Ialomița: Proiect de înființare a „Poliției locale județene”
Fostul prefect al județului Ialomița, Gigi Petre, actual președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Ialomița și consilier județean, a prezentat recent, în cadrul ședinței Consiliului Județean, o propunere discutată la nivel național, de înființare a „Poliției locale județene”, după modificarea Legii 155/2010 (legea poliției locale).
Deocamdată, o astfel de propunere se află la stadiul de „draft”, însă are toate șansele să fie acceptată și implementată în viitor.
Potrivit președintelui ATOP Ialomița, poliția locală județeană va avea atribuții extinse de control, cea mai importantă fiind pe zona rutieră. Mai precis, polițiștii vor putea verifica pe toate drumurile județene dacă anumite vehicule care le tranzitează respectă tonajul maxim admis. În plus, se propune crearea unui dispecerat județean, care să preia și să centralizeze imaginile video de pe camerele de supraveghere din localități.
„Săptămâna trecută am participat la o întâlnire la Galați, un focus grup pe un proiect european privind modificarea Legii 155/2010, care se referă la activitatea Poliției Locale. Coordonarea acestui proiect este la Ministerul Administrației. Au fost prezenți și doi reprezentanți ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. S-au discutat foarte multe aspecte, printre care și formarea poliției locale județene. Scopul acestei poliții este exact ca al poliției locale. S-au desprins din discuții câteva propuneri de extindere a atribuțiilor și pe control de mediu, inspecția în construcții, salubrizare, dar și amplificarea responsabilităților, dacă vreți, pe linie rutieră. Punctul de vedere pe care l-am susținut acolo este că mi s-a părut oportună formarea unei poliții locale județene, asta în principal pe zona de activitate rutieră. În cazul județului nostru, pe cei aproximativ 700 de kilometri de drumuri județene cât avem. Așadar, în multe zone, suntem în proces de asfaltare, de reabilitare a acestor drumuri, iar acestea riscă să fie distruse din cauza nerespectării tonajului de către camioanele unor agenți economici. (…) În aproximativ două săptămâni va fi finalizat un prim draft legat de modificarea acestei legi, care va ajunge la toate instituțiile abilitate. De asemenea, s-a mai propus, și chiar ar fi util, având în vedere faptul că în multe dintre localități există sisteme video (…) să poată fi creat un dispecerat care să preia semnalul de pe toate camerele de supraveghere, pentru creșterea siguranței cetățeanului. Urmează să vedem ce se mai întâmplă, acesta fiind cel de-al doilea focus grup în care s-a discutat despre această modificare legislativă (…)”, a precizat Gigi Petre.