Marian Pavel, președintele C.J. Ialomița: Alocăm investițiilor sume considerabile. Proiectul bugetului județului Ialomița pentru anul 2021
Proiectul bugetului județului Ialomița pentru anul 2021 a fost prezentat joi, 15 aprilie, în dezbatere publică.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, bugetul Consiliului Județean Ialomița este de 382.016.000 lei, din care aproape 70% sunt repartizați către investiții, în mare parte spre investiții noi, diferența fiind destinată cheltuielilor de funcționare, inclusiv pentru toate cele 10 instituții din subordine și pentru aparatul executiv al Consiliului Județean.
„Consider că, alături de echipa de la Consiliul Județean, am reușit să realizăm un buget echilibrat, axat cu prioritate pe investiții în infrastructura de drumuri, de sănătate, culturală și sportivă. Menționez că din procentul de aproape 70% alocat investițiilor, 71% din suma totală merge către investiții noi, iar restul sumei se duce către proiectele aflate în derulare. Așadar, alocăm investițiilor sume considerabile pe care ar fi fost imposibil să le obținem fără accesarea fondurilor europene. Conform priorităţilor noastre, formulate încă de la începutul mandatului 2020-2024, ne axăm pe două domenii principale, și anume, dezvoltare prin mobilitate – reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri judeţene și profesionalism în sănătate – îmbunătăţirea infrastructurii sanitare prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente, aparatură şi mobilier a Spitalului Județean de Urgență Slobozia”, a transmis Marian Pavel.
Așadar, reprezentanții județului susțin că vor investi în continuare în infrastructura de drumuri, sănătate, învățământ, cultură și sport.
Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, a prezentat câteva linii directoare care guvernează acest buget, respectiv principalele proiecte și programe pe care le vor avea în vedere în acest an.
„Acestea sunt în număr de zece. Modernizarea și reabilitarea infrastructurii de transport rutier pe drumurile județene, dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii de sănătate, Programul Județean de Dezvoltare Locală, planuri strategice de dezvoltare durabilă, reabilitarea patrimoniului public și dezvoltarea capacității administrative, susținerea de programe pentru tineret și organizații neguvernamentale, finanțarea sportului de performanță și a sportului de masă, premierea olimpicilor ialomițeni, premierea veteranilor ialomițeni și susținerea programului de stimulare a creșterii natalității”, a declarat Cătălin Grigore.
Dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere județene reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Ialomița. Printre investiții se află finalizarea modernizării DJ 302, în zona localităților Drăgoești, Roșiori, Movilița, Dridu, DJ 101, localitățile Dridu, Fierbinți – limită județ Ilfov, Dridu –Jilavele și DJ 402 – limită județ Călărași – Sinești (DN2), modernizarea DJ 306, limită județ Călărași, Albești, Andrășești, Gheorghe Doja, Crunți, intersecție cu DJ 102 H, dar și DJ 102 H intersecție cu DJ 306 Reviga – Cocora, intersecție cu DJ 203 E, DJ 203 E intersecție cu DJ 102 H Cocora, limită județ Buzău (prin POR). De asemenea, cu fonduri din PNDL, vor fi modernizate DJ 201 Buești, Ivănești, Ion Ghica, Ciulnița, Cosâmbești, Mărculești, Coșereni, Axintele, Orezu, DJ 203 F, DN2C Givița, Smirna, Iazu, Scânteia, Valea Ciorii. Din bugetul local sunt alocate sume pentru investiții în DJ 212 Luciu, Mihail Kogălniceanu, intersecție DN2A, intersecție DJ 201 Lăcusteni, Platonești, Movila, Fetești, modernizarea DJ 203 F Căzănești – Cocora, modernizarea DJ 201 tronson Orezu – Piersica – Bordușelu, modernizarea DJ 101 B – limită județ Ilfov – Rădulești, modernizarea DJ213 A – limită județ Călărași, intersecție cu DJ 201 (Mărculești), intersecție cu DN 2A (Bucu), Scânteia, intersecție cu DN 21, reabilitarea podului peste râul Ialomița la Țăndărei (415.000 lei), pe DJ 212, reabilitarea podului peste râul Ialomița la Fierbinți, pe DJ 101 U și dublarea acestuia cu o structură independentă (363.000 lei) și reabilitarea podului peste râul Prahova, la Adâncata, pe DJ 101 B (323.000 lei).
