Slobozia: Biroul Teritorial al Instituției Avocatul Poporului, deschis oficial
Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a aflat miercuri, 15 septembrie, la Slobozia, pentru a marca deschiderea oficială a Biroului Teritorial al instituției, printr-o conferință de presă.
Renate Weber a fost însoțită de Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului și coordonator al Biroului Teritorial, de Ioan Gânfălean, adjunct al Avocatului Poporului – Avocatul Copilului, de primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, precum și de trei reprezentanți ai Biroului Teritorial Slobozia.
Biroul Teritorial va avea competențe pe cinci județe: Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Ilfov, fiind cel de-al cincisprezecelea centru regional al Instituției Avocatul Poporului, însă cu cea mai mare întindere din punct de vedere administrativ.
Instituția Avocatul Poporului își desfășoară activitatea în sediul Primăriei Slobozia, la parter, în spațiul unde au funcționat birourile de taxe și impozite, relații cu publicul și casieria.
„Iată că am ajuns și la momentul mult așteptat, acela de a inaugura un obiectiv de anvergură pentru județul Ialomița, pentru Slobozia în special, un birou al Avocatului Poporului, care are caracter de birou zonal. Este un deziderat pe care noi îl avem, fiind privați de instituții cu anvergură zonală, din cauza unui lobby anume făcut pentru alte județe, pentru alte zone. Știți foarte bine că multe instituții s-au orientat către Călărași sau către alte județe. Iată că noi avem o instituție simbol, care ne poziționează, tot la nivel simbolic, în panoplia celor care contează. Îi mulțumesc doamnei Weber (….) pentru acțiunea de a deschide un birou la Slobozia, în cadrul Primăriei, (…) pentru că vrem transparență maximă și considerăm că prin acest gest arătăm că dorim ca cetățeanul din Slobozia și din Ialomița să aibă parte de cel mai mare respect. Este o formă de autocontrol, de autocenzură a noastră, a primăriei și a instituțiilor județene, prin prezența acestei instituții aici, la Slobozia, pentru că știți că activitatea Avocatului Poporului este de a sprijini cetățenii în demersurile legale, de a-i consilia, de a-i sprijini în relațiile cu administrațiile locale și județene”, a transmis Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.
Avocatul Poporului este organizat şi funcţionează în România exercitând un mandat general de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora în special cu autorităţile publice, valorificând tradiţia şi experienţa clasicului Ombudsman vest-european.
Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor lezate în drepturile şi libertăţile lor, în limitele stabilite de lege. Constituţia obligă autorităţile publice să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuţiilor sale.
Pentru realizarea rolului său constituţional şi legal, Avocatul Poporului primeşte, examinează şi soluţionează, în condiţiile legii, petiţiile adresate de orice persoană fizică, fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase.
„Este un proiect pe care am reușit să-l ducem la bun sfârșit, cu sprijinul primăriei. (…) Încercăm să fim cât mai transparenți posibil, cu respectarea, bineînțeles, a confidențialității datelor. Pe site-ul nostru găsiți toate rapoartele, tot ce facem în legătură cu administrația centrală la nivel de ministere, adresele, răspunsurile, recomandările. (…) Vreau să vă spun că numărul petițiilor adresate nouă a explodat în ultima perioadă (…). În raport cu noi, constat că oamenii vin, probabil, cu mare încredere și cu mari așteptări. Unele petiții pot fi rezolvate, altele nu”, a afirmat Avocatul Poporului, Renate Weber.
Biroul Teritorial Slobozia a devenit funcțional din 9 iulie, însă, oficial, a fost deschis pe 15 septembrie. Astfel că, mare parte a activității s-a axat pe sesizări din oficiu, existând aproximativ 50 de dosare deschise și 10 sesizări, din care una pe Călărași, restul fiind din Ialomița. Printre acestea s-au aflat și autosesizări cu privire la un incendiu de vegetație, la un accident rutier și inconvenientele descoperite ca urmare a parcurgerii respectivului tronson de drum, respectiv semnalizare necorespunzătoare, lipsa toaletării pomilor etc. Sunt, de asemenea, și altele legate de probleme de mediu, dar și pe tema apei furnizate cetățenilor din Slobozia.
Primarul Dragoș Soare susținea că primele sesizări pe care Avocatul Poporului le-a făcut de când Biroul a devenit funcțional au fost chiar către Primăria Slobozia și că încearcă să rezolve problemele sesizate cât mai repede.
„Eu și familia mea trăim în Slobozia. Știu că sunt foarte multe chestiuni care trebuie corectate, tocmai din acest motiv am și candidat și am ales să îmi asum un rol pentru a le corecta. Asta nu înseamnă că nu putem fi notificați sau nu putem fi subiectul unei autosesizări din partea Avocatului Poporului. Să nu aveți impresia că dacă au sediul aici nu pot… De altfel, printre primele sesizări pe care Avocatul Poporului le-a făcut au fost către Primăria Slobozia. Legat de acel incendiu de vegetație pe niște terenuri private, atenție mare, noi am intervenit, cu instituția din subordine, alături de ISU, și am făcut tot ce ne-a stat în putere să oprim propagarea lui (…) ”, a precizat Dragoș Soare.
