AJOFM Ialomița recomandă ca modalitatea de primire și soluționare a cererilor adresate instituției să se desfășoare, pe cât posibil, on-line
În vederea diminuării riscului de contaminare cu SARS-CoV2 și pentru a gestiona cât mai eficient situația, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița recomandă beneficiarilor ca modalitatea de primire și soluționare a cererilor adresate instituției să se desfășoare, pe cât posibil, prin platforma on-line, prin e-mail sau prin telefon/fax.
Vineri, 30 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută pentru prima dată pe o platformă online, Aura Dobrin, consilier juridic în cadrul Compartimentului juridic și relații cu publicul al AJOFM Ialomița, a declarat că procedurile de utilizare a comunicării electronice există, iar acestea trebuie și aplicate de către persoanele fizice, dar și de către persoanele juridice.
La nivelul AJOFM, comunicarea electronică este stabilită prin trei căi: poșta electronică (e-mail) – [email protected], pe platforma http://aici.gov.ro, urmând să fie finalizat și un serviciu on-line care va fi funcțional pe site-ul ANOFM în următoarea perioadă. Mai multe informații privind pașii de urmat, documentele necesare, le puteți afla de pe site-ul ANOFM.
„În momentul în care această documentație este transmisă la nivelul AJOFM, în funcție de natura solicitării, aceasta este repartizată colegilor din respectivul compartiment sau către agenția locală sau punctul de lucru. Fiecare funcționar din cadrul instituției are la dispoziție o adresă de mail dedicată. În momentul în care i-a fost repartizată o lucrare, dacă documentația este completă, urmează procesarea acesteia. Dacă nu, va fi contactat solicitantul în vederea completării documentației. El va fi invitat la sediul nostru pe baza unei programări prealabile doar dacă sunt inadvertențe care ar necesita prezența acestuia la sediul nostru și care nu ar putea fi soluționate prin comunicarea electronică. Dacă și aceste documente, clarificări, se realizează tot prin comunicare electronică, se întocmește dosarul de indemnizație de șomaj, de exemplu, se emite decizia de stabilire a dreptului, se întocmește carnetul de evidență, iar solicitantul, în această ultimă fază, pe bază de programare prealabilă, va fi invitat la sediul nostru în vederea identificării acestuia (…) și pentru a ridica decizia de punere în plată, carnetul de șomer etc. Din păcate, sunt și persoane care nu au acces la internet, nu au posibilitatea să scaneze documente, să le trimită. De regulă, în această situație, au apelat la o rudă, la angajatorul care l-a disponibilizat… Însă, dacă există și situația excepțională în care chiar nu au la dispoziție aceste mijloace, se pot deplasa la sediul AJOFM. Rugăm, în astfel de situații, angajatorii în primul rând, pentru că au existat și astfel de situații, și beneficiarii, să înțeleagă faptul că la un moment dat este nevoie de prezența fizică a acestora la sediul AJOFM, pentru identificare și semnarea documentelor”, a declarat Aura Dobrin.
La fel și în cazul persoanelor juridice care vor să depună oferte de locuri de muncă, pentru repartiții, care depun cereri pentru a beneficia de subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pot depune aceste documentații folosind serviciile online.
Cea mai importantă comunicare a fost în această perioadă între AJOFM și angajatorii care au beneficiat de indemnizații acordate ca urmare a restrângerii sau închiderii temporare a activității în perioada stării de urgență sau stării de alertă. În cazul lor s-a utilizat în principal platforma aici.gov.ro, unde se găsesc toate formularele necesare. Această platformă va fi utilizată și în continuare pentru acordarea șomajului tehnic în condițiile restrângerii, suspendării sau închiderii unor activități. A existat o pauză în luna septembrie, când la AJOFM Ialomița au fost primite foarte puține cereri, însă din această lună se preconizează o creștere a numărului de cereri pentru acordarea șomajului tehnic pe luna octombrie în special pe zona HoReCa. Tot prin intermediul acestei platforme au fost depuse în perioada iunie, iulie, august solicitări din partea angajatorilor în vederea decontării a 41,5% din salariu pentru persoanele care au avut minim 15 zile de suspendare a contractelor de muncă în perioada stării de urgență sau de alertă. Tot prin intermediul platformei au fost depuse de către angajatori documentațiile referitoare la angajarea prin convenție a persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, care au fost concediate în perioada stării de urgență, dar și pentru încadrarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.
În ceea ce-i privește pe beneficiarii de ajutor social, AJOFM Ialomița a stabilit o procedură comună cu primăriile din județ, iar eliberarea adeverințelor se realizează în urma solicitărilor online făcute de unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, persoanele beneficiare ale Legii 416 nu mai sunt obligate să se prezinte la sediul AJOFM.
De la începutul pandemiei, din luna martie și până în luna august, AJOFM Ialomița a primit 2.039 de solicitări de acordare a șomajului tehnic, pentru 11.178 de persoane, suma plătită fiind de 14.633.401 lei.
În luna aprilie, pentru șomajul tehnic din perioada de suspendare aferentă lunii martie, au existat 376 de solicitări, pentru un număr de 1.858 de persoane, suma plătită fiind de 1.141.817 lei. În luna mai, pentru luna aprilie, au fost 793 de cereri pentru 4.696 de persoane, suma plătită fiind de 7.454.613 lei. În luna iunie, au existat, pentru perioada aferentă lunii mai, 741 de solicitări pentru 3.952 de beneficiari, suma plătită fiind de 5.051.493 de lei. În luna iulie, pentru luna iunie, se constată o scădere masivă a cererilor, existând doar 75 de cereri, majoritatea de pe zona HoReCa, pentru 376 de persoane, suma plătită fiind de 493.158 de lei. În luna august, pentru luna iulie, au fost 26 de cereri, pentru 146 de persoane, suma plătită fiind de 250.274 lei. În luna septembrie, pentru luna august, au fost 28 de cereri pentru 150 de persoane, suma plătită fiind de 242.046.
În vederea decontării a 41,5% din salariu pentru persoanele care au avut minim 15 zile de suspendare a contractelor de muncă în perioada stării de urgență sau de alertă au fost primite la AJOFM în iulie (pentru iunie – 326 cereri – 2.003 persoane), august (pentru iulie – 359 de cereri – 2.203 persoane), iar în septembrie (pentru august – 365 de cereri pentru 2.047 de persoane), iar în octombrie (pentru septembrie – 7 cereri doar din partea angajatorilor care au depus declarația trimestrială. La ora actuală, această măsură nu se mai acordă.
În ceea ce privește rata șomajului, în toată această perioadă de la începutul pandemiei și până în prezent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta nu a explodat în județul Ialomița, în unele luni fiind chiar sub rata înregistrată anul precedent. De exemplu, în septembrie 2020, rata șomajului a fost de 4,58%, iar în septembrie 2019 era de 4,49%. În județul Ialomița erau disponibile joi, 29 octombrie, 198 locuri de muncă vacante – 14 pentru studii superioare, 139 pe studii medii și personal calificat și 45 pentru necalificați.