ITM Ialomița: Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează
Conform art. 139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată şi actualizată, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Nu se acordă zile libere în zilele de sărbătoare legală în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
În cazul în care din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele libere de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
În anul 2020 verificarea timpului de muncă a fost urmărită la un număr de 1144 de angajatori şi au fost constatate nerespectarea dispoziţiilor privind munca în timpul sărbătorilor legale, munca suplimentară şi munca de noapte; nu au fost evidenţiate real orele prestate de salariaţi şi nu se acordă repaus săptămânal de 48 de ore consecutive.
Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 207 sancţiuni contravenţionale, din care 56 de amenzi în valoare de 154.900 lei şi 156 avertismente.
ITM Ialomița. Sef Serviciu, State Aurelia-RM