Cum te poate ajuta terapia prin cumpărături să îți recapeți încrederea în tine?
Perioada în care trăim este dominată de consumerism și problemele pe care acest fenomen le aduce. Însă, trebuie să recunoaștem că există și numeroase beneficii pe care le poți obține cu ajutorul achizițiilor pe care le faci.
Fie că este vorba de creșterea stimei de sine, fie de respectul venit din partea celorlalți, produsele pe care le consumi și cele pe care le folosești au un impact real asupra vieții tale. De aici a apărut și termenul de „terapie prin cumpărături” sau „terapie prin shopping”.
Citește mai departe pentru a afla ce este terapia prin shopping și cum îți poate îmbunătăți viața
Terapia prin shopping este un termen întâlnit din ce în ce mai des în ultimii ani. Deși nu reprezintă un proces terapeutic în sensul clasic, reușește să producă o stare de bine, oferă sprijin pentru depășirea stărilor de tristețe și calmează simptomele anxietății. Este un fenomen întâlnit adesea în perioadele marcate de stres sau stări de neliniște.
S-a demonstrat că are un impact pozitiv din punct de vedere emoțional, reușind să schimbe radical dispoziția cumpărătorului. Unii oameni consideră shoppingul un soi de recompensă pentru o problemă pe care au rezolvat-o sau pentru o reușită pe care au avut-o la job. Alții se folosesc de shopping pentru a trece peste diverse probleme din viața de zi cu zi.
„Sesiunile” de shopping îl ajută pe client să își vizualizeze viața după ce va cumpăra produsul. Astfel, fie că vorbim despre o fustă care îi avantajează unei doamne șoldurile, fie că vorbim despre un ceas bărbătesc care va atrage atenția tuturor la următoarea ședință, produsele cumpărate ajută consumatorul să capete mai multă încredere în propriile forțe.
Efectele pozitive resimțite de pe urma acestui tip de „terapie” apar indiferent de prețul produsului, trebuie să fie doar ceva ce îți dorești: de la șepci de firmă, la figurine de colecție sau plante pentru apartament. Totuși, pentru a determina dacă obiceiurile tale sunt de tip terapeutic sau compulsiv, trebuie să observi cum te simți după aceste cumpărături și dacă îți poți controla impulsurile. Dacă ai obiceiuri de tip compulsiv:
- te vei simți vinovat după ce ai cumpărat ceva
- nu te vei bucura de produs
- probabil ai făcut achiziția într-un impuls de moment
Un sfat venit din partea specialiștilor: folosește regula celor 48 de ore. Atunci când ești tentat să îți cumperi un produs, oferă-ți un timp de așteptare de două zile. Dacă după ce timpul s-a scurs, încă vrei cu adevărat produsul, ești liber să îl cumperi.
Faptul că obiceiul ar duce la probleme legate de buget este o concepție greșită. Persoanele care se folosesc de autocontrol și își impun o sumă pe care nu trebuie să o depășească, nu întâmpină probleme financiare. Cumpărăturile făcute în scop terapeutic nu sunt o problemă, atât timp cât sunt controlate și moderate.
Shoppingul poate fi folosit ca „terapie” în cazul unor probleme mici, a unor stări de anxietate sau nesiguranță. Însă, în momentul în care ești pus în fața unor probleme mari, cu care nu crezi că te poți descurca singur, este indicat să cauți ajutorul unui profesionist.
Sursa foto: shutterstock.com. Referințe: healthline.com