Reprezentanții LAPAR, nemulțumiți de bugetul MADR pentru anul 2012
LAPAR își exprimă indignarea și protestează energic față de bugetul MADR pentru anul 2012 cu susținerea Ministerului Finanțelor Publice și aprobat de Guvernul României, transmis Parlamentului pentru dezbateri și aprobare, întrucât acest buget afectează grav acordarea plaților naționale directe complementare (PNDC).
În ziua de 5 decembrie a.c., o delegație LAPAR a negociat cu președintele și doi membri ai Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților posibilitatea amendării bugetului MADR, pentru a ridica nivelul PNDC de la 37,22 euro/ha stabilit pentru MADR la suma de 73,35 euro/ha cuantum maxim aprobat de UE.
Tot în aceeași zi, într-o ședință de urgență, Consiliul Director LAPAR, cu participarea președinților asociațiilor membre LAPAR, s-a hotărât adoptarea unei atitudini ferme față de această eroare bugetară.
În cursul serii a aceleiași zi, toți participanții de la ședința lărgită a Consiliului Director au avut o întâlnire cu domnul ministru Valeriu Tabără pentru o ultimă negociere (încercare) cu acesta, spre a se explica gravitatea diminuării pentru anul 2012 a PNDC cu 49,3% și a prezenta implicațiile sociale (manifestările de nemulțumire) care se vor declanșa ca urmare a diminuării PNDC.
Toate eforturile noastre în susținerea scopului pentru care ne-am întâlnit cu domnul ministru au eșuat. Întrucât domnia sa și-a menținut aceeași poziție ca și în întâlnirile anterioare, susținând că indiferent de orice manifestare și acțiune pe care o facem nu se poate obține nimic iar dumnealui atât a putut obține.
CD LAPAR, în numele tuturor producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ca reprezentant legal, consideră o gravă eroare înscrierea în bugetul MADR a cuantumului maxim a PNDC pentru sectorul vegetal la suma de 37,22 euro/ha, respectiv 162,19 lei/ha.
Apreciem că acordarea acestor plăți (PNDC) pentru anul 2011 sunt cu 26% mai mici față de nivelul acordat în 2010 și cu 49,3% mai mici față de cuantumul maxim aprobat de UE și susținut pe tot parcursul anului 2011 atât de Ministrul Agriculturii cât și de Primul Ministru al Guvernului României, această asigurare fiind făcută și de Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților.
Această alocare a PNDC pentru anul 2011 afectează grav susținerea financiară a fermierilor care desfășoară activități în sectorul vegetal și care s-au confruntat în toamna acestui an cu condiții meteo nefavorabile cauzate de seceta atmosferică și pedologică extremă care se manifestă în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Lipsa mijloacelor financiare și condițiile meteo nefavorabile au contribuit semnificativ la creșterea costurilor suplimentare pentru lucrările agricole din toamna acestui an. De asemenea, creșterea abruptă și nejustificată a prețurilor la inputurile necesare pentru agricultură, cu 18-20%, au contribuit la creșterea presiunii financiare la care sunt supuși producătorii agricoli din România.
Ca urmare, LAPAR, ca reprezentant legal al producătorilor agricoli din sectorul vegetal, cere demiterea miniștrilor Agriculturii și Finanțelor, primul pentru ușurința cu care a acceptat și dezinformat producătorii agricoli, iar al doilea pentru iresponsabilitatea cu care a impus în bugetul MADR nivelul PNDC de 37,22 euro/ha.
Înțelegând importanța susținerii activității în sectorul agricol, care este un domeniu economic capabil să îmbunătățească substanțial PIB-ul României și să mențină în condițiile vitrege prognozate supraviețuirea majorității producătorilor agricoli din România, ne adresăm Primului Ministru al Guvernului României – domnul Emil Boc și Președintelui României – domnul Traian Băsescu, cu rugămintea de a ne acorda de urgență o întâlnire de lucru în care să putem clarifica cele mai semnificative probleme acumulate în agricultură, inclusiv înscrierea în Bugetul MADR pentru anul 2012 ca nivel al PNDC suma de 73,35 euro/ha.
Manifestarea în continuare a indiferenței față de problemele grave cu care se confruntă agricultura și agricultorii din România va determina declanșarea de manifestări și acțiuni de amploare în toată țara.
LAPAR cere tuturor federațiilor reprezentative din agricultură să se alăture demersurilor noastre.
Președinte, Nicolae Sitaru