„Aceste sume alocate pentru poduri nu sunt foarte mari, semnifică alocarea doar pentru documentațiile tehnice, pentru că intenția noastră este să propunem partea de finanțare a construcției prin POR. Am avut deja o serie de discuții cu ADR Sud Muntenia în acest sens”, a declarat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
În zona de dezvoltare strategică sunt incluse și investiții legate de Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Planul a fost aprobat recent, iar printre obiective se află realizarea unei stații de tratare mecano-biologică, sursa de finanțare urmând să fie Programul Operațional Infrastructură Mare, dar și alte investiții în colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile.
Referitor la investițiile în sănătate, Consiliul Județean are câteva proiecte majore care au în vedere Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Modernizarea, extinderea și dotarea UPU, reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean, construirea Blocului Operator, modernizarea și dotarea incintei clădirii spitalului, construirea și dotarea blocului alimentar și a spălătoriei cu heliport pe terasă, proiecte ce vor fi realizate din fonduri POR și PNDL. Unele investiții au început deja, cum este cazul Ambulatoriului de Specialitate.
„Principalul obiectiv al spitalului în anul 2021 va fi reziliența. Practic, spitalul județean își propune să abordeze patologia COVID 19 în limita competențelor care ni s-au trasat prin actele normative, a medicilor specialiști care pot aborda această patologie și a locurilor libere, în prezența unui șantier permanent. Avem început procesul de reabilitare a Ambulatoriului, avem vești bune că vom începe curând și modernizarea incintei spitalului și tot în acest an va fi și startul construcției pentru extinderea și modernizarea UPU. (…) Va fi mai degrabă o strategie tactică, de a găsi soluții pentru a putea implementa proiectele și a ne desfășura activitatea în mod uzual”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Liviu Patrichi.
Referitor la dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea patrimoniului cultural, Consiliul Județean are patru proiecte majore, legate de reabilitarea, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a unor monumente istorice și de arhitectură, cum sunt conacul Bolomey, biserica de Lemn „Sf. Nicolae”, „Orașul de Floci” de la Giurgeni, dar și achiziția și reconstrucția unei case tradiționale românești (din Maramureș).
În ceea ce privește dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea patrimoniului public, Consiliul Județean are în vedere câteva investiții referitoare la creșterea eficienței energetice ale unor clădiri (Complexul de Servicii Sociale Slobozia, două case de tip familial la Urziceni, Centru Militar Județean (clădirea comandamentului), Muzeul Județean, Școala Profesională Specială Ion Teodorescu, Centrul Cultural Ionel Perlea etc), achiziția unui teren pentru amenajarea stației de tratare și alte asemenea, dar și pentru consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii.
Legat de proiectul centrului multifuncțional de la Amara, proiect inițiat în mandatul anterior, președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, respinge ideea construirii unui astfel de obiectiv, în opinia acestuia neconstituind o prioritate. Însă, în buget au fost prinse fonduri pentru igienizarea terenului din zona respectivă și demolarea unor construcții aflate în stare avansată de degradare. Se mai au în vedere unele investiții în recompartimentarea foaierului sălii de spectacole și a centrului de informații pentru cetățeni de la CJ, dar și altele referitoare la asfaltarea curții interioare a Muzeului Județean, reabilitarea unui gard și amenajarea curții interioare la Școala Profesională Specială Ion Teodorescu Slobozia, compartimentări interioare și montare lift exterior la Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Fierbinți (investiție aflată pe final), dar și realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru înființarea unui centru de recuperare pentru copiii cu autism și Centrul pentru Persoane Vârstnice Movila.
Pentru susținerea sportului de masă și a sportului de performanță sunt alocați 5.120.000 lei, pentru stimularea creșterii natalității sunt alocați 2.000.000 lei (anul trecut 1.250 de copii au beneficiat de acest sprijin), pentru premierea olimpicilor a fost alocată suma de 150.000 lei, iar pentru premierea veteranilor 51.000 lei.
În premieră, județul Ialomița va susține financiar achiziția unui incinerator de deșeuri medicale, în baza unui acord încheiat cu Raionul Nisporeni din Republica Moldova, înfrățit cu județul nostru.
Toți reprezentanții instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean au făcut scurte prezentări ale bugetului pe care îl vor avea la dispoziție în acest an și precizări legate de repartizarea acestuia pe diverse capitole.
Proiectul de buget urmează să fie supus aprobării în următoarea ședință de Consiliu de la finalul lunii aprilie.