Ialomița: Din 91 de unități școlare, 9 vor începe anul școlar în scenariul galben. 28 de unități școlare nu au achiziționate măști pentru elevi.
Din cele 91 de unități școlare cu personalitate juridică din județul Ialomița, 9 vor începe anul școlar pe scenariul II, (galben), celelalte urmând scenariul verde. Însă, din cele 82 de școli, unele vor desfășura cursurile pe ambele scenarii, adică și prezență fizică și cursuri online. Adăugăm faptul că există 107 cadre didactice care nu pot asigura prezența fizică la școală din motive medicale și vor desfășura cursurile online.
În Slobozia, pe scenariul galben sau pe ambele scenarii – verde și galben își vor desfășura cursurile: Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul de Arte „Ionel Perlea” (hibrid), Liceul Pedagogic „Matei Basarab” (galben), Liceul Tehnologic „Al. Ioan Cuza” (galben), Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” (hibrid), Școala Gimnazială nr. 3 (galben), Școala Gimnazială „Sf. Andrei” (hibrid).
În Fetești, Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” (hibrid), Liceul Teoretic „Carol I” (hibrid), Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” (hibrid), Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” (galben).
La Urziceni, Colegiul Național „Grigore Moisil” (hibrid), Liceul Tehnologic „Sf. Ecaterina” (hibrid), Liceul Tehnologic Urziceni (hibrid), Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg (galben), Liceul „Paul Georgescu” Țăndărei (galben), Școala Gimnazială „Arhimandrit Teofil” Balaciu (galben), Școala Gimnazială Bărbulești (hibrid), Școala Gimnazială Coșereni (galben), Școala Gimnazială Gârbovi (galben).
Totodată, în județul Ialomița, sunt 37 de unități care nu dețin tablete, la ora actuală fiind necesare aproximativ 14.000, iar 28 de școli nu au achiziționate măști pentru elevi.
„Au fost desfășurate Consiliile profesorale, apoi Consiliile de Administrație, care au trimis la Inspectoratul Școlar propunerile pentru scenariul de desfășurare a cursurilor școlare, iar IȘJ și DSP au avizat aceste propuneri. În cursul zilei de ieri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat aceste scenarii pentru desfășurarea cursurilor în prima perioadă a anului școlar, urmând ca acestea să fie actualizate dacă situația o va impune. (…) Nicio unitate de învățământ nu va desfășura festivități de deschidere a anului școlar. În cursul acestei săptămâni au fost echipe mixte în teren pentru a verifica inclusiv dacă există acel spațiu de izolare, în cazul în care, Doamne-ferește, apare un copil cu temperatură mai mare de 37,3 de grade sau dacă are simptome de răceală. S-a verificat totodată existența planului de acțiune, dacă există persoana desemnată pentru monitorizarea situației din punct de vedere epidemiologic în școală, planul de curățenie, dar și modul în care s-au pregătit din punct de vedere al achiziției de substanțe dezinfectante, măști etc.”, a afirmat Steluța Mitrea, inspector școlar general, vineri, 11 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acesteia, unele unități de învățământ au primit fonduri pentru a-și achiziționa materiale de curățenie, de protecție, altele mai puțin, existând situații în care, în prima săptămână de școală, acestea nu au măști pentru elevi.
