Consiliul Județean Ialomița este nevoit să plătească 2 milioane de lei salariaților cercetați de DNA și achitați de instanță
Aproximativ două milioane de lei va plăti Consiliul Județean Ialomița tuturor funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al instituției, inclusiv fostului președinte Silvian Ciupercă, implicați în dosarul penal din martie 2015 pentru infracțiuni de corupție și achitați definitiv de Curtea de Apel București în august 2021.
În ședința extraordinară a Consiliului Județean Ialomița, susținută vineri, 10 septembrie, printre proiectele de pe ordinea de zi a fost trecut și cel de rectificare a bugetului județului.
În cazul de față, pentru acoperirea cheltuielilor salariale ca urmare a aplicării deciziei penale definitive din 13 august 2021, a fost diminuat fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale cu 1 milion de lei, restul sumei fiind prevăzută în fondul de salarii.
Fostul președinte al Consiliului Județean, Victor Moraru, a avut o scurtă intervenție pe acest subiect, în cadrul căreia a propus autorităților județene inițierea unor demersuri legale pentru ca, în astfel de spețe, sumele să fie suportate de Statul român.
„A fost alocată o sumă destul de importantă pentru colegii cercetați de DNA și timp de șase ani Consiliul Județean Ialomița nu a beneficiat de activitatea dumnealor. Cu siguranță acești colegi trebuie să-și primească sumele și chiar despăgubiri ar trebui să primească pentru că o perioadă atât de lungă nu au putut să-și exercite activitățile pentru care s-au pregătit. Consiliul Județean Ialomița plătește două milioane de lei înțeleg pentru cele patru, cinci, șapte persoane cercetate timp de șase ani. Cred că ar trebui la nivelul UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene) și a celorlalte asociații, de comune, orașe, municipii, să existe o inițiativă legislativă pentru ca toate aceste sume care se plătesc din bugetele locale, județene etc, să fie suportate din bugetul de stat, pentru că în niciun caz Consiliul Județean Ialomița nu le-a spus să stea acasă, să-și caute de lucru, sau să obțină alte venituri, mai ales că unii dintre ei au suferit timp de șase ani aceste acțiuni care până la urmă s-au dovedit în neconcordanță cu inițiativa începută de DNA, de a cerceta niște oameni și de a-i ține sub presiune o perioadă așa lungă. Propun ca să se inițieze la nivelul asociațiilor reprezentative un act normativ prin care bugetul statului să suporte aceste sume, de care Consiliul Județean are mare nevoie în acest timp și nu ar fi corect ca o decizie luată de alții să fie suportată de autoritățile publice locale”, afirma Victor Moraru.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a agreat o astfel de idee, susținând că va face propuneri către UNCJR, dar și către parlamentari, pentru a iniția un astfel de demers.
„Sunt de acord cu dumneavoastră. Vă dați seama că noi, conducerea Consiliului Județean, dumneavoastră, Consiliul Județean, legislativ, executiv, nu am avut de-a face cu ceea ce s-a decis la vremea respectivă. Astăzi va trebui să punem în aplicare o hotărâre penală. Mă bucur și eu că ai noștri colegi se reîntorc în activitate și pe bună dreptate își primesc drepturile bănești. Dar aveți dreptate, acești oameni ar trebui să îi primească de la statul român și nu de la bugetul județean”, a afirmat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Rectificarea bugetului s-a realizat și pentru alte situații. De exemplu, ca urmare a notificării din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care se comunică epuizarea surselor de finanțare alocate PNDL pentru anul în curs, au fost diminuate cu diverse sume creditele bugetare alocate în 2021 pentru o serie de obiective de investiții, printre care modernizarea, extinderea și dotarea UPU din cadrul Spitalului Județean, construirea și dotarea blocului alimentar și a spălătoriei cu heliport, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric Orașul de Floci, modernizarea și reabilitarea DJ 212 Luciu-M. Kogălniceanu – intersecție DN2A, DJ 201 Lăcusteni-Platonești – Movila- Fetești, realizarea de trotuare și piste pentru biciclete, parcări și intersecții pe drumurile județene, de la proiecte privind reabilitarea unor poduri, dar și de la o serie de proiecte privind creșterea eficienței energetice a unor clădiri.
Totodată, s-a majorat alocarea creditelor bugetare pentru modernizarea DJ 201 Tronson I Coșereni – Axintele-Orezu, pentru modernizarea drumului de acces (strada Unității) la Aerodromul Alexeni, alocându-se fonduri și pentru majorarea capitalului social al SC Drumuri și Poduri SA cu aproximativ 3 milioane de lei ( 1.198.352 acțiuni cu o valoare de 2,5 lei fiecare) în vederea achiziționării de utilaje și echipamente. Din această sumă, în cursul anului 2021, într-o primă etapă, se poate asigura suma de 593.000 lei din excedentul anului precedent în vederea achiziționării de utilaje și echipamente necesare funcționării și dezvoltării activității. Diferența până la nivelul propus prin „Testul Investitorului Privat Prudent” va fi asigurată în funcție de alocările bugetare ulterioare.