Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia: Prejudiciul creat la Cantina Socială este de aproximativ 200.000 de lei
Direcția de Asistență Socială Slobozia se află în centrul unui scandal fără precedent, după ce, în urma unui audit solicitat de primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, au fost descoperite, la Cantina Socială, mai multe nereguli. Prejudiciul creat în ultimii patru ani este estimat la aproximativ 200.000 de lei.
Câteva elemente din raportul de audit au fost prezentate de primarul municipiului Slobozia, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 9 martie.
„Am început cu niște misiuni de audit. Am cerut suport pentru audit extern, nu aveam buget, directorul economic spunea că el nu putea să se controleze singur, și am început cu departamentul nostru de audit. Prima misiune de audit a fost la Direcția de Asistență Socială, la Cantina Socială, unde în urma misiunii s-au constat o serie de nereguli care au dus la un prejudiciu de aproape 200.000 de lei, creat în patru ani. Avem date certe. Una semna primarul, una aproba, alta era lista cu persoanele cărora li se distribuiau ajutoarele.
Discutăm despre Serviciul de Asistență Socială. Discutăm despre mâncarea pentru oamenii care nu-și pot permite să-și asigure o masă caldă. Două miliarde de lei vechi. Evident că s-a pornit și o anchetă a Poliției, a Serviciului Economic. Nu am sesizat-o noi, s-au autosesizat. Am raportul aici, raport care spune, pe fiecare an, ce nu s-a respectat. Prejudiciul a fost stabilit de Departamentul Serviciul Contabilitate din cadrul DAS.
Am continuat cu cercetarea și la Centrul de la Bora, unde am constat că de fapt nu există un centru, ci cantina socială era dată, acest serviciu social, era dat prin intermediul unei societăți comerciale, SC SELENA BUSINESS GRUP, fostă SELENA IMPEX, care, printr-un contract făcut în 2011, primea 12 lei/meniu/zi de la DAS, rezultând anual o cheltuială a noastră de circa 100.000 de euro, deci aproximativ 500.000 de lei. În esență, deși aveam cantină și plăteam niște oameni care să producă mâncare pentru asistații social, s-a considerat că nu este oportun să se facă la cantina socială mâncare pentru ei. A fost mai oportun să se facă la SELENA, în baza unui contract fără licitație, fără condiții, fără chestiuni clare, dar la un preț de 12 lei. S-a început cu 6 lei/zi/persoană, după care s-a trecut la 12 lei pe meniu, dar nu se știe când. O să urmărim plățile, când s-au făcut. Meniul conținea două feluri de mâncare și un desert. Evident că nu a putut dovedi nimeni că noi livram oamenilor mâncare de 12 lei. Obligația noastră este să dăm persoanelor mâncare la minim 12 lei.
O societate cu răspundere limitată este înființată în scopul obținerii de profit. Nu face protecție socială, motiv pentru care concluzia mea este că avea un preț de cost pe care nu îl poate dovedi. Am văzut niște documente empiric constituite, că producea mâncarea la prețul acesta. (…) Am reziliat contractul și imediat s-au activat rețelele de influență și telefonie mobilă. Am tăiat 500.000 de lei pe an unei societăți comerciale și imediat au început influențele. La mine nu a avut curaj nicio persoană să vină și să mă întrebe de ce am tăiat aceste sume, dar în jurul meu s-au dus în foarte multe locuri”, a declarat primarul Dragoș Soare.
Direcția de Asistență Socială avea obligația să le ofere oamenilor cu venituri modeste o masă caldă și un pachet, iar la Cantina Socială din zona Școlii nr. 13 exista toată infrastructura necesară pentru a le asigura zilnic aceste servicii. Însă, mare parte a serviciului a fost cumva externalizată către această firmă. 110 persoane mâncau la cantina societății Selena, în special copii, iar societatea factura primăriei contravaloarea acestor servicii. Totodată, 90 de persoane adulte se prezentau la cantina socială din Slobozia.
„Ideea este următoarea. O societate care este înființată în scopul obținerii de profit nu poate să-ți facă un serviciu social, mai ales că nu există licitație. El urmărește profitul. (…) Reprezentanții DAS ridică din umeri și spun că acest contract s-a făcut pe timpul lui Ionașcu, că așa le-a spus conducerea și așa au rămas… Noi am reziliat contractul și vom face mâncare la cantina socială unde am descoperit acele fraude. Vom atrage răspunderea celor care au greșit, cu sau fără intenție. Vom recupera prejudiciul și vom pune lucrurile în ordine (…). Dacă această societate trebuia să facă profit pe un meniu de 12 lei, de unde făcea profit? Nu cumva din calorii, din cantitate? Este o întrebare doar. (…) În momentul de față, cantina nu mai gătește, pentru că este pandemie, dar noi continuăm să dăm acestor persoane hrană rece. Pachețele cu ulei, zahăr, orez etc, care sunt distribuite. (…) Cu zero costuri, cu zero probleme, cu zero stres. În loc să facă mâncare pentru 90 de oameni fac pentru 200, care este problema?”, spunea Dragoș Soare.
Raportul de audit nu este public, însă primarul ne-a oferit câteva elemente din acesta.
„În anul 2018, în lunile martie-decembrie, un număr de 18 persoane au fost identificate ca dubluri, adică au luat de două ori. De ce, nu mă întrebați… Un număr de 26 de persoane au figurat ca prezente în lista de prezență, însă nu s-au regăsit în referat. Vorbim de documente… Un număr de 7 persoane care au figurat pe listă nu s-au regăsit… Cea mai gravă chestiune este legată de anumite abonamente care s-au consumat, dar pentru care nu există semnătură că oamenii respectivi au primit alimentele și vorbim despre ulei, zahăr… Figurează ca distribuite, dar nu există semnătura de primire. Nu am nicio garanție că acei oameni au primit bunurile respective. Eu l-am întrebat pe cel care a întocmit documentele… și a stat cu capul în jos așa… Domnul Nițu, de la Direcția de Asistență, care avea în coordonare cantina și care întocmea acele documente, și-a dat demisia. Iar demisia domnului Nițu spune multe”, a mai precizat primarul.