„Este foarte îngrijorător pentru noi. Eu am tras aceste semnale de alarmă (…) și am fost asigurată că în cursul zilei de astăzi vor primi măștile pentru elevi, cel puțin pentru prima lună de școală. Sunt 28 de școli care nu au achiziționate măști pentru elevi (Balaciu, Coșereni, aproape toate școlile din municipiul Fetești, Roșiori, Sălcioara, Săveni, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Al. Ioan Cuza Slobozia, Înălțarea Domnului Slobozia, Liceul Mihai Eminescu Slobozia, Școala Sf. Andrei Slobozia, Țăndărei – Paul Georgescu, Spiru Haret, Urziceni – Sf. Ecaterina, Școala nr. 3, Liceul Tehnologic, I. H. Rădulescu, dar și nouă școli fără dezinfectant. Din momentul în care s-a anunțat că va începe școala pe 14 septembrie, noi am avut întâlniri cu directorii chiar și de două ori pe săptămână, le-am spus foarte clar să ia legătura cu primăriile, să solicite tot ce au nevoie. Nu toate UAT-urile au fost receptive la așa ceva. Pe de altă parte, a apărut Ordonanța 144, care permite accesarea de fonduri europene, pentru echipamente IT, materiale sanitare, inclusiv containere sanitare. Primăriile nu au înțeles în primă fază cum se fac achizițiile, existând temerea că nu li se vor deconta aceste sume. Ulterior au înțeles că dacă vor achiziționa, ori pe fonduri europene, ori din bugetul local, școlile sunt administrate de UAT-uri și trebuie să asigure toate condițiile, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice. Sunt școli, exemplu fiind la Fetești, unde am înțeles că au măști doar pentru profesori. Dar sunt convinsă că în cursul zilei de astăzi, după rectificarea bugetară, vor primi banii. (…) Tare îmi este teamă că pe fondul acestei pandemii și a începutului de an școlar, tare mi-e teamă că aici are și un iz politic, ceea ce nu este în regulă. Nu sacrifici, nu pui în joc sănătatea elevilor ca să demonstrezi ceva. (…) Pe mine mă interesează ca orice copil care intră și iese dintr-o unitate scolară, indiferent că este din mediul rural, din municipiu sau dintr-un oraș mai mic, să intre și să iasă sănătos. Aceasta este prioritatea zero”, a mai spus inspectorul general școlar.
Steluța Mitrea este convinsă că dacă la începutul anului școlar vor fi unități de învățământ care nu vor avea măști pentru copii, se vor putea transfera măști acestora din stocul pentru profesori, măcar câteva zile, până când vor fi achiziționate de către UAT-uri sau de către unitățile de învățământ.
În ceea ce privește achiziția de dispozitive electronice în vederea asigurării activităților didactice desfășurate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat, în județul Ialomița sunt 37 de unități care nu dețin tablete, situația fiind în dinamică. La ora actuală ar mai fi necesare aproximativ 14.000 de tablete.
Referitor la cabinetele medicale școlare, inspectorul școlar general susținea că acolo unde nu există medici școlari și asistenți, o hotărâre a CJSU permite unităților de învățământ, în special din zonele rurale, încheierea de parteneriate cu medicii de familie din cadrul dispensarelor pentru asigurarea asistenței medicale în caz de nevoie.
„Din punctul nostru de vedere, școlile din Ialomița sunt foarte bine pregătite. Vreau să asigur pe toată lumea că s-au făcut eforturi supraomenești. Adică, în ultimele două săptămâni, IȘJ a făcut echipă cu școlile, făcându-se schimb de bune practici. Suntem cam la 90% pregătiți. Dacă s-ar rezolva și problema cu măștile… Noi suntem preocupați și de protecția sanitară a copiilor, dar în egală măsură și a cadrelor didactice, personalului nedidactic, pentru că sunt adulți care au diverse afecțiuni… Mai avem o temere. Noi în spațiul școlii asigurăm toate condițiile, și nu va fi ușor, pentru că profesorii vor trebui să îi urmărească pe copii să nu se îmbrățișeze, să nu interacționeze, dar temerea noastră este ce facem după ce ies din școală, ce fac în timpul liber… (…) Noi mizăm pe faptul că atunci când ești părinte, devii responsabil. Deocamdată, nu am primit solicitări sau adeverințe medicale din partea părinților potrivit cărora ar exista copii bolnavi. În schimb, există un număr de 107 cadre didactice care nu pot asigura prezența fizică din motive medicale și vor desfășura cursurile online. În plus, au fost primite la IȘJ foarte multe cereri de pensionare în această perioadă, în special pe învățământul preșcolar”, a adăugat Steluța Mitrea.