Ialomița: Turul pe râul Naparis – Ialomița 2020, șapte ore de vâslit aproape continuu
Recent, în județul Ialomița, s-a desfășurat un eveniment interesant și relaxant, dar care, din păcate, a trecut neobservat: turul pe râul Naparis – Ialomița 2020.
Această manifestare constituie o repetare a unor evenimente mai vechi organizate de Fundația de Turism și Ecologie a Dunării de Jos ”Ciulinii Bărăganului”, actualmente partener și colaborator al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia.
„Acest eveniment face parte dintr-o manifestare mult mai amplă, inițiată de un vechi partener al fundației – apropiat sufletului și preocupărilor noastre – anume „Asociația Ivan Patzaichin Mila 23”, intitulată A.U.R. – Apele Unite ale României. Numărul de participanți a fost de șase adulți și trei copii, într-un număr de trei caiace duble – din care unul gonflabil și două simple, proveniți din Slobozia și București. Numărul a fost diminuat nu de restricțiile impuse de pandemie, ci de sezonul de recoltare a strugurilor. Enumerăm printre participanți familia Zota – Cristi și Moni, familia Ungureanu Gabi și Gianina, împreună cu cei trei copii, Munteanu Cosmin și Munteanu Dumitru Florin. Intrarea în traseu s-a făcut pe Râul Ialomița – a cărui veche denumire este de Naparis, care ne-a inspirat pentru alegerea numelui turului – în dreptul localității Orboești, care face parte din comuna Andrășești, situată la aproximativ 24 km de Slobozia – în jurul orei 10:20, pe data de 19 septembrie 2020. Am străbătut un curs sinuos, specific unui râu de șes, cu nenumărate meandre și coturi, trecând pe sub podul rutier ce leagă comuna Andrășești de Albești, podul de pontoane de la Buești și Poiana, podul CFR de la intrarea în Slobozia, podul de Țevi, și podul rutier Slobozia, cartier Bora. Sosirea a fost făcută în jurul orei 18:30, tot pe data de 19 septembrie 2020, după aproximativ 7 ore de vâslit aproape continuu. Efortul a fost unul considerabil și de apreciat, presărat cu mici incidente, dar satisfacția unei prospectări și imaginile fascinante din peisaj, împreună cu biodiversitatea, dau senzații ce nu pot întotdeauna reproduse în fotografii sau cuvinte. Avem certitudinea că astfel de evenimente vor fi reluate și pe alte porțiuni din traseul Râului Ialomița pentru a completa Culoarul Ialomița până la Dunăre – chiar și în continuare până la Marea Neagră – pentru a concretiza împreună cu „Asociația Ivan Patzaichin Mila 23”, Proiectul A.U.R. – Apele Unite ale României”, ne-a declarat Munteanu Dumitru Florin, reprezentantul Fundației de Turism și Ecologie a Dunării de Jos ”Ciulinii Bărăganului”.