Incendiu la o casă din comuna Gheorghe Lazăr
Astăzi, în jurul orei 12.20, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia, au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în comuna Gheorghe Lazăr, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit.
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La locul evenimentului s-a deplasat și un echipaj al SAJ Ialomița – substația Slobozia, venit în sprijin.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă în interiorul unei camere, cu pericol de extindere la întreaga casă. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea rapidă a incendiului și lichidarea acestuia după mai bine de două ore, aceștia reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Echipajele SMURD și SAJ au acordat îngrijiri medicale la două victime conștiente: un bărbat cu vârsta de aproximativ 69 de ani, care prezenta arsuri la nivelul feței și membrelor superioare, după evaluare a fost preluat și transportat de echipajul SAJ la Spitalul Județean de Urgență Slobozia și o femeie cu vârsta de aproximativ 62 de ani care a suferit un atac de panică, după evaluare a refuzat transportul la spital.
Au ars în totalitate bunurile materiale din camera de unde s-a declanșat incendiul, articole de îmbrăcăminte, două uși, o fereastră, tavanul confecționat din lemn pe aproximativ opt metri pătrați și documente personale .
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit datorat unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. ISU Ialomița
RECOMANDĂRI:
Pentru înlăturarea riscului de incendiu, recomandăm:
- Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
- Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
- La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
- Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.