Top 4 adevăruri incredibile pe care TREBUIE să le știi despre bebelușul tău
Venirea pe lume a bebelușului tău a fost poate cea mai frumoasă zi a vieții familiei tale. Când ai văzut ce drăguț, plin de curiozitate și fragil este, te-ai gândit că este o minune, cel puțin. Desigur că ți-a schimbat viața și ți-a topit inima cu gângurelile și zâmbetele care pot lumina întreaga casă.
Dar deja te bucuri de aceste etape frumoase ale vieții. Ceea ce probabil mai trebuie să știi e că bebelușii nu sunt doar niște făpturi dulci și numai bune de luat în brațe și alintat, dar ascund și o mulțime de secrete de care nu știai și care îi transformă în unele dintre cele mai remarcabile ființe de pe planetă.
Iată doar câteva adevăruri incredibile, pe care e posibil să nu le fi știut până acum, despre minunea ta în primul său an de viață
- Bebelușii se nasc cu un instinct natural de înotător
Poate fi o rămășiță a evoluției, dar bebelușii se nasc cu un veritabil reflex de ”scufundător” care comandă organismului lor să se adapteze în mod natural la mediu atunci când se află în apă. Ritmul cardiac încetinește, iar micuțul își va ține respirația instinctual.
Ceea ce este și mai uimitor, este că bebelușii pot, asemenea peștilor, să respire și să înghită concomitent în primele luni de viață, un lucru pe care mai târziu, după 6 luni, nu îl va mai putea face niciodată. Se crede că această abilitate este dobândită în timpul vieții intrauterine, dar nu sunt încă date concludente asupra pierderii ei odată cu înaintarea în vârstă.
- Nou-născuții dorm cea mai mare parte a primului an de viață
S-a calculat că în primul an de viață, un bebeluș doarme, în medie, 5400 de ore. Dacă te gândești că un an are 8760 de ore în total, se pare ca mai mult de jumătate din această perioadă micuțul tău va fi în lumea viselor.
Dar, trebuie să știi că fiecare copil este diferit și nu toți dorm la fel. În primele luni de viață, somnul lor este de doar câteva ore odată și nu au un program regulat de somn precum cel de 8 ore pe noapte. De aceea, este bine să te dotezi cu un cărucior confortabil, așa că vezi pe site toate modelele din care poți alege unul cu care să te poți plimba în timp ce bebe doarme în siguranță.
- Câteodată, bebelușii se opresc din respirat
Pentru un părinte poate fi destul de stresant să afle asta, dar nou-născuții se pot opri din respirat, în timpul somnului, pentru 5 până la 10 secunde. Nu ar trebui să intri imediat în panică, deoarece este un lucru normal pentru bebeluși.
Totuși, dacă observi că micuțul s-a oprit din respirat mai mult timp și că începe să capete o culoare albăstrie, atunci este o urgență medicală.
De asemenea, atunci când plâng mai cu foc sau imediat după, repirația lor poate fi extrem de accelerată, de până la 60 de cicluri pe minut.
- Amigdalele bebelușilor sunt dotate cu papile gustative
Deși nou-născuții au aproape același număr de ”senzori” ai gustului ca cei mai mari sau ca adulții, se pare că în cazul lor papilele gustative ocupă suprafețe mai mari, inclusiv amigdalele și partea inferioară a gâtului.
Un bebeluș poate detecta gustul dulce, amar și acru dar nu îl poate simți pe cel sărat până pe la vârsta de 5 luni. Explicația constă tot într-o caracteristică a evoluției și a supraviețuirii.
Laptele matern este dulce, în timp ce amarul și acrul pot fi dăunătoare și, astfel, vor fi refuzate de cel mic. Atunci când va mânca hrană solidă, vei observa că va tinde să prefere aceleași lucruri pe care mama obișnuia să le mănânce în timp ce era însărcinată sau când alăpta.
Așadar, primele luni din viața unui bebeluș pot fi pline de surprize și de lucruri pe care poate nu le știai. Acordă-ti timpul necesar pentru a te bucura pe deplin de ele și a fi alături de micuț, deoarece sunt momente cu care nu te vei mai întâlni.
Sursa foto: shutterstock.com