițiile în infrastructură vor fi prioritatea noastră. Vom completa anumite segmente în cartierul Gării Noi și vom finaliza, spre sfârșitul anului, integral acest cartier, astfel încât cetățenii din Slobozia, din zona cea mai nouă, cartierul de tineri, să beneficieze de infrastructură la nivel maxim. Vă mulțumesc și în numele primarilor PNL care au beneficiat de sprijin și vă mulțumesc chiar și pentru echidistanța de care ați dat dovadă”, a declarat Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.
UAT Fetești a depus un proiect legat de construirea unui teren de sport multifuncțional, cu gazon sintetic, branșamente și racorduri la utilități. Valoarea totală a acestuia este de 704.996 lei, contribuția proprie fiind de 304.996 lei, diferența de 400.000 lei fiind suportată de Consiliul Județean Ialomița. Durata proiectului: 12 luni.
„Vreau să vă mulțumesc în primul rând pentru faptul că ne-ați dat posibilitatea de a depune aceste proiecte. Primăria municipiului Fetești se află la al treilea proiect implementat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Ideea construirii unui teren de sport multifuncțional a apărut ca urmare a solicitărilor venite din partea tinerilor pentru practicarea mai multor sporturi”, a transmis Laurențiu Șonchereche, primarul municipiului Fetești.
Un proiect asemănător a fost depus și de UAT Axintele. Administrația locală are în plan construirea unui teren de sport multifuncțional și vestiare.
Proiectul are o valoare totală de 552.916 lei, contribuția proprie fiind de 252.916 lei, diferența de 300.000 de lei fiind asigurată de ADI Ialomița. Durata proiectului este de 10 luni.
„Era nevoie de un astfel de teren în localitatea noastră, pentru că Axintele are două sate aparținătoare, Horia fiind unul dintre ele, și care se află la o distanță de 10 kilometri. M-am gândit să construim acest teren de sport deoarece școlile s-au comasat pentru că s-a redus numărul de elevi, mai sunt aproximativ 200, însă le este și lor necesar un astfel de teren, în curtea școlii spațiul fiind insuficient pentru desfășurarea unor activități sportive (…)”, a spus Grigore Tudor, primarul comunei Axintele.
Edilul a făcut totodată un apel disperat la autorități în vederea rezolvării unei probleme presante, aceea a schimbării vechilor microbuze școlare, care se defectează săptămânal, plecând de la conferință cu promisiunea că se vor face demersuri în acest sens.
Localitatea Vlădeni are în plan modernizarea iluminatului public stradal. Proiectul are o valoare totală de 534.238 lei, din care contribuție proprie 234.238 lei, diferența fiind suportată de Consiliul Județean prin ADI Ialomița. Durata de implementare a proiectului este de 6 luni.
„În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru suma alocată, fiind necesară pentru iluminatul public în localitatea Vlădeni. Înlocuim lămpile vechi care au un consum foarte mare, cu altele de tip LED. În primul rând se va vedea rezultatul în facturi”, a declarat și primarul comunei Vlădeni, Marian Dinu.
Nu în ultimul rând, Primăria Stelnica va efectua, prin proiectul „Racorduri la sistemul de canalizare, comuna Stelnica, județul Ialomița, etapa a IV-a”, 153 de branșamente pe cinci kilometri de străzi, urmând ca în viitor administrația publică locală să depună un proiect de asfaltare. Valoarea totală a proiectului este de 520.758 lei, contribuție proprie 220.758 lei, diferența de 300.000 lei fiind suportată de Consiliul Județean prin ADI Ialomița. Durata proiectului este de 12 luni.