Legat de calitatea apei furnizate locuitorilor, primarul spunea că „deja suntem în procedură cu aceste probleme”, afirmând totodată faptul că „există posibilitatea să ajungem și în sfera penalului pe subiectul apa din Slobozia”.
„Sunt probleme complexe care nu se rezolvă peste noapte, litigii, și foarte multe alte lucruri care sunt ascunse pe undeva prin subteran și va trebui să le descoperim. Mă tem că există posibilitatea să ajungem și în sfera penalului pe subiectul apa din Slobozia…”, a atras atenția edilul Sloboziei.
Așadar, petiţiile adresate Avocatului Poporului trebuie formulate în scris şi transmise prin poştă, inclusiv cea electronică, prin telefon, fax, sau direct, prin intermediul audienţelor. Practica a demonstrat că audienţele reprezintă principalul mijloc de dialog cu cetăţenii, utilizat în majoritatea cazurilor, dar şi modalitatea cea mai rapidă prin care se pot identifica clar problemele petiţionarilor, lacunele legislative sau reglementările agresive la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Petiţionarul trebuie să dovedească refuzul administraţiei publice de a soluţiona legal cererea. Petiţiile adresate Avocatului Poporului sunt scutite de taxa de timbru. Petițiile pot fi adresate în termen de un an de la data la care petentul a luat la cunoștință că i-a fost încălcat un anumit drept. După această dată, petenților li se recomandă să se readreseze instituțiilor în cauză, apoi în termen de 30 – 45 de zile de la depunerea ei ori de la primirea răspunsului sau refuzului se pot readresa Avocatului Poporului.
„Noi facem, practic, o mediere între cetățean și autorităţile publice. (…) Colegii de la birourile teritoriale au competență generală. Aici avem un coleg care se ocupă exclusiv de probleme de copil, dar și două colege care au deja o activitate intensă și care au „bătut” celelalte birouri, ca să zic așa, la sesizări din oficiu, pentru că deocamdată nu prea sunt petiții, nefiind cunoscuți de către cetățeni. Deci, marea majoritate a cazurilor sunt sesizări din oficiu. Sunt destule cazuri pe problematică de copil, mediu, sănătate, proprietate. (…) Mare parte a activității instituției o reprezintă cazurile individuale. Sunt foarte multe. Oamenii se plâng cu privire la încălcarea unor drepturi, de exemplu la ocrotirea sănătății, la educație, transport public, legat de drepturile persoanelor cu handicap, cu privire la recalcularea unor pensii, există, de asemenea, multe plângeri din penitenciare, un număr impresionant de petiții cu privire la condițiile din penitenciare, care s-au precarizat pe timpul pandemiei (…). Adăugăm faptul că primim foarte multe plângeri cu privire la unele hotărâri judecătorești. Însă, din păcate, petițiile care privesc actele autorității judecătorești nu intră în sfera noastră de activitate, ca de altfel și altele (…) Sunt foarte mulți oameni nemulțumiți de cum au fost pronunțate unele hotărâri judecătorești. În astfel de situații, noi le explicăm care ar putea fi procedura (…)”, a transmis și Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.
Pentru soluţionarea problemelor cu care este sesizat, Avocatul Poporului are dreptul de a solicita autorităţii administraţiei publice în cauză luarea măsurilor ce se cuvin pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, precum şi de a sesiza autorităţile publice, ierarhic superioare, în legătură cu lipsa de reacţie a celor somaţi să dispună măsurile necesare.
Avocatul Poporului are dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităţilor administraţiei publice orice informaţii sau documente necesare anchetei, să audieze şi să ia declaraţii de la conducătorii autorităţilor administraţiei publice şi de la orice funcţionar care poate da informaţiile necesare soluţionării petiţiei.
De asemenea, în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului emite recomandări. Prin recomandările emise, Avocatul Poporului sesizează autorităţile administraţiei publice asupra ilegalităţii actelor sau faptelor administrative.
Trebuie precizat faptul că Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.
În cadrul conferinței de presă s-a discutat și despre competențele Avocatului Copilului, Biroul de la Slobozia având o persoană special desemnată pe acest gen de probleme.
Așadar, Avocatul Copilului apără drepturile copiilor în vârstă de până la 18 ani, indiferent dacă sunt în custodia părinților sau instituționalizați și intervine în situații privind abuzurile fizice, psihice, sexuale, dispariții ale copiilor, în fenomenul de bullying, sărăcie, situația din centrele de plasament, relațiile în cadrul școlilor și grădinițelor, integrarea copiilor cu dizabilități, păstrarea legăturilor personale dintre copii și persoanele de care aceștia sunt atașați, situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum și în orice situație în care drepturile copiilor nu sunt respectate, printre acestea menționăm dreptul la educație, la sănătate, să fie protejați împotriva oricărei forme de violență, să aibă dreptul la opinie, la bunăstare, asta însemnând un loc unde să locuiască, la hrană, îmbrăcăminte, la un mediu în care să se poată dezvolta armonios etc.
Copiii au dreptul să depună singuri plângeri referitoare la încălcarea drepturilor lor.